Tips voor een digitale detox op reis

Digitale detox op reisAmsterdam, 22 augustus 2015 – Reizigers kunnen niet meer zonder internet tegenwoordig. Het merendeel wil altijd en overal wifi in de buurt hebben, en het liefst gratis. Om dat shotje van de Machu Picchu of de Taj Mahal meteen te Instagrammen en om op Facebook meteen te delen wat er door je heen gaat. Ook zijn we bang om het contact met thuis te verliezen. Bijna de helft van de reizigers leest op vakantie nog steeds de mail van zijn werk.

Maar je kunt ook overdrijven! Een vakantie met een digitale detox wordt steeds meer een trend. Neem je smartphone wél mee op reis, maar alleen voor noodgevallen. Hier vijf tips om te reizen zonder te facebooken, de tweeten, te whatsappen, te mailen en te downloaden.

#1 Ga de outback in

Dit is de makkelijkste manier: ga zo vér mogelijk van die verfoeide gsm-palen en digitale zendmasten vandaan. Zonder bereik kun je gewoon niet internetten op reis. Die plekken worden wel steeds schaarser, zelfs midden in de woestijn kun je plotseling een ping ping horen op je telefoon. Op de website www.opensignal.com kun je zien waar het bereik zwak is of waar je helemaal geen bereik hebt. Zo blijk je in Noord-Korea, het noorden van Rusland, grote delen van de outback van Australië en het noordwesten van Soedan helemaal geen signaal te kunnen ontvangen.

#2 Verblijf in een klooster

Trek je terug in een klooster, dan ben je in ieder geval een groot deel van de dag verlost van je digitale maatje. De nonnen en broeders hebben er geen waardering voor als je met je smartphone zit te spelen, terwijl je de sereniteit, rust en stilte in een klooster zou moeten opzoeken. Een voordeel van een klooster is ook nog dat je er goedkoop kunt slapen. Steeds meer kloosters in de wereld verwelkomen reizigers, maar schrik dus niet als je bij binnenkomst je telefoon moet inleveren.

Zeilboot bij zonsondergang#3 Maak een zeiltocht

Stap op een zeilschip en je raakt vanzelf verwijderd van de digitale wereld. Al moet je niet denken dat je er helemaal verlost van raakt. Zelfs midden op de Atlantische Oceaan kun je soms nog een (zwak) signaal zien. Je hebt echter waarschijnlijk zoveel energie nodig om de zeilen in toom te houden en te knijpen, te kruisen en te koersen, dat je geen tijd meer hebt om te whatsappen en te facebooken over die walvis die je ternauwernood hebt kunnen ontwijken.

#4 Slaap in een anti-techhotel

Ze bestaan echt: anti-techhotels. Hotels waar ze de eigenaar zich kapot ergert als gasten zeuren om gratis wifi. In deze hotels draait alles om de belevenis van de lokale cultuur en natuur, zonder digitale afleidingen. Zoals het Asilia Naboisho Camp vlakbij het Masai Mara Nationaal Park in Kenia. In dit internetafkerige resort willen ze dat gasten zich concentreren op de wilde dieren. Bij het ecoresort Casa de las Olas in Mexico moeten gasten hun telefoon (en andere elektronica) inleveren bij het inchecken.

#5 Volg een digitaal detoxprogramma op reis

Net zoals er gespecialiseerde gezondheidsreizen zijn om bijvoorbeeld af te vallen, je gebit te laten bijwerken of je geestelijke stabiliteit te herwinnen, kun je op vakantie ook een digitaal detoxprogramma volgen. Het boetiekhotel My Bloomsbury in Londen biedt een ‘Dot.com’-pakket aan om je lichaam te ontdoen van ‘electrovervuiling’. In het recent geopende luxueuze Villa Stéphanie Spa Resort in het Duitse Baden-Baden hebben gasten de mogelijkheid om wifi en connecties via zendmasten in hun kamer te blokkeren. Of boek gewoon een yogareis, om je hoofd en lichaam wat digitale rust te gunnen.

Foto's © Wereldreizigersclub; depositphotos.com/Subbotina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!