Op vakantie met leaseauto of eigen auto: voordelen en nadelen

Vakantie leaseauto of eigen autoOp vakantie gaan met een leaseauto kan heel aantrekkelijk zijn. In vergelijking met een eigen auto heb je minder kosten en minder kans op technische mankementen onderweg. Een leaseauto is redelijk nieuw en betrouwbaar, want je zit niet te wachten op pech langs de weg in een bloedhete file in het zuiden van Frankrijk.

Mocht je tijdens een autovakantie toch problemen ondervinden, dan kun je vaak 24 uur per dag terugvallen op assistentie. En je hoeft je geen zorgen te maken over verzekeringen. Klinkt aantrekkelijk toch? Als je (nog) geen leaseauto hebt, kun je tegenwoordig voordelig rondrijden in een jong gebruikte auto. Bij Private Lease Used kun je voor een scherp bedrag per maand een occasion leasen.

De keuze tussen het gebruik van je eigen auto of een leaseauto kan een aanzienlijke invloed hebben op de totale kosten en het gemak van je reis. Voor een autovakantie is het ook fijn als je je spaargeld aan andere leuke dingen kunt besteden. Twijfel je over de beste optie? Lees dit artikel om ze te vergelijken: hier hebben we voordelen en nadelen op een rij gezet van een vakantie met een leaseauto of eigen auto.

Onderhoudskosten

Eigen auto: wanneer je met je eigen auto op vakantie gaat, ben je zelf verantwoordelijk voor alle onderhouds- en reparatiekosten. Dit kan een groot nadeel zijn, vooral als je auto ouder is en meer kans heeft op pech onderweg. Het risico van onvoorziene kosten kan je vakantiebudget aanzienlijk beïnvloeden. Of nog erger: je hele vakantie kan in het water vallen als je auto het onderweg begeeft. Voor een buitenlandse vakantie met je eigen auto is een grondige onderhoudscheck een must voordat je de weg opgaat.

Vakantie leaseauto onderhoud

Leaseauto: bij een leaseauto zijn onderhoud en reparaties normaal gesproken inbegrepen in het leasecontract. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over onverwachte kosten voor bijvoorbeeld banden, remmen of andere onderdelen. Die worden door de leasemaatschappij betaald. Bovendien is de kans op defecten een stuk kleiner omdat een leaseauto vrij nieuw is. De APK-keuring zit inbegrepen in het leasecontract en na een bepaald aantal kilometers staat meestal een onderhoudsbeurt gepland.

Verzekering en pechhulp

Eigen auto: de kosten voor verzekering en pechhulp zijn voor eigen rekening. Dit betreft natuurlijk de verplichte WA-verzekering voor je auto, die de schade vergoedt die je bij anderen veroorzaakt. Dat kun je uitbreiden met een allrisk verzekering om schade aan je eigen auto te dekken. Dat betekent een hogere maandelijkse premie. Voor pechhulp in het buitenland moet je weer een extra verzekering afsluiten, bovenop je autoverzekering of reisverzekering. Dat brengt ook extra kosten met zich mee.

Vakantie leaseauto pech

Leaseauto: de meeste leaseauto’s zijn voorzien van een uitgebreide allrisk verzekering en pechhulp, vaak met Europese dekking. Bij mankementen of een ongeluk kun je rekenen op hulp, ook al is het midden in de nacht en sta je met je leaseauto in the middle of nowhere. Eventueel wordt de leaseauto weggesleept en regelt de leasemaatschappij vervangend vervoer voor je. Dat scheelt op de kosten en geeft je gemoedsrust op vakantie. Controleer wel of de pechhulp is opgenomen in het leasecontract.

Autorijden in het buitenland

Eigen auto: je hebt een volledig vrije keuze naar welke landen je op vakantie gaat. Met je eigen auto kun je zo ver rijden als je wilt, zelfs als je op vakantie wilt buiten Europa. Er gelden geen beperkingen – althans, wat het bezit van je auto betreft.

Vakantie leaseauto

Leaseauto: een autovakantie in Europa is geen enkel probleem. Je kunt zelfs een roadtrip maken naar de uithoeken van het continent, zoals Griekenland of Estland. Alleen voor sommige landen, zoals Marokko of Turkije, gelden beperkingen. Dan heb je een zogeheten machtiging of buitenverklaring nodig om te kunnen bewijzen dat de leaseauto niet gestolen is. Die verklaring kun je aanvragen bij de leasemaatschappij.

LET OP: brandstofkosten, boetes en tolkosten moet je altijd zelf betalen, of je nou in je eigen auto of met een leaseauto op vakantie gaat.

Afschrijving en kilometerkosten

Eigen auto: bij het gebruik van je eigen auto moet je rekening houden met de afschrijving van de auto en de kosten per kilometer. Die kunnen hoger worden naarmate je meer kilometers rijdt. Dat geldt zeker als je lange afstanden aflegt tijdens een buitenlandse vakantie. Elk jaar verliest de auto wat van zijn waarde, en met méér kilometers op de teller daalt de restwaarde nog meer. Als je jaar in jaar uit met je eigen auto op vakantie gaat, hou je er bij verkoop steeds minder aan over.

Vakantie leaseauto afschrijving

Leaseauto: bij een leaseauto zijn de kosten per kilometer en afschrijving vaak al verrekend in de maandelijkse leaseprijs. Alleen het aantal kilometers is iets om op te letten. Sommige leasecontracten bieden een onbeperkt aantal kilometers aan, dat ideaal is voor een autovakantie in het buitenland. Is dat niet het geval, dan kun je vaak wel kiezen een hogere kilometerbundel. Doe dat je dat niet, dan krijg je later met extra kosten te maken.

LET OP: bij een zogeheten financial lease, wanneer de auto op papier jouw eigendom is, mag je een onbeperkt aantal kilometers rijden in het buitenland. Alleen ben je dan wel zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparaties en verzekeringen. In dit artikel hebben we het over standaard leasecontracten, dat bekend staat als operational lease.

Comfort in je auto

Eigen auto: we hadden het al even over de betrouwbaarheid van je eigen auto versus die van een leaseauto. Dat hangt grotendeels samen met de leeftijd en staat van onderhoud. Een eigen auto met flink wat jaren en kilometers in de boeken kan echter ook minder comfortabel zijn voor lange reizen. Denk aan een goed werkende airco, ontbrekende navigatiesystemen en bekleding die plakkerig wordt zodra een bepaalde temperatuur wordt overschreden.

Vakantie leaseauto navigatie

Leaseauto: van een leaseauto kun je verwachten die is voorzien van de modernste technologie – wederom omdat zo’n auto vaak nieuwer is. De airconditioning en klimaatbeheersing werken prima zodat je onderweg niet zo zit te zweten (of alle ramen open moet doen). Een leaseauto heeft een geavanceerd navigatiesysteem zodat je altijd de weg kunt vinden. En de stoelen zijn verstelbaar in alle standen.

Flexibiliteit in autokeuze

Eigen auto: je bent beperkt tot het voertuig dat je bezit. Heb je een kleine auto en ga je op kampeervakantie met de kinderen? Het meenemen van alle bagage kan dan een probleem zijn. Even een andere auto kopen vlak voor vakantie doe je niet zo snel. Heb je een dieselauto, dan geldt er steeds vaker een verbod om te rijden in het centrum van Europese steden. Dan moet je aan milieuregels voldoen.

Vakantie leaseauto SUV

Leaseauto: bij het leasen heb je vaak de mogelijkheid om een auto te kiezen die specifiek past bij je vakantiebehoeften. Voor een gezinsvakantie kies je voor een grotere auto en voor een avontuurlijke roadtrip in de bergen kies je voor een SUV. Je kunt zelfs een camper leasen als je wilt.

Steeds meer leasemaatschappijen bieden elektrische en hybride auto’s aan. Dat is een duurzame keuze, maar je bespaart ook op brandstof en je kunt rijden in milieuzones. En wil je op wintersportvakantie? Kies dan voor een leaseauto met winterbanden als extra optie.

Voor het laatst bijgewerkt op 4 september 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie met een leaseauto, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *