Amsterdam, 5 mei 2016 – De Belgische stad Luik is een leuk nieuw museum rijker. Sinds 5 mei zijn bezoekers welkom in La Boverie, een prachtig kunstmuseum op een schiereiland in de rivier de Maas. Het is gevestigd in een monumentaal gebouw in Parc de la Boverie, een park op de zuidpunt van het eiland.
Met La Boverie heeft de derde stad van België een topper in huis qua West-Europese schilderkunst van de afgelopen eeuwen. In de permanente collectie zijn de beste werken bijeengebracht die de stad Luik in bezit heeft. Je ziet er schilderijen van bekende namen als Gauguin, Chagall, Magritte en Monet. Van Pablo Picasso hangt een schilderij van zijn kleermaker en diens familie, picknickend op het gras.
Een jonge Napoleon, die twee keer in Luik woonde, is vereeuwigd op een schilderij van de Franse kunstschilder Jean-Auguste-Dominique Ingres. Ook op jonge leeftijd had de Franse heerser al zijn linkerarm onder zijn vest zitten, een kenmerkende pose waarop hij ook later vele malen is geportretteerd. Nederlandse kunstenaars ontbreken niet in het museum, onder wie Karel Appel, Corneille en Gerard de Lairesse (1640-1711). Deze meester van de Gouden Eeuw is geboren in Luik maar staat nu vooral bekend als ‘Amsterdammer’ nadat hij in 1665 naar onze hoofdstad verhuisde.
La Boverie werkt samen met het prestigieuze Louvre in Parijs, waardoor het museum jaarlijks een grote tentoonstelling organiseert met topwerken van binnen- en buitenlandse musea. De openingsexpositie En Plein Air (in de open lucht) gaat over de band van het museum met het omliggende park. Je ziet er veel schilderijen van buitenluchtactiviteiten, zoals een ‘dagje strand’. In de negentiende eeuw ontstonden de badplaatsen aan het strand vanwege de ‘kuurgasten’ die de zee een medicinale werking toeschreven. Deze taferelen moesten natuurlijk door kunstenaars worden vastgelegd.
Museum La Boverie zit in het Palais des beaux-arts de Liège, dat in 1905 is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Luik. Het was de afgelopen decennia in gebruik als het voormalige Museum voor moderne en hedendaagse kunst. De afgelopen jaren is het ‘paleis’ ingrijpend gerenoveerd en opgeknapt en is er een nieuwe glazen vleugel aan toegevoegd, van waaruit bezoekers direct zicht hebben op de langsstromende rivier. Het gebouw zelf, dat grijs en smoezelig was geworden, heeft zijn witte glans van weleer teruggekregen.
Met het grootscheepse museale makeover wil de hoofdstad van Wallonië zich ‘heruitvinden als metropool’ en cultuurminnaars uit de hele Europese regio naar Luik trekken. Het is een van de projecten om de stad nieuw leven in te blazen. Museum La Boverie kun je gemakkelijk bereiken vanaf het treinstation van Luik. Via een gloednieuwe loopbrug over de Maas is het ongeveer een kwartiertje lopen. La Boverie is op maandag gesloten, en de toegang is € 12. Kijk voor meer informatie op www.laboverie.com
Foto's © Wereldreizigersclub.