Vliegen met kinderen

Vliegen met kinderenVliegen met kinderen: voor de één is dat een feest, voor de ander een kwelling. Het goede nieuws is dat kinderen tot 2 jaar bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vrijwel gratis mogen vliegen – je hoeft alleen de reserveringskosten te betalen.

Het slechte nieuws is dat je de volle mep moet betalen als je kind eenmaal de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt, waardoor een gezinsvakantie met het vliegtuig flink in de kosten kan lopen. Ook al heb je kinderen, laat je dan vooral niet weerhouden het vliegtuig te nemen. Hieronder vind je tips en informatie over het vliegen met baby’s of kinderen.

Kiezen van de vlucht

Een rechtstreekse vlucht naar je vakantiebestemming lijkt het meest ideaal. Geen gedoe en gestress met overstappen, gesleep met een buggy of jengelende kinderen. Voor een lange vlucht kun je het beste in de avond vertrekken. Het is dan eigenlijk al bedtijd voor je kind, zodat hij of zij na het opstijgen snel in slaap zal vallen en je zelf van een redelijke ongestoorde vlucht genieten.

Voor een vlucht met een overstap is ook wel wat te zeggen. Goedkope chartervluchten vertrekken bijvoorbeeld heel vroeg in de ochtend (eigenlijk ‘s nachts). Je moet op tijd op de luchthaven zijn, waardoor je amper een normale nacht hebt gehad. Jij overleeft dat wel een keertje, maar voor een kind is dat anders. Die mist de noodzakelijke nachtrust, waardoor je een groot deel van de reis met een chagrijnig, dreinende spruit zit opgescheept. Zelf even een dutje doen om wat slaap in te halen, is er dan ook niet bij.

Je kunt ook kiezen voor een latere vlucht op een normaler tijdstip, met een overstap. Daardoor kun je tussentijds op een vliegveld even de benen strekken, je kind kan even rondrennen en je kunt wat eten en drinken. Vooral voor zonnige bestemmingen rond de Middellandse Zee of de Canarische Eilanden zijn er volop mogelijkheden om er overdag heen te vliegen en er ook op een normaal tijdstip aan te komen. De twee vluchten overdag zijn dan een uitje voor je kind, terwijl je allebei lekker uitgerust bent.

Vliegen met baby’s

Vliegen met een babyVlieg je met een baby, dan moet hij of zij de hele vlucht in principe op schoot zitten van een van de ouders. Voor kinderen tot 2 jaar betaal je heel weinig, dus de baby heeft geen recht op een eigen stoel. In de praktijk zal je merken dat er toch een vrije stoel naast je is, als je met een baby vliegt. Veel luchtvaartmaatschappijen doen hun best een stoel leeg te houden naast passagiers die met een baby vliegen. Vluchten zitten vaak niet helemaal vol, dus dat kan best. Daarvoor moet je wel inchecken op de luchthaven. Als je thuis alvast incheckt, kan iedereen naast je komen te zitten. Vlieg je met een baby, dan mag je nooit naast de nooduitgang zitten.

Voor een baby of kind tot 2 jaar kun je natuurlijk ook een extra stoel kopen, als je het geld ervoor over hebt. Doe dat alleen als je verwacht dat de vlucht zit volgeboekt. Het is zonde om een extra stoel te kopen, terwijl je om je heen overal lege stoelen ziet. Met een extra stoel mag je ook meer bagage meenemen.

Bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM en Transavia, mag één volwassene maximaal met twee baby’s reizen. Eén baby mag op schoot zitten, voor de ander moet je een stoel reserveren. Bij sommige maatschappijen mag je niet vliegen met een baby jonger dan 7 dagen om redenen van veiligheid en gezondheid.

Als je gaat vliegen met kinderen moet je flink wat extra bagage meenemen. Denk aan speelgoed, maar ook aan luiers, billendoekjes, voeding en een hoop kleertjes. Neem een stevige koffer of reistas mee waar alles in past. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals KLM, mag je kosteloos één extra stuk ruimbagage van maximaal 10 kilo meenemen als je reist met een kind jonger dan 2 jaar.

Meenemen van een buggy

Vliegen met kinderenEen buggy mag je vrijwel altijd meenemen in het vliegtuig, mits die niet te zwaar is (denk aan maximaal 7 kilo) en inklapbaar, als een soort paraplu. Luchtvaartmaatschappijen hanteren een verschillend beleid of je de buggy bij het inchecken meteen moet inleveren als ruimbagage, of dat je met de buggy naar de gate mag rijden. Dat laatste scheelt natuurlijk enorm, met de enorme afstanden die je tegenwoordig op de moderne luchthavens moet afleggen. Dit is extra zwaar als je met een baby moet sjouwen. Bovendien kan de baby op het vliegveld in de buggy een dutje doen. Eenmaal bij de gate moet je je buggy inleveren voor de ruimbagage. In incidentele gevallen mag je de buggy ook meenemen in de cabine, als er weinig passagiers in het vliegtuig zitten.

Bij aankomst op het vliegveld hanteren luchtvaartmaatschappijen ook verschillende regels met betrekking tot de buggy. De ene keer leggen ze de buggy’s meteen klaar bij de gate, zodat je niet het hele eind tot de bagageband met je baby hoeft te sjouwen. Als je heel snel bent met uitstappen, kun je toch beter even wachten bij de gate of je buggy daar wordt neergelegd. Bagagemedewerkers hebben even tijd nodig om het ruim van het vliegtuig te openen en de buggy’s er uit te vissen.

De andere keer kun je je buggy pas ophalen bij de bagageband. Het is daarbij mogelijk dat de buggy niet op de band verschijnt, tussen alle koffers en reistassen, maar op een andere plek wordt gelegd tussen andere ‘afwijkende’ bagage, zoals ski’s en fietsen. Als je vaak vliegt, zal je met enige regelmaat op de luchthaven een lange zoektocht naar je buggy moeten ondernemen, samen met enkele andere verdwaasde ouders die zich afvragen waar hun buggy is gebleven.

Aan boord van het vliegtuig

Sommige luchtvaartmaatschappijen doen echt hun best de vliegreis voor kinderen én de ouders zo gerieflijk mogelijk te maken, al is de dienstverlening bij de low budget maatschappijen nogal schamel. Voor de meest dringende zaken hebben luchtvaartmaatschappijen wel allerlei spullen aan boord.

Faciliteiten voor baby’s

De betere luchtvaartmaatschappijen hebben op intercontinentale vluchten diverse gesteriliseerde maaltijden beschikbaar voor baby’s en peuters tot 2 jaar. Je kunt ook zelf potjes babyvoeding meenemen in je handbagage. Officieel mag je geen vloeistoffen en gels meenemen in je handbagage, maar voor potjes babyvoeding is een uitzondering gemaakt (mits je ook daadwerkelijk reist met een baby, natuurlijk). Hou het potje babyvoeding dan wel apart, zodra je de controle op de luchthaven passeert. Het cabinepersoneel is bereid de babyvoeding te verwarmen in de magnetron aan boord.

Je mag in je handbagage géén gekookt water meenemen om dat te mengen met babymelkpoeder, zoals Nutrilon. Neem dus een kleine verpakking met babypoeder mee, en vraag aan boord aan de stewardess de benodigde hoeveelheid water voor je te koken.

Je baby kan slapen op schoot, maar sommige luchtvaartmaatschappijen hebben aan boord ook een reiswieg beschikbaar. Die kun je bevestigen aan het wandje voor je stoel. Voor een wiegje mag je baby niet langer zijn dan 65 centimeter en niet zwaarder dan 10 kilo. Het is daarvoor wel noodzakelijk dat je een stoel hebt gekregen achter zo’n tussenwandje. Reserveer een reiswieg van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij of vraag daarnaar bij het inchecken. Hou er ook rekening mee dat je zelf amper meer beenruimte hebt na het ophangen van een reiswieg.

Tijdens een lange vlucht kun je je baby gerust ook even door het gangpad laten kruipen, maar bij het landen en opstijgen moet je dreumes verplicht op schoot. Van de stewardess krijg je een extra veiligheidsriem, die je om je baby heen moet doen en aan je eigen veiligheidsgordel moet vastmaken.

Faciliteiten voor kinderen

Hierbij geldt ook dat kinderen op lijnvluchten meer in de watten worden gelegd dan op chartervluchten. Voor de kleintjes zijn er bijvoorbeeld kleurboekjes, kleurpotloden of puzzeltjes. Grotere kinderen kunnen zich vermaken met kinderfilms en kinderprogramma’s via het inflight entertainment system.

Emirates is een van de luchtvaartmaatschappijen die zijn uiterste best doet om het kroost volledig in de watten te leggen. De maatschappij uit de Verenigde Arabische Emiraten zou wel eens de meest kindvriendelijke ter wereld kunnen zijn.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 januari 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over vliegen met kinderen, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/d.travnikov.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *