Op reis met een baan of uitkering
Een vaste baan of een uitkering zitten een beetje in de weg als je een lange reis of wereldreis wilt maken. Ben je in loondienst, dan heb je meestal maar 25 vakantiedagen plus een paar atv-dagen waar je het hele jaar op moet teren. Leef je van een uitkering, dan rijst de vraag waar je die grote reis dan van betaalt. De meeste reizigers die voor een langere periode weggaan, hebben geen vast arbeidscontract en zijn ook niet afhankelijk van een uitkering om van te leven. Er zijn echter wel mogelijkheden te reizen als je een vaste baan hebt of van een uitkering moet rondkomen.
Reizen met een baan
Als je een flexibel of tijdelijk arbeidscontract hebt, bijvoorbeeld als uitzendkracht, dan kun je elk moment je baan opzeggen om op reis te gaan. Met een vaste baan kun je natuurlijk ook ontslag nemen om je droom te verwezenlijken. In dat geval geef je wel een belangrijke financiële zekerheid op. In sommige sectoren waar vaste banen schaars zijn – zoals in de journalistiek – moet je na terugkomst een nieuwe baan zoeken. De kans dat je dan opnieuw een vaste baan krijgt, is klein. Aan de andere kant heeft het reisvirus je misschien zo te pakken, dat je niets liever wilt dan een flexibel arbeidscontract om op elk gewenst moment weer je koffer te kunnen pakken.
Met je werkgever kun je ook een terugkeerregeling afspreken. Dat is te overwegen als je denkt zeer waardevol te zijn voor het bedrijf waar je werkt, dat ze eigenlijk niet zonder je kunnen. Dan spreek je af dat het bedrijf je na bijvoorbeeld 6 maanden weer in dienst neemt. Het is belangrijk dit contractueel vast te leggen. De exacte functie wil de werkgever meestal niet vastleggen, omdat ze na jouw vertrek iemand anders zullen aannemen voor jouw plek. Na terugkomst kun je samen met de werkgever bekijken op welke afdeling of in welke functie mensen nodig zijn. Het is dan misschien niet de droombaan die je eerst had, maar je hebt in ieder geval weer een vast inkomen.
Naast het opzeggen van je baan zijn er ook verlofregelingen waar je gebruik van kunt maken. Dan heb je zekerheid dat je weer aan de slag kunt na je reis.
Onbetaald verlof
In overleg met je baas kun je onbetaald verlof aanvragen voor een bepaalde periode. Je hebt hier geen wettelijk recht op, dus je moet hier met je werkgever overeenstemming over zien te bereiken. Val je onder een cao, dan staan daar vaak de regelingen in vermeld over onbetaald verlof. Een tijdje vrij nemen om tot rust te komen of om te reizen – ook wel sabbatical genoemd – is op zich wel een geldige reden voor onbetaald verlof. Tijdens deze periode ontvang je dus geen loon. Maak met je werkgever ook goede afspraken over bijvoorbeeld vakantiedagen, vakantiegeld, pensioen en ziektekostenverzekering. Loopt dit door tijdens je onbetaald verlof of wordt dit allemaal tijdelijk stopgezet?
Ouderschapsverlof
Iedereen met een kind tot 8 jaar heeft wettelijk recht op ouderschapsverlof. Dat is maximaal 26 keer het aantal werkuren per week. Bij een volle werkweek heb je dus eigenlijk recht op 26 extra weken ‘vakantie’. Ouderschapsverlof is natuurlijk niet bedoeld om te reizen, maar verboden is het niet. Je mag zelf bepalen hoe en wanneer je het verlof opneemt. Voor jonge ouders is het een ideale gelegenheid met hun kind een halfjaar te reizen, en na terugkomst nog verzekerd te zijn van een baan.
Reizen met een uitkering
Kun je op reis als je bijvoorbeeld in de ziektewet zit of als je arbeidsongeschikt bent? Kun je gaan reizen met behoud van je bijstandsuitkering? Is het geoorloofd op vakantie te gaan als je een werkloosheidstoelage ontvangt? Mocht je voor een langere tijd weg willen en je ontvangt elk maand geld van een uitkeringsinstantie of je vorige werkgever, dan loop je al snel tegen een hoop regels aan van de overheid. Dat is niet zo gek, natuurlijk. Als je een wereldreis van een jaar gaat maken met bijvoorbeeld 20.000 euro op zak, dan vraagt de geldverstrekker zich af waarom hij jou nog elke maand financieel ondersteunt. Dan blijk je het geld dus kennelijk niet nodig te hebben….
Leef je van een uitkering, dan mág zeker op vakantie. Je ontvangt tenslotte elke maand juni een vakantietoeslag. Neem wel ruim voordat je op reis gaat contact op met de uitkerende instantie. Daar kunnen zij je precies vertellen of en onder welke voorwaarden je uitkering wordt doorbetaald. Waarschijnlijk zullen zij beperkingen opleggen voor de duur van je reis en de reissom die je daarvoor uitgeeft.
Op reis met een bijstandsuitkering
Ook als je leeft van een bijstandsuitkering krijg je elk jaar vakantiegeld en mag je op vakantie. Je wordt verondersteld van een bestaansminimum te leven, maar je kunt net een hele goedkope aanbieding tegenkomen die je met je maandelijkse toelage gemakkelijk kunt betalen. Een weekje Turkije – inclusief vlucht, hotel en transfers – is al te koop voor € 149.
Gemeenten hanteren verschillende regels voor bijstandsgerechtigden, maar in het algemeen mag je maximaal 4 weken per jaar op reis zijn. Een vakantie of verblijf in het buitenland moet je altijd melden bij de gemeente. Dat moet twee tot vier weken voor vertrek (check de regels bij je eigen gemeente). Soms moet je ook bewijsstukken aandragen, zoals vliegtickets. Ga je op vakantie in Nederland, dan hoef je daar meestal geen melding van te maken.
Als je langer in het buitenland verblijft dan is toegestaan, dan wordt je uitkering direct verlaagd of stopgezet en riskeer je een boete. Sommige gemeenten zijn hier heel streng in. Als je bijvoorbeeld door het uitvallen van een vlucht of diefstal van een paspoort gedwongen een dag langer in het buitenland moet blijven, krijg je direct geen uitkering meer. Neem dus altijd het zekere voor het onzekere als je met een bijstandsuitkering op reis gaat, en keer niet terug op de laatste dag van je toegestane vakantieperiode.
Voor het laatst bijgewerkt op 22 juni 2015.
Foto's © depositphotos.com/olly18.