De beste reisbestemmingen voor 2017

De beste reisbestemmingen voor 2017Weet je al waar je naartoe gaat in 2017? Starend naar die wereldkaart is het vaak een hele puzzel: welke gebieden staan hoog op je lijstje en zijn veilig, ongerept en aantrekkelijk? Wat waren ook alweer die bestemmingen waar je vrienden of familieleden zou enthousiast over vertelden? Traditiegetrouw steken de schrijvers van reisgidsen, reisbladen en reissites weer de koppen bij elkaar: wat zijn de leukste plekken voor een vakantie volgend jaar? Hier hebben we ze verzameld: de beste reisbestemmingen voor 2017.

De beste reisbestemmingen volgens Lonely Planet

De makers van de bekende reisbijbel komen traditioneel als een van de eerste met de must visits voor 2017. Hieronder de 10 landen die je volgens Lonely Planet zeker niet mag overslaan.

Canada: het tweede grootste land ter wereld viert in 2017 uitgebreid zijn 150e verjaardag, onder meer een gratis entree voor de nationale parken. Volgens Lonely Planet kun je in Canada rekenen op dynamische steden en een onberispelijke beleefdheid van de bewoners. Met een zwakke Canadese dollar heeft de overzeese bezoeker in ieder geval genoeg zakgeld te besteden.

Colombia: tientallen jaren van geweld en burgeroorlog betekenden dat een vakantie in Colombia alleen voor doorgewinterde backpackers was weggelegd. Nu een vredesakkoord is getekend met de rebellenbeweging FARC, kan het land weer naar de toekomst kijken. Volgens Lonely Planet kun je er geen wereldwonderen verwachten, maar een mix van levendige cultuur, natuur en gastvrijheid.

Meer FinlandFinland: acht eeuwen lang streden Zweden en Rusland erom, maar in 1917 wist Finland dan toch eindelijk onafhankelijk te worden. Honderd jaar later vieren de introverte Finnen dat uitbundig, met evenementen in elke regio. Er is zelfs een nieuw nationaal park (Hossa), bezaaid met dennenbossen en doorkruist door vele rivieren. Finland is het enige Europese land op de Best in Travel-lijst van Lonely Planet.

Dominica: in tegenstelling tot veel andere landen en eilanden in het Caribisch gebied is Dominica nog niet in beslag genomen door luxe resorts, geholpen door de afwezigheid van glanzend witte stranden. Hier vang je een glimp op van prehistorische varens en verlaten oevers. Kokospalmen zijn de enige ‘wolkenkrabbers’ die je hier ziet.

Nepal: natuurrampen zijn rampzalig voor een land, maar voor Nepal beklijven ze niet lang. De aardbevingen in 2015 hebben veel verwoest, maar ook grote delen van het land zijn aan ernstige schade ontsnapt (waaronder populaire wandelpaden). Nepal heeft alle vaardigheden om de monumenten en de infrastructuur te herstellen, maar mist de inkomsten. Als toerist kun je daar wat aan doen….

Bermuda: het is geen land, maar een Brits overzees gebiedsdeel. En het wordt vaak verward met een Caribisch eiland, maar het ligt voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina. Met een gematigd klimaat en een gunstige wind is dit de perfecte plek voor iedereen die van zeilen houdt.

Jongen op steppe MongoliëMongolië: in 2017 is Mongolië helemaal bij de tijd met de opening van een gloednieuwe luchthaven, een nieuw teken van de snelle modernisering van het land. Zo krijgt de hoofdstad Ulaanbaatar volgend jaar ook een nieuw luxe hotel, een IMAX-bioscoop en een Hard Rock Café. Voorbij de hoofdstad ligt een prachtig landschap, met als hoogtepunt het Hövsgöl Nuur meer, dat je nu vanuit Ulaanbaatar via een verharde weg kunt bereiken.

Oman: het sultanaat leek volgens Lonely Planet wat achter te blijven vergeleken met de omringende Golfstaten, maar Oman doet in 2017 volop mee met de opening van talloze nieuwe luxe hotels. Ook staat de opening op de agenda van Majarat Oman, een futuristisch pretpark voor gezinnen.

Myanmar: de veranderingen zaten er aan te komen in het meest gesloten land van Zuid-Oost Azië, maar met de verkiezing van de eerste burgerregering in een halve eeuw zijn alle ogen helemaal gericht op de toekomst. De politieke problemen in Myanmar zijn zeker nog niet verdwenen, maar het land is er klaar voor een nieuwe toestroom van reizigers te ontvangen.

Ethiopië: met zijn eigen koffie, keuken, taal, schrift, religie en tijdzone is Ethiopië een van de meest exotische landen, waar je wordt overweldigd door het landschap. Je kunt een trektocht maken door Simien Nationaal Park en wilde dieren zien die nergens anders leven op de wereld. Door nieuwe vluchten van luchtvaartmaatschappijen wordt het land in 2017 toegankelijker dan ooit tevoren.

De beste reisbestemmingen in 2017 volgens National Geographic

National Geographic komt jaar in, jaar uit, met een overzicht van de beste reisbestemmingen voor het nieuwe jaar. Voor 2017 hebben de makers van het tijdschrift en de website de must visits onderverdeeld in natuur, steden en cultuur. Wij hebben er tien uitgepikt.

Finland: ook op het lijstje van National Geographic prijkt dit Scandinavische land, wegens de viering van 100 jaar onafhankelijkheid volgend jaar. De 20.000 eilanden, de rotsachtige stranden, de 40 nationale parken, de twaalf natuurgebieden en de zes nationale wandelgebieden in Finland zijn heiligdommen voor stiltezoekers.

Tijger IndiaIndia: in India moet je naar de nationale parken in het midden van het land, waar de tijgers een brullende comeback maken. In 2010 leefden er nog maar 3200 tijgers, inmiddels zijn dat er 3890. India is het ideale land om een glimp op te vangen van de grootste kat ter wereld, bijna twee derde van alle tijgers in de wereld heeft er zijn habitat.

Canada: de viering van de 150e verjaardag is voor National Geographic ook genoeg reden Canada op te nemen in de lijst. In het speciaal wordt Banff Nationaal Park in het westen van Canada aanbevolen. Met zijn ruige pieken, dalen met weides en turquoise-blauwe meren biedt Banff volop mogelijkheden, van bergwandelingen en paardrijtochten tot heetwaterbronnen en luxe hotels.

Ecuador: ten noorden van de hoofdstad Quito op de mistige hellingen van het Andesgebergte vind je de regio Chocó, met de rijkste verzameling planten en dieren die leven op onze planeet. Het is de thuisbasis van zeldzame orchideeën en honderden soorten vogels, waaronder de flitsende rode rotshaan en de schitterende kolibries.

Marokko, Marrakesh: volgens National Geographic verdient Marrakesh een bezoek. Je zou denken dat deze stad in Marokko al genoeg toeristen ontvangt, maar in de herfst van 2017 staat de opening gepland van Musée Yves Saint Laurent Marrakech. Het is gewijd aan de beroemde Franse ontwerper wiens as na zijn dood in 2008 in de stad is uitgestrooid.

Madrid architectuurSpanje, Madrid: tachtig jaar nadat Ernest Hemingway de Spaanse hoofdstad in een kort verhaal bejubelde als The Capital of the World, is het tijd voor een nieuwe stedentrip naar Madrid. De kosmopolitische stad kan aanspraak maken op meer dan 60 musea, nachtleven dat doorgaat tot het ochtendgloren en verzorgde parken en tuinen. Van 23 juni tot en met 2 juli is de hoofdstad van Spanje de gastheer van de World Pride Madrid 2017, een groot homofestival dat voor de 40e keer plaatsvindt.

Zuid-Korea, Seoul: voor het ware stadsgevoel moet je volgens National Geographic naar Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Met een bevolking van 25 miljoen mensen voelt zelfs de meest geharde stedeling er zich als een boerenkinkel. Wandel door de steegjes van Bukchon Hanok, waar meer dan 900 traditionele Koreaanse huizen bewaard zijn gebleven, en neem een lift naar het observatiedek van de N Seoul Tower, waar je de onmetelijkheid van de Koreaanse hoofdstad kunt aanschouwen.

Duitsland, Hamburg: Berlijn rockt, maar Hamburg drijft. Water is alom in de voormalige Hanzestad aan de rivier de Elbe. Hamburg is de tweede havenstad van Europa (na Rotterdam) en doorspekt met grachten. In Speicherstadt, het grootste complex aaneengesloten pakhuizen ter wereld, raken de gebouwen letterlijk het water.

Fontein VallettaMalta: deze kleine eilandstaat in de Middellandse Zee ondergaat een opfrisbeurt, terwijl het zich vasthoudt aan haar formidabele erfgoed. De stadspoort, het parlementsgebouw en het operagebouw in de hoofdstad Valletta zijn opgeknapt en recent is Malta het decor voor het tv-fenomeen Game of Thrones.

Papoea Nieuw-Guinea: de tijd lijkt te hebben stilgestaan in Papoea Nieuw-Guinea, een geïsoleerd en ongelooflijk ruig aards paradijs in de Stille Zuidzee, ten noorden van Australië. Het land beslaat de oostelijke helft van het één na grootste eiland ter wereld, Nieuw-Guinea, en ongeveer 600 eilanden. De inheemse culturen in afgelegen dorpen zijn nog hetzelfde als eeuwen geleden.

De beste reisbestemmingen volgens Fodor’s

Fodor’s is een Amerikaanse uitgever van reisgidsen voor reizigers die wat ruimer in hun portemonnee zitten. Ook op de website biedt Fodor’s veel reistips. Dit zijn de tien beste reisbestemmingen voor 2017 volgens ‘s werelds grootste Engelstalige reisgidsenuitgever.

Finland, Helsinki: het begint bijna saai te worden – ook Fodor’s heeft Finland hoog op de lijst gezet vanwege de viering van 100 jaar onafhankelijkheid in 2017. Vooral de opgeruimde, klassieke hoofdstad Helsinki is the place to be, met talloze festiviteiten in aanloop naar het daadwerkelijke jubileum op 6 december 2017.

Shirahige waterval in Hokkaido, JapanJapan, Hokkaido: het eiland Hokkaido in het uiterste noorden van Japan is zo ongetemd en afgezonderd van de rest van het land, dat je er geweest moet zijn om het te geloven. De natuurlijke pracht is er ongeëvenaard: van ongerepte bossen en besneeuwde bergen tot adembenemende bloemenvelden en overvloedige warmwaterbronnen.

Peru, Lima: de hoofdstad van Peru beleeft momenteel een gouden tijdperk in de gastronomie. Je moet op bedevaart naar Lima als je wilt dineren in restaurants die met gemak kunnen wedijveren met sterrenzaken in Parijs of Rome.

Canada: net als Lonely Planet en National Geographic heeft Fodor’s Canada op de bucket list gezet vanwege de 150e viering van het land. Om dit te vieren, is de toegang gratis tot de nationale parken, de historische bezienswaardigheden en mariene beschermde gebieden.

Thailand, Chiang Mai: de noordelijke stad Chiang Mai in Thailand heeft al jaren een grote aantrekkingskracht op backpackers, maar de 720 jaar oude stad nodigt nog steeds uit om trektochten te maken door de smaragdgroene bergen, de hoogste watervallen van Thailand te bewonderen, van tempel naar tempel te hoppen en heerlijke Thaise gerechten te proeven.

MedellínColombia, Medellín: dankzij het vredesproces in Colombia richt Fodor’s weer de schijnwerpers op Medellín, ooit ‘de gevaarlijkste stad op aarde’. De tweede stad van Colombia, ooit ontstaan wegens de drugshandel, ondergaat een spannende renaissance en ontpopt zich als een pleisterplaats van innovatie en creativiteit.

Denemarken, Aarhus: de Deense stad Aarhus staat bekend als het kleine zusje van Kopenhagen, maar mag zich in 2017 in grote belangstelling verheugen als Culturele Hoofdstad van Europa. De stad in het noorden van Denemarken heeft een levendige studentenpopulatie, nieuwe musea, een bloeiende food scene en grensverleggende architectuur.

Madagascar: ga miljoenen jaren terug in de tijd en ontdek een oud eiland waar 80 procent van de flora en fauna nergens anders op de wereld voorkomt. Madagascar is een rauwe, ongerepte once if a lifetime bestemming die in karakter mijlenver verwijderd is van de toeristische eilanden van de Malediven, de Seychellen en Mauritius.

Cyprus: een zonovergoten eiland dat ideaal is voor liefhebbers van geschiedenis en gastronomie. Ontdek Byzantijnse kerken, Romeinse ruïnes, Fenicische graven en en islamitische moskeeën en proef gerechten die beïnvloed zijn door de Griekse, Turkse en Arabische keuken.

China, Hongkong: deze poort naar Azië timmert stevig aan de weg met zijn artistieke ontwikkelingen en iconische skyline. Hongkong is een bloeiende stad is voortdurend gonst van frisse mode, nieuwe winkels en avant-garde architectuur.

Voor het laatst bijgewerkt op 27 december 2016. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste reisbestemmingen voor 2017, dan kun je dat laten weten via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!