Reizen met kinderen in de auto
Reizen met kinderen in de auto doe je meestal niet voor je plezier. Je gebruikt de auto om op de plek van bestemming te komen en de kinderen gaan natuurlijk mee. Het voordeel is dat je je eigen tempo kunt bepalen en kunt vertrekken wanneer je wilt. Toch zijn er maar weinig kinderen die beginnen te juichen bij een vooruitzicht van een lange autorit. Je kunt het reizen met je automobiel voor jou en je kroost natuurlijk wel zo aangenaam mogelijk maken. Daarom hebben we hier enkele tips op een rij gezet voor het reizen met kinderen in de auto.
Maak je auto ‘kinderproof’
Een goede voorbereiding kan een hoop kopzorgen voorkomen. Verdiep je in de regels voor het vervoer van kinderen voor de landen waar je met de auto doorheen reist. Zo hebben landen verschillende eisen voor het gebruik van kinderzitjes. Zo moeten kinderen in Duitsland en Italië in een autostoeltje of op een zitverhoger als ze kleiner zijn dan 1,5 meter. In Nederland en België moeten kinderen verplicht in een autozitje als ze kleiner zijn dan 1,35 meter.
Zorg er ook voor dat je auto in een goede conditie verkeert als je lange autorit voor de boeg hebt. Met kleine kinderen wil je niet met pech langs de weg staan. Mocht je auto mankementen vertonen, bestel dan bijvoorbeeld nieuwe onderdelen.
Beperk de duur van de autorit
Rij niet te lang achter elkaar! Kinderen die in de auto stappen, zijn in het begin nog enthousiast over de vakantie die eindelijk is begonnen. Maar op een gegeven moment slaat de verveling toe, en als automobilist op de drukke ringweg van Parijs of Athene zit je niet te wachten op zeurende en jengelende kinderen op de achterbank. Rij met een auto niet meer dan 8 uur op een dag en stop regelmatig om je benen te strekken, frisse lucht op te snuiven, naar de wc te gaan en wat te eten en te drinken. Pak wat extra kilometers als je kinderen slapen.
Hoe ouder je kind is, hoe langer hij in de auto kan zitten. Baby’s mogen sowieso niet te lang in een autostoeltje zitten. Als baby’s één maand oud zijn, mogen ze maximaal een halfuur in een autozitje doorbrengen. Als baby’s wat ouder zijn, is het raadzaam ze niet langer dan twee uur per dag in de auto mee te nemen. Een autostoeltje beperkt de bewegingsvrijheid en motorische ontwikkeling van een zuigeling, dus stop regelmatig om je kleintje even uit het zitje te halen en rond te laten kruipen.
Zorg voor vermaak onderweg
Zelf kun je misschien uren uit het raam staren, kinderen hebben daar wat meer moeite mee. Zij vinden een lange autoreis al snel vervelend en saai. Zorg dus voor vermaak onderweg. Voor baby’s en de allerkleinsten rammelaars, beesten, zacht speelgoed en natuurlijk de favoriete knuffels. Voor wat oudere kinderen werken plakplaatjes op de ramen. Lezen is voor de meeste kinderen in de auto wat lastig, omdat er misselijk van worden.
Je houdt kinderen ook zoet door hun favoriete liedjes af te spelen (die je zelf ook een beetje leuk vindt) of een draagbare dvd-speler aan de hoofdsteun te hangen van de stoelen voor hen. Tot slot zijn er talloze spelletjes te bedenken als je met kinderen in de auto reist. Op internet zijn bijvoorbeeld talloze woord- en raadspelletjes te vinden.
Hou je kinderen gezond
Hoe beter kinderen in hun vel zitten, hoe gemakkelijker ze omgaan met reizen in de auto. Zorg dat het niet te warm is. Bescherm je kinderen tegen de hitte van de zon door zonbeschermers achter de ramen te plakken of een handdoek achter het raam te hangen. Met airconditioning kun je ervoor zorgen dat het niet te warm wordt. Laat (slapende) kinderen nooit alleen achter in een geparkeerde auto, ze kunnen daardoor oververhit raken.
Ook moet het natuurlijk niet te koud zijn, de airconditioning hoeft heus niet op de koudste stand te staan. Een raampje open is prima, maar doe niet teveel raampjes open om te voorkomen dat je kinderen op de tocht zitten. Een slaapkussen en een deken in de auto zijn een must, als je met kinderen op vakantie gaat.
Voor het laatst bijgewerkt op 15 mei 2017. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de kinderen in de auto, dan kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Paha_L; Wereldreizigersclub.