Amsterdam, 27 juli 2016 – Waarom zou je op reis de directe route volgen die je TomTom of Google Maps aangeeft? Alleen als je haast hebt, wil je zo snel mogelijk van A naar B – maar haast heb je zelden tijdens je vakantie. Je kunt nu een app downloaden die je stimuleert om buiten de gebaande paden te treden.
De app Kompl navigeert je via bezienswaardigheden en attracties naar je bestemming, in plaats van de rechtstreekse route op te geven. Naarmate je dichterbij komt, duikt er steeds meer informatie op, met de bedoeling toeristen aan te moedigen iets te ondernemen wat ze eigenlijk helemaal niet van plan waren. Vooral de bezienswaardigheden met hoge beoordelingen op internet verschijnen op je smartphone.
Reizigers moeten zich focussen op de reis in plaats van de bestemming, is het aloude motto waar Kompl zich op baseert. Door vakantiegangers uit hun comfortzone te halen kunnen ze onverwachte en spontane dingen beleven, stellen de makers van de app, in plaats van altijd alles vooraf te plannen.
Kompl heeft nu informatie over zo’n 30 steden beschikbaar. Er zitten populaire plekken bij als Londen, Rome, het Peruaanse Cuzco en Kaapstad. Merkwaardig genoeg biedt de app ook informatie over te vermijden plekken als Damascus, Kaboel en Sanaa, de hoofdstad van Jemen.
Het bedenken van bijzondere navigatie-apps lijkt overigens een trend te worden. Zo kun je bijvoorbeeld ook Walkonomics (www.walkonomics.com) op de smartphone zetten, die je de weg wijst langs de ‘mooiste en groenste route’. De app Rudder leidt je ‘s avonds via de best verlichte – en dus veiligste – route naar je bestemming.
Nagekomen reactie Kompl:
Het artikel schrijft, onder andere, dat “merkwaardig genoeg biedt de app ook informatie over te vermijden plekken als Damascus, Kaboel en Sanaa…” Het ondersteunen van deze ‘te vermijden’ steden is een belangrijk aspect van Kompl: omdat Kompl de mogelijkheid biedt om virtueel een andere stad te ontdekken, door je fysiek in je eigen omgeving rond te bewegen, is het dus mogelijk om, bijvoorbeeld, Kaboel virtueel te verkennen door Rotterdam te ontdekken. Op deze manier worden deze minder toegankelijke locaties toegankelijker gemaakt; er wordt een brug geslagen tussen de gebruiker en de bewoners van deze locaties.