Amsterdam, 7 december 2015 – In het jaar 2016 vieren we geen vakantie meer, maar maken we een reis. Dat is althans de conclusie van reistrendwatcher Tessa aan de Stegge, die de reistrends voor volgend jaar op een rij heeft gezet. 2016 is hét jaar waarin je reisgedrag meer dan ooit iets over jezelf vertelt. Reizen wordt namelijk gezien als hét nieuwe statussymbool. Ervaringen zijn belangrijker geworden dan bezittingen en reizen is bij uitstek de manier om te laten zien wie je bent en waar je voor staat.
#1 Verras me
Online shopping zorgt ervoor dat we een vakantie net zo makkelijk kopen als een spijkerbroek. Hierdoor gaan we vaker, maar ook korter op reis. Lang vooruit plannen is niet meer noodzakelijk. Met een paar klikken op je mobiel boek je spontaan een accommodatie bij aankomst. Bij Hotel Tonight is het zelfs onmogelijk om langer dan zeven dagen van te voren te boeken. We reizen niet meer voor een bestemming, maar voor de ervaring. We willen ontsnappen uit ons 24/7 gestructureerde leven, maakt niet uit waarheen.
In het dagelijks leven uit dit zich in festivalbezoek, uitjes naar bijvoorbeeld Vuurtoreneiland of een Secret Escape. Liever weten we zelfs niet van te voren waar we heengaan, omdat een gedeelte van de fun en het mysterieuze effect verdwijnt door het dood-researchen van bestemmingen, accommodaties en activiteiten en het doorspitten van miljoenen reviews. Bij blind break organisatie srprs.me hoor je pas op het vliegveld waar je heen gaat. Op apps zoals Corner en Kayak bepalen criteria als temperatuur, vluchtduur en de activiteiten die je wilt doen je bestemming. Verwerf status door op je gevoel en intuïtie te vertrouwen en je te laten verrassen: neem zelf het heft in hand met een roadtrip waarbij je je laat leiden door de sterren in plaats van je navigatie of een bestemming under the radar.
#2 Under the radar
Reizen naar een bestemming die nog niet bij het grote publiek bekend is, is bij uitstek een manier om jezelf te onderscheiden. Door nieuwe prijsvechters dalen de prijzen van vliegtickets en accommodaties, waardoor een steeds groter deel van de wereld binnen handbereik komt van de opkomende middenklasse in groeiende economieën. Bestemmingen worden langzaamaan overspoeld door deze groep. We willen graag naar een exclusieve bestemming die niet bekend is bij het grote publiek. Daarom zet de trend Under the radar dit jaar definitief door. Denk aan bestemmingen zoals Iran, Colombia, Sri Lanka, Bhutan en IJsland.
#3 Solo +
Door alleen op reis te gaan laat je zien dat je de wereld aan kunt. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en staat open om nieuwe mensen te ontmoeten en dingen te doen die je misschien in een groep nooit zou hebben gedaan. Maar solo betekent niet automatisch alleen. Door digitale applicaties was het nooit eerder zo makkelijk om met gelijkgestemde reizigers in contact te komen voor, tijdens of na je reis. Op Penroads verenigen ruim 2500 reizigers zich uit meer dan 90 landen om samen te reizen, met het sociale concept POD Tent verbind je jezelf met andere campinggasten en op srprs.me boek je een Solo Together-tripje waarbij samen reizen, dingen beleven en self discovery voorop staan in plaats van de ware ontmoeten zoals bij singlereizen vaak het geval was.
#4 Op maat en persoonlijk met z’n allen
Ook de mensen die je ontmoet tijdens de reis, bepalen je status. Ontmoet je medereizigers van de reisorganisatie of ontmoet je ook locals? Do it peer is het credo om sociale status te verwerven. Deze peers zijn de lokale bevolking, influencers, maar ook net zo goed je buurman. Op Make it travel leen je reisbenodigdheden van je peers, op Hosted Walks laat je je rondleiden door een local of leid je zelf iemand rond en via Sleeping with the locals overnacht je bij de lokale bevolking. Op de Camperparkeerplaats tijdens de Kampeer en Caravan Jaarbeurs brainstorm je met gelijkgestemden over een kampeerexpeditie op maat. Deze initiatieven ontstaan uit het verlangen van reizigers naar maatwerk en een persoonlijke benadering.
#5 Alles exclusief
Aan de grondslag van deze trend liggen de vele mogelijkheden voor reizigers vandaag de dag: er is méér verkrijgbaar dan pakketreizen. Online kun je alles zelf direct boeken. De tijd dat je koos voor ‘een luxe reis’ of ‘een budget reis’, ‘outdoor’ of ‘citytrip’ is achterhaald. Je combineert luxe met outdoor of slaapt tijdens je city budgettrip in een poshtel als Generator Hostels. Bij Terravelo Tours fiets je van luxe tent (met kledingkast) naar luxe tent, bij Eurocamp slaap je in een luxe boomhut en op Booking Brabant stel je zelf je activiteitenpakket voor Breda samen.
#6 Groen is cool
Hoe groen je reist zegt iets over jou. Voor de nieuwe generatie Millenials en Generatie Z is groen a way of living. Zij hebben een sociaal- en milieubewuste levensstijl die ze tijdens hun reis graag voortzetten. Naast het verblijven in groene accommodaties zoals Morgan’s Rock Hacienda & Ecolodge, draagt de statusbewuste reiziger ook rechtstreeks bij aan de economie door activiteiten te doen met locals via I like local of vrijwilligerswerk te doen via Workaway. Natuurlijk speelt ook groen transport een rol in bij de statusverwerving van de nieuwe reiziger en worden er zelfs zonnepanelen op backpacks geplaatst door Voltaic Systems.
#7 Alles digitaal
Reizigers verhogen hun status door het uploaden van hun ervaringen op sociale platformen. Via lifelogging laten status-geobsedeerde reizigers zien waar ze zijn en wat ze doen. Met Saga leg je jouw activiteiten op verschillende platformen zoals Instagram automatisch vast in een lifelog. Met de app Airsocial kom je in contact met de personen op je vlucht (social flying). Met Cat Street View bekijk je zelfs Hiroshima door de ogen van een kat. Maar alle technische en digitale mogelijkheden ten spijt: het nieuwe jaar draait weer om beleving in plaats van het uitbuiten van digitale mogelijkheden.
Foto's © depositphotos.com/davidschrader; Dennis Jarvis.