10 tips om het uit te houden met je reisgenoot

Amsterdam, 18 april 2019 – Heb je eindelijk een reisgenoot gevonden, dan moet het natuurlijk ook wel een beetje klikken onderweg! Het is niet altijd makkelijk om 24 uur per dag met elkaar opgescheept te zitten in een onbekend land, zwetend in een overvolle bus of wachtend op de vertraagde vlucht.

Zelfs getrouwde koppels en de beste vrienden worden op reis soms gek van elkaar. Thuis heb je immers een huis om in rond te dwalen, banen in verschillende kantoren en eigen vrienden om lief en leed mee te delen. Op vakantie komen alle verschillende interesses samen in één reisroute en zit je continu op elkaars lip. Het is vaker voorgekomen dat een reis een relatie of vriendschap heeft verpest… Hoe kun je genieten van elkaars gezelschap zonder tot wanhoop te worden gedreven? Hier vind je 10 tips om het uit te houden met je reisgenoot!

#1 Kies samen je bestemming

Als je het ergens samen eens over moet zijn, is het wel de bestemming. Als je zelf het liefst op het strand bivakkeert en als je reisgenoot de zee haat, is je vakantie gedoemd te mislukken. Ongeacht welke voorzorgsmaatregelen je neemt en welke plannen je maakt. Kies een bestemming waar je allebei graag naartoe wil en zorg dat er genoeg te doen is, zodat niemand zich verveelt.

#2 Vergelijk de reisstijlen

Voor optimale harmonie tijdens de reis is het ideaal als de verschillende reisstijlen een beetje matchen. Ben jij zelf iemand die altijd bij de dageraad opstaat en meteen allerlei activiteiten wil ondernemen? Dan is het niet handig als je reisgenoot de hele nacht de hort op wil en tot in de vroege middag wil uitslapen om van de kater af te komen. Je kunt met iemand reizen die alles tot in detail wil vastleggen, of met een reisgenoot die houdt van spontaniteit en alles aan het toeval wil overlaten. Praat erover als je reisstijlen zo verschillend zijn en wees bereid je aan te passen aan de ander.

#3 Hoe is de gemoedstoestand?

Check elkaars gemoedstoestand voordat je samen een reis gaat plannen. Iemand die helemaal uitgeblust is van zijn werk of een moeilijke relatie achter de rug heeft, verlangt waarschijnlijk naar een andere vakantie dan iemand die fit en vrolijk door het leven huppelt. De een heeft volop energie en wil van alles doen en zien, terwijl de ander het liefste wil bijkomen of uitrusten tijdens de vakantie.

#4 Hou rekening met elkaars routines

Veel mensen kunnen niet zonder hun dagelijkse routine. Zorg dat zowel jij als je reisgenoot kunnen vasthouden aan deze routine, dat maakt de reis voor allebei leuker. De een wil misschien lekker uitgebreid ontbijten elke ochtend, terwijl je zelf normaal een bakje yoghurt naar binnen lepelt. Oké dan, ga lekker mee ontbijten! Zodat jij zelf die andere dagelijkse activiteit kan ondernemen waar je reisgenoot niets mee heeft. Als je je reisgenoot dwingt om zijn dagelijkse routine los te laten, kan dit aanzienlijke wrijving veroorzaken.

#5 Gun elkaars pleziertjes

Het is geen ramp als je verschillende interesses hebt op reis, dan kan het samen nog steeds erg gezellig zijn. Gun dan wel een pleziertje aan elkaar en zorg ervoor dat je allebei activiteiten hebt om naar uit te kijken. Ga mee naar een museum of maak die wandeling als je reisgenoot dat graag wil, terwijl er in het reisschema ook jouw activiteiten worden opgenomen. Neem wel de leiding als het om jouw activiteit gaat. Wil je graag naar een museum, zoek dan zelf uit hoe je kaartjes koopt en hoe je er komt. Het is een beetje lullig als je reisgenoot dit dan moet uitzoeken.

#6 Ga af en toe je eigen weg

Af en toe een moment voor jezelf kan wonderen doen als je samen reist, vooral als je thuis ook vaak alleen je gang gaat. Het kan geen kwaad om zelf een wandeling te maken, terwijl je reisgenoot liever een middag bij het zwembad ligt. Je ziet elkaar weer bij het avondeten en je kunt meteen ervaringen uitwisselen 🙂

#7 Hou je werk voor je

Op reis gaan zonder met je werk bezig te zijn, is tegenwoordig een zeldzaamheid. Velen kunnen niet meer vakantie vieren zonder het checken en beantwoorden van e-mails en het contact houden met kantoor. Val elkaar daar niet mee lastig en handel je zaken in je eigen tijd af. Handel je mails bijvoorbeeld af als je reisgenoot een dutje aan het doen is. Zorg er ook voor dat je reismaatje op de hoogte is als je op reis veel met je werk bezig moet zijn, zodat je dit kunt inplannen.

#8 Beperk de activiteiten

Als je alleen op reis bent, sla je al snel een bezienswaardigheid over of ga je een dagje relaxen als je vermoeid wordt. Kijk naar de koffietentjes in verre oorden: het zijn vooral soloreizigers die daar met cappuccino en wifi de dag aan zich voorbij laten glijden. Met een reisgenoot ontstaat er al snel de neiging om veel te plannen, waardoor er een overvol reisschema ontstaat. Een overdosis is nooit goed, dus bouw af en toe wat rust in op vakantie.

#9 Blijf kalm

Vooral in stressvolle situaties kan er al snel ruzie ontstaan met je reisgenoot. Bij kleine rampen, zoals een gemiste vlucht, verloren bagage of een botsing met de huurauto, stijgt de adrenaline en daarmee de kans op hevige woordenwisselingen met je metgezel. Ga het liefst op stap met een reisgenoot die de kalmte bewaart, zodat je laconiek en luchtig met de situatie kunt omgaan. Hou zelf ook je hoofd koel en adem nog eens diep in als er dingen misgaan.

#10 Stel een budget vast

Wanneer je samen reist, kan het handig zijn om samen een globaal budget vast te stellen. Grote verschillen in het uitgavenpatroon kunnen makkelijk tot strubbelingen leiden, vooral als je een reisgenoot hebt die je nog niet zo lang kent. Zelf heb je misschien geen enkel probleem met uitspattingen in luxe restaurants, terwijl de ander juist geld wil besparen door boodschappen te doen in een supermarkt. Als je bestedingspatroon een beetje op één lijn zit, hou je het langer uit met je reisgenoot.

Foto's © depositphotos.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!