Zes handige taalapps voor op reis

Amsterdam, 1 april 2018 – No le comprendo! Deze paar woordjes zijn sowieso handig om te weten als je een rondreis maakt in Latijns-Amerika en je Spaans niet helemaal up-to-date is. Zo is er in elke taal wel een zinnetje om uit je hoofd te leren als een local in zijn eigen taal rap tegen je aan brabbelt. Het is fijn als je de taal spreekt van het land waar je rondreist, maar het is ondoenlijk om voor een paar weken vakantie je woordenschat uit te breiden met Swahili, Portugees of Chinees.

Voor een lange reis kun je je natuurlijk voorbereiden met taalcursussen, maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook allerlei handige taalapps die je op je smartphone kunt installeren. Dit maakt het reizen en communiceren een stuk makkelijker en leuker. Hier vind je zes handige taalapps voor op reis.

#1 Google Translate

Google Translate is een van de meest gebruikte taalapps voor op reis, waarmee het stotteren in een vreemde taal tot de verleden tijd behoort. Met deze app kun je 103 verschillende talen vertalen, gewoon door de tekst op je smartphone te typen. Zonder internetverbinding kun je ook nog eens 59 talen offline gebruiken. Google Translate heeft daarnaast een ‘instantcameravertaling’ voor 38 talen. Je richt de camera van je smartphone op een menukaart of een straatnaambord, en je kunt lezen waar het ongeveer over gaat. Het beste van deze taalapp is misschien wel dat-ie gratis is.

#2 Duolingo

Als je je reis maanden van tevoren hebt geboekt, kun je natuurlijk alvast oefenen met wat bruikbare woorden en zinnetjes. Duolingo is uitermate geschikt om je de taal van het land eigen te maken. De gratis taalapp biedt cursussen op beginnersniveau, maar is ook handig voor reizigers die een taal willen opfrissen. In verschillende talen kun je chatten met ‘bots’ om gesprekjes te oefenen. Zo kun je de zinnen proberen te leren die je waarschijnlijk het meest in het buitenland zal gebruiken. Duolingo is inmiddels een van de populairste taalapps waar al meer dan 200 miljoen mensen gebruik van maken. Je kunt er zo’n 25 talen mee leren.

#3 Memrise

Memrise is ook geschikt om de taal te leren als voorbereiding op je vakantie en heeft veel meer talen dan Duolingo, namelijk zo’n 100 stuks. Daar zitten exotische talen bij als Maori en Galicisch. De taalapp gebruikt ezelsbruggetjes om je te helpen woorden en zinsdelen te onthouden. Memrise beweert dat de app zich na verloop van tijd aanpast aan je leerstijl. De app is gratis te downloaden waarmee je verschillende taalcursussen kunt volgen om de basis onder de knie te krijgen. Als je een niveau hoger wilt, moet je een abonnement nemen voor $9 per maand. Bij het opstarten kun je aangeven hoe vaardig je bent met een taal.

#4 Waygo

Wie weleens in China, Japan of Zuid-Korea is geweest, zal het wel opgevallen zijn hoe weinig opschriften je in het Engels ziet. Waygo wordt door veel reizigers beschouwd als een van de betere taalapps voor het vertalen van Chinese, Japanse of Koreaanse karakters. Met de camera van je smartphone scan je de karakters en je krijgt direct een vertaling in het Engels, zonder dat een internetverbinding nodig is. Je kunt ook een foto opslaan op je mobiele telefoon en later de vertaling opzoeken. Als het donker is, zet je de flitser aan. Waygo kan echter geen handgeschreven karakters vertalen. De gratis versie is beperkt tot 10 vertalingen per dag, voor meer moet je betalen. Het gebruik in één week kost $1,99.

#5 iTranslate Voice

Het idee van deze taalapp is simpel en tijdbesparend: met iTranslate Voice kun je een gesprek voeren met je smartphone zonder dat je op een klein schermpje hoeft te tikken. Je praat gewoon in de microfoon van je mobiele telefoon of de iPad en de app vertaalt. De meest gebruikte zinnen kun je bewaren in je eigen persoonlijke taalgids. iTranslate Voice ondersteunt meer dan 40 talen en dialecten, inclusief Nederlands en de talen die je waarschijnlijk op reis zult gebruiken. Het nadeel is wel dat je altijd een internetverbinding nodig hebt. Je kunt de app een week lang gratis uitproberen, daarna betaal je $9,99 voor twee maanden.

#6 Ananas

Ananas noemt zichzelf de enige ‘sociale’ taalapp, waarbij je op een natuurlijke manier een andere taal kunt leren door andere mensen te ontmoeten. Zo kun je bijvoorbeeld via de app een afspraak maken met een student in café in Rio de Janeiro, om zo je Portugees bij te spijkeren. Je kunt andere mensen zoeken en gratis elkaar een beetje helpen met het leren van de taal, maar je kunt ook ‘taallessen’ aanbieden tegen betaling. De app speelt zo in op locals die wel een uurtje over hebben en reizigers, zakenlieden en expats willen helpen met het spreken van de taal. Maar de ‘tinder van de taalapps’ is natuurlijk ook ideaal om nieuwe vrienden te maken in het buitenland. Ananas is een Nederlandse uitvinding. Kijk voor meer informatie op www.ananas.club

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!