Kunsthistorisches Museum Wien, Wenen, Oostenrijk
De beste bezienswaardigheden in Wenen
Het Kunsthistorisches Museum (KHM) behoort tot de top van de musea in Wenen. en doet niet onder voor het Louvre in Parijs of de Hermitage in Sint Petersburg. Het is een schatkamer van Europese schilderkunst en bezit een van de belangrijkste vorstelijke collecties van Europa. De Oostenrijkse keizer Frans Jozef stichtte het museum in 1891 om zijn keizerlijke kunstcollectie van de Habsburgers in onder te brengen. Het Weense museum heeft de grootste verzameling werken van Brueghel ter wereld en schilderijen van meesters als Raphael, Rembrandt, Rubens, Tintoretto, Titian, Vermeer, Holbein en Velazquez. Van Rembrandt zie je er onder meer een zelfportret en een ontroerend en intiem portret van Titus, zijn enige overlevende zoon.
Er is ook veel andere kunst te zien, zoals antiek, munten, muziekinstrumenten en voorwerpen uit het oude Egypte, Griekenland en Rome. Het Kunsthistorisches Museum is gevestigd in een paleisachtig gebouw aan de Ringstraße dat opvalt door zijn achthoekige koepel van 60 meter hoog. Het gebouw is eigenlijk al een kunstwerk op zichzelf, met indrukwekkende trappenhuizen en aan de binnenkant rijkelijk versierd met marmer, bladgoud, mozaïeken en schilderingen. Op de eerste verdieping vind je een aantrekkelijk (en weliswaar wat prijzig) café met voortreffelijke taarten en strudels.
Het museum is een van de populairste bezienswaardigheden van Wenen, met anderhalf miljoen bezoekers per jaar. Om wachtrijen te vermijden (met name in de zomer), kun je het beste online kaartjes kopen. De entree voor kinderen tot en met 18 jaar is gratis. Het Het Kunsthistorisches Museum ligt tegenover zijn tweelingbroer, het Naturhistorisches Museum. Adres: Maria-Theresien-Platz, 1010 Wenen. Website: www.khm.at
► Bekijk hier de beste tours en activiteiten in Wenen
Voor het laatst bijgewerkt op 6 november 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het Kunsthistorisches Museum in Wenen, Oostenrijk, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.
Foto's © Kunsthistorisches Museum Wien.