Tips voor een vakantie op Streymoy, Faeröer eilanden, Denemarken
Door Eveline Schloesser
Met een oppervlakte van 373,5 vierkante kilometer is Streymoy (wat ‘eiland van stromen’ betekent) het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Faeröer eilanden. Het eiland telt ongeveer 21.000 inwoners, wat neerkomt op meer dan 40 procent van de gehele bevolking van de Faeröer. Hiervan wonen ongeveer 15.000 mensen in de hoofdstad Tórshavn.
Bezienswaardigheden op Streymoy
Tórshavn
Tórshavn is dan ook de belangrijkste stad op het eiland. Het heeft een grote haven waar de veerboot vanuit Denemarken en IJsland aanmeert (mocht je je eigen auto meenemen, dan zul je hier dus aankomen). Verder huisvest de stad de regeringszetel, een universiteit en het commerciële centrum van de eilanden. Er zijn ontelbare restaurantjes en cafés en de stad zelf is geweldig om doorheen te lopen. Ook hier hebben veel huizen een grasdak, en dat geeft een mooi beeld door de hele stad.
In de buurt van Tórshavn zijn ook nog een paar musea te vinden. Zo heb je het Art Museum, het Faeröese nationale erfgoed (FØroya Náttúrugripasavn) en het museum met oude artefacten uit de omgeving: FØroya Fornminnisavn (denk aan gereedschap, boten, kleding en runes). Alle drie de musea zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.
Het eiland heeft een lengte van 47 kilometer en een breedte van ongeveer 10 kilometer. Het is dus ook op dit eiland heel makkelijk om met de auto het hele eiland in een niet al te lange tijd te doorkruisen.
Fjorden, bergen en kliffen
In het zuidoosten van Streymoy zijn twee diep insnijdende fjorden: KollafjØrđur en KaldbaksfjØrdur. Het noordwesten van het eiland is vooral bergachtig met Kopsenni als hoogste punt, met zo’n 790 meter. Dit gebied wordt gedomineerd door 500 meter hoge kliffen. Al met al zijn alleen deze punten al prachtig om te zien en zeker de moeite waard.
Om je reis zo geweldig mogelijk te maken kan ik je aanraden om op dit eiland de weg rondom het eiland te volgen. Zo kom je langs bijna alle dorpjes en zie je de mooiste uitzichten vanuit alle hoeken van het eiland.
Net als in de rest van de Faeröer eilanden is gras de belangrijkste vegetatie, er zijn vrijwel geen bomen en de bomen die er zijn, zijn handmatig geplant en dan vooral door de bewoners om schutting te creëren bij hun huis.
Het eiland Streymoy is verbonden met het zuidelijke buureiland Vágar door een 4 kilometer lange tunnel en met het noordelijke buureiland Eysturoy door middel van een brug over de smalle Sundini-zeestraat. Ook zijn er regelmatig veerdiensten naar de Faeröese eilanden Sandoy en Suđuroy en in de zomer gaan er naast Denemarken en IJsland ook ferry’s naar de Shetlandeilanden en Noorwegen. Er liggen ook nog drie kleinere eilandjes aan het zuidelijke punt van Streymoy: Koltur, Hestur en Nólsoy.
Het ligt er natuurlijk aan wanneer je er heen gaat en hoelang je ervoor uitgetrokken hebt, mocht je niet zoveel tijd hebben raad ik je aan om in ieder geval naar Tórshavn, KollafjØrdur en Vestmanna te gaan om er zoveel mogelijk van te kunnen genieten.
Praktische informatie over een vakantie op Streymoy
Eten en drinken op Streymoy
In Tórshavn heb je ongelooflijk veel variatie in restaurants, voor ieder is wel iets te vinden. Ook zijn er verschillende pubs en cafés te vinden, dus een gezellig avondje vol alcohol kan zo geregeld worden.
Voor de rest heb je in de dorpjes rondom het eiland altijd wel een supermarkt of een horecabedrijf zitten. Ook hier raad ik aan om nog altijd eten en drinken in je auto te hebben. Zo kun je altijd van de prachtige uitzichten genieten zonder dat je al te veel rekening hoeft te houden met tijd en honger.
Slapen op Streymoy
Omdat het eiland net als de andere eilandjes zo klein is, is het perfect om met een camper te doorkruisen. Zelfs hier zijn er verschillende autoverhuurbedrijven die ook campers en/of caravans verhuren. Mocht je alleen of met z’n tweeën zijn, dan is een wat grotere auto of caddie ook meer dan voldoende.
Als je toch wat luxer wilt overnachten zijn ook hier genoeg hotels en hostels te vinden. Meng je je graag onder de locals dan is het een goed idee om via Airbnb een slaapplaats te regelen. De locals die (een gedeelte van) hun huis aanbieden vertellen vaak ook graag over hun woonplaats en de geschiedenis ervan. Als je echt geluk hebt, nemen ze je ook nog mee naar de favoriete plekjes van de locals waar de toeristen vaak niet komen.
Voor het laatst bijgewerkt op 25 november 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Streymoy, Faeröer Eilanden, Denemarken, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.
Foto's © depositphotos.com/kamchatka; Flickr.com/Bo Nielsen; Flickr.com/Barney Leith.