Amsterdam, 23 maart 2020 – Nederlandse reizigers die door de corona-crisis gestrand zijn in het buitenland, kunnen sinds maandag een beroep doen op de speciale website www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Vooral individuele reizigers zien geen enkele mogelijkheid om terug te keren: vluchten gaan er bijna niet meer, grenzen zijn gesloten en overal zijn reisbeperkingen opgelegd.
Voor mensen die een reis hebben geboekt via een reisorganisatie wordt vaak nog het een en ander geregeld, zoals een repatriëringsvlucht. Individuele reizigers, zoals backpackers, moesten het tot nu toe voornamelijk zelf uitzoeken. Ook de Wereldreizigersclub ontving de afgelopen dagen meerdere paniekerige mailtjes van wanhopige en gestrande reizigers in verre landen die geen idee meer hadden wat ze moesten doen om thuis te kunnen komen.
Voor het meldpunt hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Verbond van Verzekeraars, luchtvaartmaatschappijen en de reisbrancheorganisatie ANVR de handen ineen geslagen. De website richt zich specifiek op gestrande Nederlandse reizigers die geen beroep kunnen doen op een reisorganisatie of een luchtvaartmaatschappij. ,,Een maximale inspanning is noodzakelijk om deze specifieke groep mensen, die door de enorme impact van het coronavirus echt geen kant op kan, toch veilig naar huis te brengen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.
Na registratie via www.bijzonderebijstandbuitenland.nl zullen alarmcentrales het noodzakelijke (lucht)transport voor de terugkeer coördineren en organiseren. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen komen als eerste in aanmerking om deze vluchten uit te voeren. Mocht dit op korte termijn niet lukken, dan zullen alarmcentrales waar mogelijk mensen ondersteunen om ter plekke een veilig verblijf te zoeken, totdat een thuisreis wel mogelijk is.
Gratis zijn alle inspanningen niet: reizigers binnen Europa moeten zelf € 300 bijdragen aan hun terugreis. Reizigers buiten Europa betalen € 900 om thuis te kunnen komen. ,,We moeten beseffen dat dit een mega-operatie wordt in een moeilijke tijd”, zegt algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars. ,,Daarbij doen we ook een beroep op de Nederlanders zelf en verwachten wij dat die de verantwoordelijkheid nemen in hun eigen reis, onderdak, alternatieve reisprogramma en transport.”
De website is niet bedoeld voor Nederlanders die permanent of semi-permanent in het buitenland wonen. Volgens schattingen zijn door de corona-crisis tussen de 100.000 en 200.000 Nederlandse reizigers gestrand in het buitenland.
Foto's © depositphotos.com/inesbazdar; Pixabay/Gerd Altmann.