Tips voor een vakantie in Reykjanes, IJsland
Door Eveline Schloesser
Het schiereiland Reykjanes is een geothermaal wonder waar meer vuurtorens dan dorpjes zijn. Het is een topbestemming als je een stop-over (bijvoorbeeld met Wow Air) hebt in IJsland. Het vliegveld Keflavik ligt in de buurt, maar het is natuurlijk ook super om hier je vakantie te beginnen of te beëindigen!
Het ligt er wel aan in welke periode je komt, maar ik kan iedereen aanraden om in ieder geval een auto te huren – al is het maar voor een gedeelte van je verblijf. Mocht je een bikkel zijn en in de winter komen, dan is het slim om een 4×4 auto te huren zodat je zeker weet dat je veilig de weg over kunt.
De Reykjanes peninsula is het meest zuidwestelijke punt én het jongste gedeelte van IJsland. De Noord-Atlantische rug komt hier boven water en hierdoor kun je dus alle tekenen van vulkanische activiteit in deze omgeving zien.
Als je een natuurliefhebber bent dan ben je natuurlijk in IJsland op het goede adres. In dit gebied heb je naast de geothermale meren en ‘hotpots’ ook nog vulkaankraters, grotten en lavavelden. Ook al is IJsland nog niet helemaal op het niveau met het grote aantal toeristen die sinds een paar jaar deze bestemming hebben ontdekt, er zijn in dit gebied genoeg restaurants, museums, kerken en zelfs festivals.
Bezienswaardigheden en activiteiten in Reykjanes
Grindavik
Het dorpje Grindavik wat in het zuiden van het gebied ligt is een typisch vissersdorpje. Hier kun je het Icelandic Salted Cod Museum (Saltfisksetrid) bezoeken waarin je kunt zien hoe de IJslandse bevolking de afgelopen 200 jaar deze waardevolle gezouten en gedroogde kabeljauw heeft verwerkt voor export.
Als je vanuit Grindavik naar het westen gaat kun je de Reykjanesviti vuurtoren zien en daar tussen de lavavelden ligt ook de Reykjanes geothermale energiecentrale. Niet ver hier vandaan kunnen we ‘De kloof’ vinden. Er is een wandelbrug die je de kans geeft om in een paar minuten de Europese en Amerikaanse continenten te overbruggen.
Museum Vikingaheimar
Als je verder gaat door de fotogenieke omgeving van Hafnir, Sandgerdi en Gardir kom je bij het Museum Vikingaheimar uit. Vikingen waren de eerste mensen die zich settelden in IJsland en in dit museum hangt het vikingenschip ‘Islendingur’ (=IJslander).
Dit schip is gebouwd in 1996 en is een exacte replica van het beroemde en compleet intacte Gokstad schip dat werd gebouwd in 1882. Verder kun je in dit museum alles leren over de tijd van de Vikingen en hebben ze een expositie over de Noord-Atlantische Viking Saga.
Blue Lagoon
Natuurlijk kan de Blue Lagoon (Bláa Lóniđ) niet achterblijven. Het geothermale water komt oorspronkelijk van 2000 meter onder het oppervlak, waar zoet water en zeewater zich onder extreme temperaturen mengen. Het wordt verzameld door de energiecentrale (Svartsengi) om de hoek om elektriciteit en heet water voor de omliggende dorpjes te creëren. Onderweg naar het oppervlakte neemt het water verschillende mineralen, algen en silica mee. Als het water bovenkomt is het rond de 39˚C en perfect om heerlijk in te relaxen.
De mineralen en silica zijn goed voor je huid, dit is dan ook de reden dat er veel mensen op af komen. De silica is wat minder goed voor je haar dus er wordt geadviseerd om veel conditioner (vrij te verkrijgen) te gebruiken voor en na het bad. De silica is ook de reden dat het water blauw lijkt. Het komt door de manier hoe silica licht reflecteert, maar als je het water in een glas doet zal het altijd melkachtig wit zijn.
Als een echte ‘wellnesslover’ mag een bezoekje aan de Blue Lagoon niet ontbreken. Het is wel aan te raden de tickets te reserveren (ongeveer € 40), aangezien het erg in trek is en er maar een bepaald aantal bezoekers per dag welkom is. Ook kun je daar heerlijk eten in het lava-restaurant en is er zelfs een hotel in de buurt.
Mocht je wat meer de natuurlijke hotpots willen beleven dan kun je nog altijd richting Krisuvik gaan om een kijkje te nemen bij de Ogmundarhraun lava velden en de geothermale gebieden met modderpoelen en hotpots.
Strandakirkja
Als je wat verder richting het zuidoosten van het schiereiland rijdt, kom je bij Strandakirkja. Dit is een heilige kerk die vergelijkbaar is met Lourdes. Het ligt bij het strand waar in de zomer veel zeehonden te zien zijn.
Seltún
Vanuit hier richting het noorden kun je door ‘Reykjanesfólkvangur’ rijden en kom je op een gegeven moment uit bij Seltún, dit is een van de geothermale meren waar een looppad overheen is gemaakt zodat je eersterangs kunt zien hoe geweldig de natuur is. Natuurlijk is het altijd even wennen aan de zwavelgeur, maar als je je daar niet aan stoort is het machtig om te zien waar de natuur tot in staat is, het water kan tot 120˚C zijn en je zit het dus onder je voeten koken.
Hafnarfjördur
Er is hier eigenlijk maar één weg en zo kun je dus genieten van alle mooie uitzichten zonder te verdwalen. Tien kilometer voordat je bij de hoofdstad Reykjavik komt, ligt het stadje Hafnarfjördur (dat betekent ‘havenfjord’). Dit is de derde grootste stad van IJsland en heeft een prachtige omgeving. Er is een museum met culturele kunst en foto’s van de stad en omgeving. In Hafnarfjördur wordt jaarlijks het Vikingfestival georganiseerd waar bezoekers naar zwaardvechten kunnen kijken en waar Viking handwerk te koop is.
Praktische informatie over een vakantie in Reykjanes
Overnachten in Reykjanes
Eigenlijk in elk dorpje of stad waar je langs komt in dit gebied zijn wel hotels, gasthuizen en campings te vinden. Als je in de zomer gaat kun je ook een auto of een busje huren waar je in kunt slapen (een matras achterin of zelfs met een tent bovenop), een camper is natuurlijk ook altijd mogelijk.
Eten in Reykjanes
Er zijn genoeg supermarkten te vinden met een breed assortiment aan alles. IJsland heeft Europese en Amerikaanse invloeden en dat zie je heel duidelijk terug in de supermarkt! Restaurants en kleine eettentjes zijn in de bewoonbare gebieden ook genoeg te vinden. Het is natuurlijk wel slim om altijd genoeg eten en drinken in de auto te hebben voor onvoorziene omstandigheden.
Het is wel aan te raden om een creditcard mee te nemen aangezien het soms voorkomt dat de pinpas niet werkt. Ook is het slim om goed te sparen vooraf aangezien IJsland best wel prijzig is omdat bijna alles wordt geïmporteerd.
Voor het laatst bijgewerkt op 21 oktober 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie op het schiereiland Reykjanes in IJsland, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.
Foto's © Eveline Schloesser; Pixabay.