De zeespiegel stijgt: kun je straks nog op vakantie naar deze landen?

Stijgende zeespiegel vakantieAmsterdam, 3 maart 2025 – De stijgende zeespiegel is een van de meest zichtbare en verwoestende gevolgen van de klimaatverandering. Door smeltende ijskappen en gletsjers stijgt de zee in een alarmerend tempo en warmen de oceanen steeds meer op. Helaas betekent dat ook dat er misschien wat vakantiebestemmingen zullen verdwijnen in de toekomst.

En dat zijn vaak juist die idyllische bestemmingen met stranden en wuivende palmbomen waar je naartoe gaat voor een relaxte en onvergetelijke vakantie. Vooral voor veel eilandnaties in de Stille Oceaan en de Indische Oceaan hangt de stijgende zeespiegel als een donkere wolk boven hun paradijsjes, zo blijkt uit onderzoek van ExpressVPN.

Maar ook hele kustgebieden dreigen te verdwijnen in sommige landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Gelukkig proberen vele landen het tij te keren door het nemen van beschermingsmaatregelen, zoals het bouwen van zeeweringen en het herstellen van koraalriffen. Dat neemt niet weg dat haast is geboden als je een bepaalde bestemming op het oog hebt, terwijl de zeeën stijgen. Kun je straks nog op vakantie naar deze landen?

Malediven

De Malediven is een archipel van 1192 eilanden in de Indische Oceaan, en dit land staat haast symbool voor de dreiging van de stijgende zeespiegel. De eilanden liggen gemiddeld slechts 1½ meter boven de zeespiegel. Veel eilanden bevinden zich op minder dan 1 meter hoogte.

Stijgende zeespiegel vakantie Malediven

De Malediven staan bekend als een paradijs met witte zandstranden en turquoise water, maar hoe lang nog? Binnen enkele decennia zijn de meeste eilanden onder water verdwenen, zo luidt de voorspelling. Hele gemeenschappen moeten verhuizen door ernstige erosie. Het land zoekt futuristische oplossingen: het bouwen van drijvende steden die meebewegen met de getijden.

Seychellen

De Seychellen is een andere tropische bestemming in de Indische Oceaan die je straks wellicht van je bucketlist kunt schrappen. Naast de stijgende zeespiegel kampt het land met stormen en cyclonen. Opwarmend zeewater doet de beschermende koraalriffen verbleken en kusterosie beschadigt huizen en wegen. Hele meters aan kustlijn zijn de afgelopen jaren al verdwenen. Ook de zoetwatervoorziening komt in gevaar, waardoor het lastiger overleven is voor de inwoners die leven van visserij en toerisme.

Stijgende zeespiegel vakantie Seychellen

De archipel van 115 eilanden is hard bezig met het herbouwen van koraalriffen, die fungeren als natuurlijke onderwaterbarrières. Gezonde koraalriffen kunnen tot 97 procent van de golfenergie verminderen en zo de kusten beschermen. Ook het herstel van mangrovebossen biedt bescherming.

Tuvalu

In de Stille Oceaan vind je een groot aantal kleine eilandstaten die nu al kampen met de gevolgen van de stijgende zeespiegel. Zoals Tuvalu, een van de kleinste en meest afgelegen eilanden ter wereld dat uit slechts drie piepkleine eilanden en zes atollen bestaat (alles bij elkaar een oppervlakte van 26 vierkante kilometer). Tuvalu zou weleens het eerste land ter wereld kunnen zijn dat door de zee wordt weggevaagd.

Stijgende zeespiegel vakantie Tuvalu

Als nog op vakantie wilt naar Tuvalu, heb je geen tijd meer te verliezen. Overstromingen zijn aan de orde van de dag. Er zijn versterkte zeeweringen gebouwd rondom de meest kritieke gebieden en sommige Tuvaluanen overwegen emigratie. Toch wil het merendeel van de bijna 12.000 inwoners in het land zelf blijven wonen en de zee de baas proberen te blijven.

Kiribati

Een ander zinkend land in de Stille Oceaan is Kiribati, een archipel van 33 laaggelegen koraaleilanden die heel erg in de zee liggen verspreid. Samen met Tuvalu behoort het tot de meest kwetsbare landen waar de oceaan steeds dichterbij komt.

Stijgende zeespiegel vakantie Kiribati

Zout water dringt door in de zoetwatervoorziening en de landbouwgronden, waardoor inwoners van sommige dorpen hun huizen moeten verlaten. Kiribati heeft zelfs al land gekocht in Fiji om het volk naartoe te verhuizen als de stijgende zeespiegel het land van de kaart heeft geveegd.

Marshalleilanden

De Marshalleilanden liggen in het midden van de Stille Oceaan en worden al 2000 jaar bewoond. Maar hoe lang nog? De verzameling van 29 afgelegen atollen en vijf eilanden kampt met frequente overstromingen die gewassen en drinkwater vervuilen. De regering overweegt zelfs om een compleet kunstmatig (verhoogd) eiland te bouwen om de bevolking onder te brengen. Maar of je dan nog steeds hier naartoe op vakantie kunt voor de ongerepte stranden en de rijke onderwaterwereld?

Stijgende zeespiegel vakantie Marshalleilanden

Salomonseilanden

De Salomonseilanden in de Stille Oceaan hebben al meerdere eilanden verloren door de stijgende zeespiegel en kusterosie. Kleine gemeenschappen moeten verhuizen, en de impact op de lokale visserij is enorm. Dit tropische paradijs, bekend om zijn duiklocaties en ongerepte natuur, heeft echter ook hoger gelegen gebieden. Zo vind je hier de Mount Popomanaseu, met 2335 meter de hoogste berg in de Pacific.

Stijgende zeespiegel vakantie Salomonseilanden

Vanuatu

Vanuatu is de vijfde eilandstaat in de Stille Oceaan die extreem kwetsbaar is voor de stijgende zeespiegel. Naast erosie van de kustlijnen heeft het land te maken met steeds vaker voorkomende tropische stormen en cyclonen die de infrastructuur verwoesten. De bewoners van de 83 eilanden hebben daardoor steeds minder plekken om zich veilig te voelen. Met orkaanbestendige huizen, verhoogde scholen en versterkte openbare gebouwen wil de regering de dreiging trotseren.

Stijgende zeespiegel vakantie Vanuatu

Bahama’s

Ook in het Caribisch gebied zijn enkele dromerige vakantiebestemmingen die met de rauwe realiteit van de klimaatverandering worden geconfronteerd. Bij de Bahama’s denk je in eerste instantie aan hagelwitte stranden. Maar het land heeft steeds vaker te maken met overstromingen en orkanen. Door stijgende getijden verdwijnen stranden een kleine  eilanden dreigen volledig te verdwijnen in de zee.

Stijgende zeespiegel vakantie Bahama's

Barbados

Het rijke Barbados ligt in het hart van de Caraïben en wordt niet snel genoemd als het om de stijgende zeespiegel gaat. Eerder denk je aan luxe resorts, heerlijke stranden en een bruisend nachtleven. Toch vormen vooral orkanen een groeiende bedreiging. Het eiland kampt daardoor met verzilting en stormschade die woningen en landbouw in gevaar brengen. Als je op vakantie gaat naar Barbados: vermijdt het orkaanseizoen!

Stijgende zeespiegel vakantie Barbados

Foto's © Shutterstock.com.

Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *