Verhuren van je huis: tips & tricks

De meeste mensen willen hun huis aanhouden als ze langere tijd op reis gaan of een wereldreis gaan maken. Je hebt dan in ieder geval weer een plek om te wonen als je terugkomt. Woon je in een grote stad waar het moeilijk is om goede woonruimte te bemachtigen, zoals Amsterdam of Utrecht, dan is het aanhouden van je eigen huis waarschijnlijk nog belangrijker. Je zal dan proberen je huis te verhuren of onder te verhuren voor de tijd dat je weggaat. Bovendien kan het verhuren van je huis je extra inkomsten opleveren. Zijn je huurinkomsten hoger dan je woonlasten, dan heb je extra geld om je reis mee te bekostigen.

Sommige mensen die op een toplocatie wonen kunnen hun huis voor zoveel geld verhuren dat ze puur met hun huurinkomsten onbeperkt kunnen rondreizen. Bij het verhuren van je woning komen wel een aantal dingen kijken waar je goed op moet letten. Je wilt natuurlijk niet dat er iets misgaat terwijl je op reis bent en dat je na je terugkomst in Nederland opeens op straat komt te staan. Of dat je huurder halverwege je reis er opeens tussenuit knijpt en niet langer betaalt.

De eerste tip: begin er tijdig mee. Zorg dat je een betrouwbare huurder vindt en zorg ervoor dat je een goed huurcontract hebt opgesteld dat geen ruimte laat voor onduidelijkheden. Wil je dit even snel op het laatste moment regelen, dan zadel jezelf op met onnodige risico’s.

Het vinden van een huurder

Het beste is het je huis te verhuren aan iemand waarvan je zeker weet dat hij of zij de woonruimte slechts voor bepaalde tijd nodig heeft. Vaak zijn dit buitenlandse werknemers van bedrijven in Nederland die voor één jaar of meerdere jaren zijn uitgezonden. Dit zijn de zogeheten expats. Je kunt dan het grootste deel van je spullen achterlaten, zoals je meubels en keukenspullen.

Verhuren van een huis voor op reis

Het probleem hierbij is dat het lastig is om eventuele schade te verhalen op de huurder. Die is waarschijnlijk al lang en breed met de noorderzon vertrokken als jij thuiskomt van je reis. Je wilt geen nieuw bankstel kopen als je bijna al je geld aan het reizen hebt uitgegeven. Handiger is het dan ook om de woning te verhuren aan het bedrijf in plaats van aan de individuele werknemer. Het bedrijf draait dan voor de kosten op als er iets misgaat. Bedrijven of expats zijn meestal bereid een hogere huurprijs te betalen dan als je je woning verhuurt aan vrienden of familieleden.

Makelaars en bemiddelaars

Hoe vind je zo iemand? In de eerste plaats kun je advertenties napluizen op internet. Bedrijven adverteren soms dat ze woonruimte zoeken voor een van hun buitenlandse werknemers. Je kunt ook zelf een advertentie zetten waarin je je woning te huur aanbiedt aan expats of bedrijven met buitenlandse werknemers. Het nadeel hiervan is dat er ook allerlei andere huurders en gekken zullen reageren.

De makkelijkste mogelijkheid is het inschakelen van een makelaar of een onroerendgoedbemiddelaar die zich richt op de markt van tijdelijke verhuur. Zij beschikken vaak over goede connecties met potentiële huurders. Eventueel kunnen ze ook zorgdragen voor het beheer van je woning tijdens je reis. Op deze manier bestaat er een grotere kans een betrouwbare huurder te vinden. Ook via een website als Huurwoningen.nl kun je snel in contact komen met mogelijke huurders.

Inspiratie nodig voor de (her)inrichting van je huis?
Bekijk hier de boeken over wonen en interieur bij Bol.com

Als verhuurder betaal je meestal niets, maar de huurder betaalt een flink bedrag aan de bemiddelaar om aan de woning te komen. Pas op voor dubieuze bemiddelaars die helaas ook bestaan. Sommige bemiddelaars steken geen hand meer uit nadat ze dit geld eenmaal binnen hebben. Je kunt eventueel navraag doen bij de Nederlandse Vereniging van Makelaars. ► Ook hebben wij zelf een lijst van bemiddelaars in de grote steden van Nederland samengesteld.

Het huurcontract

Zorg ervoor dat het huurcontract altijd voor een bepaalde tijd is opgesteld. Een tijdelijk huurcontract moet worden aangegaan voor een periode van minimaal 6 maanden. Ook al weet je niet hoe lang je op reis gaat, bij ‘onbepaalde’ tijd is het erg moeilijk om de huurder eruit te krijgen. Stel het contract in ieder geval op voor de tijd dat je zéker weet dat je op reis bent. Het zou erg vervelend zijn dat je bijvoorbeeld heimwee hebt, eerder thuiskomt en vervolgens niet in je eigen huis terecht kunt.

Huurder vinden
Zo wil je je huis niet aantreffen na terugkomst van je reis.

Een wettelijke eis bij een huurcontract is dat het ook opgezegd dient te worden (door jou, de verhuurder). Dat geldt óók voor contracten die voor een bepaalde tijd zijn opgesteld. Bij een overeenkomst van een jaar geldt een opzegtermijn van drie maanden. Voor elk jaar dat de woning langer wordt verhuurd, komt daar een maand opzegtermijn bij (met een maximum van zes maanden).

Hoe de huur opzeggen

De opzegging moet gebeuren per aangetekende brief mét de reden waarom je opzegt. Dan kan bijvoorbeeld zijn dat de huurder een bende van je huis maakt of niet betaalt. In de meeste gevallen is de reden gewoon dat je tussen jou en de huurder een overeenkomst hebt die voor bepaalde tijd is aangegaan. In het contract moet je dus opnemen dat je uitdrukkelijk overeenkomt met de huurder dat de woning aan het einde van de huurperiode wordt ontruimd.

Volgens de wet moet de huurder de woning alleen ontruimen als de verhuurder die woning weer zelf betrekt. Dat zal waarschijnlijk ook zo zijn, omdat je terugkeert van je reis en een dak boven je hoofd nodig hebt. (Huisjesmelkers onder reizigers zijn er niet zoveel). Dit lijkt misschien allemaal juridisch geneuzel. Bedenk echter dat sommige huurders weten wat wel en niet mag volgens de wet en daar misbruik van willen maken. En er niks ergers dan een langdurig, slepend gevecht om een huurder uit je eigen huis te krijgen.

Verhuur en je hypotheek

Ben je eigenaar van een koopwoning en heb je hiervoor ooit een hypotheek afgesloten? Dan kan het verhuren van je huis lastig zijn – als je het althans volgens de officiële regels wilt doen. Voor de verhuur moet je namelijk eerst toestemming vragen aan je bank of hypotheekverstrekker. Banken verlenen niet makkelijk toestemming omdat er risico’s kleven aan de verhuur van je woning.

Het huis dient als onderpand voor de hypotheek en kan minder waard worden als de huurder er niet zorgvuldig mee omgaat en er schade ontstaat. Ook kan een huurder weigeren te betalen of te vertrekken. Daardoor vrezen banken dat jij de hypotheek niet meer wil of kan betalen. In het ergste geval zitten ze opgescheept met een huis dat minder waard is geworden en een huurder die niet uit zichzelf weggaat.

Toch loont het de moeite om toestemming te vragen, vooral als de waarde van het huis flink hoger is dan de hypotheekwaarde. Banken kunnen dan toestemming geven onder bepaalde voorwaarden. Zo kun je te maken krijgen met een risico-opslag voor je hypotheekrente. Veel reizigers die tijdelijk hun woning verhuren, proberen echter iemand te vinden die ze vertrouwen. Zolang jij braaf je maandelijkse hypotheek blijft betalen, zal de bank er niet snel naar kraaien naar dat er even iemand anders woont.

Voor het laatst bijgewerkt op 15 november 2021. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het verhuren van je huis als je op reis gaat, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/nevarpp/brizardh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *