Amsterdam, 8 oktober 2013 – Reizigers die willen besparen op de kosten én geen last hebben van claustrofobie, kunnen overnachten in een capsulehotel. Je slaapt in een cel waar eigenlijk niks meer dan een bed in ligt. Ook hangt er meestal een tv. De cellen staan boven en naast elkaar, waardoor het hotel zelf amper ruimte inneemt. Met een deur of gordijn sluit je de capsule af.
Het is een hoteltype dat vooral in het dure, dichtbebouwde en dichtbevolkte Japan in gebruik is. Maar ook elders in Azië doemen de eerste capsulehotels op, gedreven door hoge vastgoedprijzen en de wens van reizigers zo goedkoop mogelijk uit te zijn. In Europa hebben capsulehotels vooralsnog niet veel voet aan de grond gekregen. Hieronder enkele capsulehotels op een rij.
In Tokyo heb je het Green Plaza Shinjuku Capsule Hotel, de eerste van zijn soort in de Japanse hoofdstad. Het heeft enkele baden, jacuzzi’s en sauna’s waar de hotelgasten – samen met elkaar – kunnen ontspannen. Alleen mannen boven de 18 mogen er een cel boeken. Heb je een tatoeage, dan mag je niet naar binnen. “Om culturele redenen”, zegt het hotel. Het is voor Japanse begrippen een koopje voor 4300 yen (33 euro) per nacht.
In die andere grote Japanse stad, Osaka, heb je de Capsule Inn. Het is opgericht in 1979 en geldt daarmee als het eerste capsulehotel ter wereld. Ze willen het comfort bieden van een eersteklas hotel: zo hebben de capsules met dons gevulde matrassen om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Ook is er een spa waar de gasten kunnen vertoeven. Hier zijn vrouwen wel welkom. Voor een regular size capsule betaal je 2800 yen (22 euro), een echt koopje dus.
In Singapore kun je terecht in het Woke Home Hostel voor een nachtje claustrofobisch slapen. Er zijn 88 capsules die iedere gast “individuele privacy” geeft. Er is een gescheiden wasruimte voor mannen en vrouwen, die overigens hun eigen capsulemuur hebben. Voor bijna 18 euro is er bijna geen goedkopere overnachtingsmogelijkheid in Singapore.
Het Nederlandse Scheveningen heeft ook een capsulehotel, al lijkt deze oranje capsule meer op een ruimtevaartuig en zijn er maar een paar van. Het is een creatie van afvalarchitect Denis Oudendijk, die het ding heeft gevonden op een olieplatform. Met een diameter van 4.25 meter is het in ieder geval een stuk comfortabeler dan de Aziatische variant. Het is te vinden op F.A.S.T. (Free Architecture Surf Terrain), een surfdorp aan de boulevard van Scheveningen.
Handige reisartikelen voor je vakantie
Foto's © Shutterstock.com.