Zonnebril op reis
Maandenlang knijpen met je ogen in het felle zonlicht is geen pretje, dus vergeet niet een zonnebril mee te nemen! Maar nog belangrijker is een zonnebril als bescherming tegen sterke UV-straling op tropische bestemmingen. De ultraviolette straling kan de ogen beschadigen en grijze staar, een vertroebeling van de ooglens, veroorzaken. In de (sub)tropen is deze straling veel intenser dan in Nederland of België. In het begin zul je dit niet direct merken. Op den duur kan dit echter je gezichtsvermogen aantasten en tot zonneblindheid leiden. Je knippert en knijpt met je ogen en je ziet eerst een roze, en later een rode kleur en je ogen zwellen op. Door je ogen rust te geven en te bedekken met een donkere doek, gaat het probleem vanzelf over. (Gebruik in een hete omgeving, zoals een woestijn, een koele en vochtige doek). Draag dus bij een strakblauwe lucht zoveel mogelijk een zonnebril om oogkwalen te voorkomen.
Zonnebril op wintersport
Ook tijdens een wintersportvakantie is het meenemen van een zonnebril noodzakelijk. Grote sneeuw-, ijs-, watervlakten weerkaatsen het felle zonlicht in je ogen. Dat geldt trouwens ook voor grote zandvlakten en witte gebouwen. Je krijgt dan van twee kanten zon in je ogen, rechtstreeks en door de weerkaatsing via de sneeuw. Ook staat de zon in de winter extra laag, waardoor je er veel meer last van hebt. Door de winterzon kun je zelfs sneeuwblind raken, en dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Kopen van een zonnebril
Het is raadzaam in Nederland of België (of ergens anders in een westers land) een goede zonnebril aan te schaffen, en geen goedkoop imitatieprul te kopen op de markt of bij de souvenirwinkeltjes in Thailand of Peru. Dat ziet er misschien wel leuk en hip uit, maar je weet niet of zo’n zonnebril aan alle veiligheidsnormen voldoet. Een bril met 100 procent bescherming volgens de Europese normen, is te herkennen aan het CE-logo. Zorg dat je zonnebril goed op je gezicht aansluit om strooilicht in je ogen te voorkomen.
Ook voor dragers van contactlenzen is een zonnebril aan te bevelen. Weliswaar zijn veel contactlenzen tegenwoordig voorzien van een laagje dat als UV-filter dient, maar de lens beschermt daarmee alleen de pupil (het gekleurde deel van het oog). Om de rest van je oog te beschermen is dus nog steeds een zonnebril nodig. De kleur van de glazen heeft weinig tot geen invloed op de mate van bescherming. Het materiaal waar de glazen van gemaakt zijn, beïnvloedt wel de beschermingsfactor. Zo is een kunststof brillenglas veiliger dan glas.
Voor goed advies over een kwalitatief hoogwaardige zonnebril met UV-filter kun je het beste naar een opticiën (ook als je ogen verder prima in orde zijn). Opticiëns hebben tegenwoordig een ruime keus aan de zonnebrillen van de meest trendy merken waarmee je ook in Nederland of België best gezien mag worden…. Zonnebrillen zijn de laatste jaren immers ook een belangrijk mode-accessoire geworden; veel mensen verlaten hun huis niet meer zonder zonnebril op hun hoofd. Je koopt geen zonnebril voor een reisje naar de tropen, maar om je eigen stijl te benadrukken. Je kunt natuurlijk ook gewoon in een warenhuis of een buitensportzaak een bril uitzoeken of een zonnebril op internet bestellen. Vooral houten en bamboe brilmonturen zijn erg hip op dit moment, zoals die van Wooden Made of Woodiful.
Voor het laatst bijgewerkt op 3 augustus 2015.
Foto depositphotos.com/damedeeso.