Amsterdam, 12 november 2015 – We geven het zelf direct toe: wij zondigen ons ook aan onversuisde superlatieven bij verhalen over al die prachtige bestemmingen in de wereld. De woorden ‘prachtig, mooi, fraai, geweldig’ klinken altijd al snel bij de beschrijving van een reis. Op vakantiewebsites wordt rijk gestrooid met termen die een bestemming extra aanlokkelijk maken voor reizigers. We zijn er maar even ingedoken, en hebben de negen grootste reisclichés op een rij gezet.
#1 Maagdelijke stranden
Maagdelijke stranden zijn parelwitte stranden waar nog nooit iemand heeft gelopen. Waar je geen voetafdruk of sigarettenpeuk tegenkomt. Waar geen pad naartoe is, waar geen bootjes voor anker liggen en waar geen stukje plastic in de golven drijft. Kortom, maagdelijke stranden zijn stranden die niet meer bestaan.
#2 Ongerepte natuur
Ongerepte natuur is nog wel te vinden in de wereld, maar je moet er heel erg je best voor doen om daar te komen. Denk aan het midden van de jungle op Borneo, of het tropische regenwoud in de Amazone. Grote kans dat je na een slopende en vermoeiende meerdaagse trektocht meteen een nieuwe diersoort (of stam) ontdekt.
#3 Uitzicht op zee
Bij het boeken van een hotel, appartement of vakantiehuisje in de kuststreken heb je vrijwel altijd ‘uitzicht op zee’. Het is een begrip dat je ruim moet opvatten: er kan zomaar een bouwkraan, andere flat of groep palmbomen tussen staan. Met een beetje geluk spiegelt het water er nog een beetje tussendoor. Ook je nek 90 graden draaien kan helpen om iets van de zee te zien.
#4 Authentiek dorpje
Brochures, websites en reisorganisaties prijzen het vaak aan: je logeert in een ‘authentiek dorpje’. Dat betekent een veelheid aan gezellige koffietentjes, originele souvenirwinkeltjes, smaakvolle restaurants, charmante guesthouses en busladingen vol met backpackers. Alle reizigers willen namelijk in een authentiek dorpje logeren, waardoor alles daarop is ingericht. Goed speuren, en je vindt nog wat locals.
#5 Gastvrije bevolking
Van Nepal tot Vietnam en van Iran tot Bolivia: de bevolking staat bekend als gastvrij. Je wordt met open armen verwelkomd, mensen maken graag een praatje met die buitenlandse toeristen en wijzen ze graag de weg. Hoe meer je te besteden hebt, hoe gastvrijer de bevolking. De plekken worden steeds schaarser, maar gelukkig zijn er nog plekken waar de bevolking gasten in de watten legt zonder het geschuif met dollars.
#6 Land van contrasten
Elk land is een land van contrasten. Dat is het al snel als je verschillende straten, gebouwen, mensen, planten, bomen en dieren hebt. De enige uitzondering is misschien Vaticaanstad, dat slechts uit één plein met wat gelijksoortige bebouwing bestaat. Een land van contrasten willen we niet meer horen.
#7 Oase van rust
Een oase van rust vind je midden in de woestijn of op de noordpool (al heb je op sommige plekken óók daar bereik met je mobiele telefoon). Op elke andere plek is altijd wat te horen: geluiden van verkeer, overvliegende vliegtuigen, gepraat van mensen, het ruizen van de golven of het gekwetter van vogels. Op vakantie kun je heerlijk uitrusten, maar niet in een oase.
#8 Geheim plekje
Reiswebsites en reistijdschriften zijn er goed in de ‘geheime plekjes’ op te sommen: de unieke plekken op een bepaalde bestemming die je ab-so-luut geheim moet houden en waar iets heel bijzonders is te ontdekken. Daar ben je dan, samen met die andere reizigers die ook dat ene geheime plekje hebben gevonden.
#9 Pittoresk
Pittoreske vissersdorpjes, pittoreske hotels, pittoreske weggetjes en pittoreske pleintjes: je vindt ze overal in de wereld. Eigenlijk is de hele wereld pittoresk. Dat maakt het reizen ook zo leuk!