Veiligheid en risico’s op reis

Veiligheid en risico's op reisAls je liever op stap gaat zonder ook maar een héél klein beetje risico te lopen, kun je beter thuisblijven. Overal in de wereld loop je een risico en ben je niet helemaal veilig, of je nu een weekendje naar Parijs gaat of een jaartje naar Zuid-Amerika. Het is ook niet zo dat je in derde wereldlanden automatisch meer risico loopt dan in de veilig geachte westerse wereld. Tijdens mijn wereldreis is me niets overkomen, maar ik ben wel een keer bijna beroofd in Milaan. Een aardbeving is niet te voorspellen en komt op de meest onverwachte momenten.

Het ligt er natuurlijk wel aan wáár je naartoe gaat in de wereld. In de meeste landen tref je vooral vriendelijke mensen aan of wordt je slechts achterna gezeten door touts (irritante mannetjes die toeristen van alles en nog wat willen aansmeren en die erg bedreven zijn in het afzetten van reizigers, maar die verder ongevaarlijk zijn). Sommige regio’s kun je beter vermijden omdat er een (burger)oorlog heerst. In enkele landen heerst een oorlog, maar dat wil niet zeggen dat je het land niet kan bezoeken. In Libanon is alleen de grens met Israël gevaarlijk terrein, maar in de hoofdstad Beiroet en het noorden is niets aan de hand.

Reisadviezen

ReisadviezenVoor het inschatten van de risico’s en de veiligheid op reis kun je te rade gaan bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft voor bijna elk land en elk gebiedsdeel een ‘reisadvies’ opgesteld. Op de website staan alle reisadviezen en kun je lezen of de Nederlandse overheid je wel of niet aanraadt naar een bepaald gebied af te reizen en waar je rekening mee moet houden. Er worden kleuren gebruikt om de mate van gevaar aan te geven. De kleur rood betekent bijvoorbeeld ‘niet reizen’, maar het is nog altijd een advies, geen verbod. Ook het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft reisadviezen op zijn website, die soms afwijken van die in Nederland worden uitgevaardigd.

De reisadviezen behandelen niet alleen oorlogssituaties, maar geven ook informatie over de kans op berovingen, ontvoeringen, mogelijke natuurrampen, epidemieën, deelname in het verkeer, sociale onrust en terroristische activiteiten. Het is nuttige informatie om ter harte te nemen voordat je op reis gaat, maar laat je hier ook niet teveel door afschrikken. De Nederlandse en Belgische overheid zijn als een bezorgde moeder die je alleen maar waarschuwt. In veel gevallen, denk aan Syrië, Irak en Afghanistan, weet je zelf ook donders goed dat je die landen beter links kunt laten liggen.

Voorzorgsmaatregelen

Of je nou naar een gevaarlijk gebied gaat of niet, je kunt zelf al enkele voorzorgsmaatregelen nemen voor crisissituaties. Zo kun je op reis een metalen identiteitsplaatje meenemen waarop je belangrijkste persoonlijke en/of medische gegevens staan vermeld. Het naamplaatje, dat je om je nek hangt, kan in noodsituaties duidelijkheid verschaffen aan andere reizigers of hulpverleners. De identiteitsplaatsjes worden al vaak gebruikt door kinderen. Meer informatie is te vinden op www.identiteitsplaatje.nl

Ook SOS International heeft enkele producten ontwikkeld voor reizigers. Je kunt je belangrijkste medische gegevens en contactgegevens op een kaart of een metalen label (tag) laten zetten. In noodgevallen hoeven hulpverleners alleen maar de QR-code op de kaart of de tag te scannen en hebben ze direct toegang tot je belangrijkste gegevens, zodat ze snel en adequaat kunnen handelen. Het metalen label kun je ook in bijvoorbeeld je schoen bevestigen. De gegevens kunnen in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans worden weergegeven.

Voor het laatst bijgewerkt op 1 juni 2015.

Foto's depositphotos.com/SergeyNivens; Wereldreizigersclub.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *