MISLEIDENDE REISPRIJZEN HARDER AANGEPAKT
Amsterdam, 27 mei 2013 – Reisaanbieders die met allerlei bijkomende kosten op de proppen komen: het is vele reizigers een doorn in het oog. De overheid is op de consumentensite ConsuWijzer.nl een campagne begonnen om misleidende of onduidelijke reisprijzen harder aan te pakken.
Onder het motto ‘Reisprijzen, laat je niet inpakken’ kun je met hulp van de (P)Reischecker reisprijzen vergelijken, inclusief alle extra kosten. Als je denkt dat reisaanbieders zich niet aan de regels houden, kun je via de website een klacht indienen bij de Autoriteit Consument & Markt.
De prijs in de advertentie moet de prijs zijn waarvoor de consument de reis kan boeken, vindt ConsuWijzer. Maar bij het boeken van een vliegticket, pakketreis of accommodatie (zoals een vakantiehuisje) komen er tijdens het boeken vaak allerlei kosten bij. Zo zijn er reisorganisaties die na een boeking via internet opeens extra servicekosten, een ‘service charge’ of een onduidelijke ‘fee’ in rekening brengen. Of je blijkt fors extra te moeten betalen om met een creditcard te kunnen betalen of er komen bij het huren van een huisje in een bungalowpark tientallen euro’s bij voor ‘schoonmaakkosten’.
Het zijn vaak verplichte vaste kosten waar je niet onderuit kunt komen. Of sommige extra’s staan al aangevinkt, zoals een reisverzekering. Dat mag niet. Reisaanbieders die zich niet aan de regels houden, worden aangepakt. Ze riskeren een boete van maximaal 450.000 euro.
Eind vorig jaar begon de Consumentenbond al de ‘Actie Reisprijzen’. Consumenten worden opgeroepen klachten kenbaar te maken via de website www.consumentenbond.nl/reisprijzen. De ergste gevallen gaat de bond aanpakken, desnoods door middel van juridische stappen.