Booking Denemarken

Tips voor een vakantie op Vágar, Faeröer Eilanden, Denemarken

Door Eveline Schloesser

Vágar is een van de achttien eilanden van de Faeröer eilanden en het meest westelijke van de grootste eilanden. Met een oppervlakte van 178 vierkante kilometer staat het op de derde plek, na de eilanden Streymoy en Eysturoy.

Omdat het niet al te groot is, kun je heel veel zien van het hele eiland. Je kunt (met de auto) in een halfuur makkelijk aan de andere kant van het eiland zijn. Ook is het makkelijk om naar Streymoy te rijden, aangezien deze eilanden met elkaar verbonden zijn door een tunnel.

Veel huizen op dit eiland hebben een grasdak en gaan zo op in de omliggende bergen. Het is prachtig om te zien en zeker te begrijpen waarom ze dit zo hebben gedaan, nu lijkt het net of dat de bevolking en de natuur samen één zijn. Als je hier door de natuur heen rijdt, lijkt het net of je honderd jaar terug de tijd in bent gegaan, het is heerlijk rustig en iedereen is vriendelijk en behulpzaam.

Als je op vakantie gaat naar de Faeröer eilanden dan kom je in ieder geval op Vágar terecht, aangezien hier het enige vliegveld ligt.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Vágar

Dorp VágarVágar heeft maar een paar dorpen

Miđvágur is het grootste dorp met zo’n 1500 inwoners. Het ligt in het midden van het eiland en is zo op een natuurlijke wijze het centrum geworden, met een politiebureau en een huisartspraktijk. Er is ook nog een dorpsmuseum in het noorden van Miđvágur. Dit is een oude boerderij, genaamd Kálvaliđ, en het oudste gebouw in het dorp.

Sandavágur ligt ten oosten van Miđvágur en heeft een bevolking van zo’n 1000 inwoners. Het is een heel idyllisch dorp tussen de bergen en je hebt hier prachtige uitzichten.

Ook dit dorp is historisch, de ‘vader’ van de Faeröerse geschreven taal is hier geboren en hij heeft er dus voor gezorgd dat de taal niet zou uitsterven. In de Sandavágur kerk kun je een steen met opschriften bekijken die gedateerd is uit 1200 en gevonden in 1917. Het dorp ligt langs het water en veel huizen zijn tegen de bergwand gebouwd.

Vliegveld VágarSØrvágur is het derde grootste dorp met zo’n 1100 inwoners en ligt in het westen van het eiland, langs het vliegveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het vliegveld werd gebouwd rond 1942-1944, leefden er zo’n 5000 Britse soldaten in het zuiden van SØrvágur. Er zijn nog steeds een paar sporen van dit kamp te vinden. Het uitzicht vanuit dit dorp is een van de mooiste in heel de Faeröer eilanden.

De kleinste dorpen op Vágar

BØur is een dorpje 4 kilometer ten westen van SØrvágur met een populatie van ongeveer 100 inwoners. Het heeft een geweldig uitzicht over de zee en ook de puntige Tindhólmur, Gáshólmur en de vrijstaande rotsen zijn vanuit dit dorp goed te zien. De oude huizen zijn dicht bij elkaar gebouwd met dunne wegen ertussen en in het westen van het dorp staat een kerk die gebouwd is in 1865. BØur is een oude nederzetting en had al een actieve kerk in 1710. Het dorp wordt zelfs genoemd in een brief uit 1350 en is waarschijnlijk nog veel ouder.

Gásadalur is een dorp in het westen van het eiland en heeft zo’n 20 inwoners. Het biedt een indrukwekkend uitzicht op het eiland Mykines, waar in de zomer heel veel puffins te zien zijn. Het dorp ligt een stuk hoger dan de kustlijn, waardoor de inwoners hun vissersboten moesten achterlaten bij BØur. Sinds 1940 is er een steile trap aangelegd, maar die is nu niet meer in gebruik.

Uitzicht VágarDe paar huizen die het dorpje telt liggen aan de top van een waterval en vlakbij ligt de berg Árnafjall. Het plaatsje is pas sinds 2006 aangesloten op het wegennet. De Gásadalstunnilin verbindt het dorp met de rest van het eiland.

Vatnsoyrar is het enige dorp dat niet aan zee ligt, maar aan het grootste meer van de Faeröer eilanden: Leitisvatn. Vatnsoyrar werd in 1921 gesticht en is een van de nieuwste plaatsen in de eilandengroep. De Britse luchtmacht maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruik van Leitisvatn als landingsplaats voor watervliegtuigen.

Het dorp bevat een klein automuseum, het Vatnsoyra Bilasavn, dat alleen te bezoeken is op afspraak (tel: 00298-332177). Ook zijn er wat kleinere cafés en winkels voor de weinige toeristen die het al hebben ontdekt.

Vroeger waren er nog twee andere dorpjes, namelijk Slættanes en Víkar, maar die zijn beide voor 1965 verlaten.

Het maakt eigenlijk niet uit waar in Vágar je bent. Voor de echte natuurliefhebber is dit het paradijs, er zijn ongelooflijk veel wandelpaden die je naar alle verborgen plekken leiden. Ook zijn er genoeg watervallen en rotsen om een beetje variatie in het beeld te brengen. Mocht je niet zo’n fan zijn van lange wandelingen, dan is het ook mogelijk om te gaan paardrijden of mountainbiken. Het is allemaal heel ruim en de meeste paden zijn goed gelegd, dus zelfs met een rolstoel kun je op de meeste plekken wel komen.

Vágar, de Faeröer Eilanden

Praktische informatie over een vakantie op Vágar

Overnachtingen en eten op Vágar

Zee VágarOver het hele eiland zijn wel hotels en cafés te vinden waar je kunt slapen en eten. Maar omdat het (gelukkig) nog niet zo bekend is, is er niet zo heel veel verschillende keus. Het is dus verstandig om in ieder geval je slaapplaats van te voren uit te zoeken. Voor je vakantie zijn ook verschillende Airbnb adresjes te vinden, dus dat is niet zo moeilijk.

Supermarkten zijn makkelijk te vinden rondom de dorpen, ook het assortiment is best ruim dus er is keuze genoeg. De Faeröer eilanden horen oorspronkelijk bij Denemarken, dus je betaalt hier dan ook met de Deense kroon (€1 is ongeveer 7,5 DKK).

Mocht je van stilte en rust houden, gecombineerd met prachtige uitzichten en ongelooflijk sociale mensen, dan ben je hier op het goede adres. In vergelijking met de chaos in het dagelijks leven kun je hier jezelf weer even terug vinden. En hoe fijn is het om zo’n prachtige plek te bezoeken zonder honderd andere toeristen die om je heen staan?

Voor het laatst bijgewerkt op 30 oktober 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op Vágar, Faeröer Eilanden, Denemarken, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Foto's © Eveline Schloesser; depositphotos.com/spumador; Pixabay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *