Amsterdam, 4 maart 2014 – Met de lichtgewicht rugzakken van nu is het moeilijk voor te stellen, maar ooit sleepten reizigers loodzware koffers met zich mee. Hoe de reisbagage zich in de loop der jaren ontwikkelde, zie je vanaf 12 maart te zien in het Tassenmuseum in Amsterdam.
Op de tentoonstelling Welkom aan boord zie je de geschiedenis van het reizen en de ontwikkeling van reistassen en koffers van 1850 tot nu. Te zien zijn gigantische hutkoffers, luxe koffersets uit de jaren vijftig en extravagante beautycases met zilveren borstels en kristallen flesjes. Maar ook servies van het luxe schip Titanic of de beroemde Oriënt Express wordt getoond op de expositie.
Tot het midden van de 19de eeuw reisde men per koets, paard, trekschuit of te voet. Het was oncomfortabel en gevaarlijk en koffers moesten weersbestendig en robuust zijn. Pas toen de stoomtrein- en boot werd uitgevonden konden veel langere afstanden worden afgelegd.
Voor luxueuze bootreizen waren er hutkoffers voor de uitgebreide garderobe van de zeer rijken. Zoals een hutkoffer met aan de ene kant lades voor schoenen en ondergoed, en aan de andere kant kledinghaken voor zo’n 16 mantels, jurken of kostuums. Reizen per koets over moeilijk begaanbare wegen evolueerde naar reizen per vliegtuig: reistassen veranderden mee van weerbestendige koetskoffers naar lichtgewicht en draagbare rolkoffers.
Aan boord van de stoomschepen was er voor elke klasse een apart servies. Het servies dat te zien is, werd door John Edward Simpson (1875 -1912), scheepsarts van de tweede klasse van de Titanic verstuurd naar zijn moeder vanaf Southampton. Hij kwam zelf om in de scheepsramp. Op het servies staat de naam van de rederij, de White Star Line.
Vanaf de jaren ’70 maakten stijgende inkomens en afnemende kosten internationaal reizen per vliegtuig voor een steeds grotere groep mogelijk. Massatoerisme stelde andere eisen aan koffers en reistassen en koffers werden kleiner, lichter en kregen wieltjes. Alle bezittingen moeten in deze tijd passen in een overhead locker in een vliegtuig.
De tentoonstelling in het Tassenmuseum duurt tot en met 31 augustus.