Tips voor het terugvinden van verloren bagage
Het is niet fijn op reis, als je je bagage verliest. Je moet alles in het buitenland opnieuw aanschaffen, van je onderbroeken tot en met je tandenborstel. Sommige reizigers besluiten maar meteen een punt achter hun reis te zetten, als zij hun koffer, reistas of rugzak zijn verloren. Gelukkig is het dankzij het internet een stuk gemakkelijker geworden om je bezittingen terug te krijgen. Hier hebben we vijf tips op een rij gezet voor het terugvinden van je verloren bagage.
Volg je bagage tijdens het reizen
Er zijn allerlei elektronische apparaatjes en gadgets te koop waarmee je je bagage kunt volgen tijdens het reizen. Met behulp van een app op je mobiele telefoon kun je je koffer of rugzak volgen en traceren als je deze bent verloren. Zo is er de LugLoc Luggage Locator (www.lugloc.com), die gebruik maakt van GSM-GPRS-technologie om de locatie door te geven via je smartphone. Het is een apparaatje dat je in je koffer of reistas moest verstoppen. Ben je je bagage verloren, dan heb je 15 dagen de tijd om deze terug te vinden (daarna zijn de batterijen op). Een alternatief is Trakdot (www.trakdot.com), dat je ook zonder smartphone kunt gebruiken. Je krijgt dan een sms-bericht waar de bagage zich bevindt.
Bevestig een QR-label aan je bagage
Bevestig een QR-label of QR-sticker aan je koffer of rugzak. Met de QR-code kan de vinder eenvoudig contact met je opnemen, zonder dat hij je identiteit hoeft te kennen. Je kunt bijvoorbeeld gratis een QR-code aanvragen via de website van Misjuba (www.misjuba.nl). Je krijgt de code toegestuurd via de mail, die je vervolgens aan je eigendommen kunt vastmaken. Je kunt ook een stevige kofferlabel lopen die zo ontworpen is om ernstige mishandelingen te doorstaan. Misjuba beheert op de site een database waar verloren en gevonden spullen worden vermeld. De site is internationaal, dus je hebt er ook wat aan in het buitenland.
Gebruik een elektronisch bagagelabel
De papieren bagagelabels die op een luchthaven aan je koffer of rugzak worden bevestigd, kunnen scheuren of kwijtraken. Dan kan het voorkomen dat je bagage opeens in een heel ander werelddeel is beland, zonder dat je daar weet van hebt. Tegenwoordig kun je elektronische bagagelabels aanschaffen die je aan je koffer bevestigt. Met een app kun je in de gaten houden waar je bagage zich bevindt. Er zijn zelfs al koffers te koop waarin het elektronische bagagelabel zit verwerkt. Deze gadgets zijn vooral handig als je veel vliegt.
Neemt contact op met gevonden voorwerpen
In de huidige digitale wereld is dit misschien nog wel de meest ouderwetse methode, maar het kan uitkomst bieden als je je bagage niet gelabeld of getagd hebt of als je je koffer uit het zicht bent verloren. Heel veel luchthavens, treinstations, busstations, spoorwegmaatschappijen en busmaatschappijen hebben een Afdeling Gevonden Voorwerpen (Lost Luggage Department) waar enige tijd verloren bagage wordt bewaard.
Sommige afdelingen (vooral in de westerse wereld) werken heel efficiënt – je kunt dan al via de website aangegeven wat je kwijt bent geraakt of zoeken in de gevonden voorwerpen. Ook kun je merken dat je er totaal niks aan hebt. Zelf ondervonden we dat een keer op het vliegveld van Fuerteventura, waar de afdeling alleen open was op dinsdagochtend tussen 09.00 en 10.00 uur. Daar heb je niks aan als je op vrijdagavond terug vliegt naar Nederland.
Hou Marktplaats in de gaten
Is je bagage na alle inspanningen en tracking systems helemaal spoorloos, hou dan websites als Marktplaats en eBay in de gaten. Vooral bij kostbare bezittingen of interessante spullen voor verzamelaars kan het zomaar gebeuren dat deze na enige tijd te koop worden aangeboden op internet. Bij hele dure (kunst)voorwerpen moet je zeker alert zijn op de websites van veilinghuizen. Overigens worden de gevonden voorwerpen op Schiphol na enige tijd geveild, als ze niet zijn opgehaald. Dan kan het zomaar zijn dat je je verloren bagage terugvindt op een kijkdag. Veilinghuis De Eland in Amsterdam houdt af en toe veilingen van gevonden voorwerpen: www.venduhuisdeeland.nl
Voor het laatst bijgewerkt op 2 maart 2016.
Foto © depositphotos.com/netfalls.