Booking Duitsland

Wat te doen in Bad Bentheim, Duitsland: 10 tips!

Door Anouk Pol

Bad Bentheim wat te doenNiet ver van Nederland vind je Bad Bentheim: een plaats in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dit middeleeuwse stadje ligt direct over de grens bij Overijssel, ongeveer ter hoogte van de Duitse plaats Osnabrück. En juist omdat het zo dichtbij ligt, is Bad Bentheim een ideale bestemming voor een weekendje weg of een vakantie. Je bent er zo met de auto, maar ook met de trein is Bad Bentheim gemakkelijk te bereiken.

De oude benaming van Bad Bentheim is Benthem of gewoon ‘Bentheim’. Het was de hoofdstad van Graafschap Bentheim. Dit graafschap is in handen geweest van verschillende Nederlandse families. Het Nederlands was zelfs jarenlang de voertaal in deze regio. In de 18e eeuw werd de stad bij Duitsland gevoegd als onderdeel van het keizerrijk. Vlak voor deze periode werden er in Bad Bentheim geneeskrachtige zwavelbronnen ontdekt. Hierdoor is het woord ‘Bad’ aan de naam toegevoegd. En zo ontstond de plaatsnaam Bad Bentheim!

Bad Bentheim heeft nog steeds een groot kuuroord. Maar een van de bekendste bezienswaardigheden is toch wel het kasteel: Burg Bentheim. Deze burcht is in de middeleeuwen gebouwd en wordt nog altijd bewoond. Het is gemaakt van Bentheimer zandsteen, een materiaal dat in Bad Bentheim zelf wordt gewonnen. Dit zandsteen ontstond 125 miljoen jaar geleden en wordt gebruikt voor het bouwen van gebouwen, kerken, grafstenen en beelden. Ook in Nederland. In het Sandstein Museum leer je hier alles over.

Naast deze bezienswaardigheden is er nog veel meer te beleven in Bad Bentheim. Ik ben er zelf al meerdere keren geweest en ik blijf het een fascinerend stadje vinden. Maar goed, ik zal je niet langer ophouden: lees snel verder voor mijn 10 tips wat te doen in Bad Bentheim!

Neem een kijkje in kasteel Burg Bentheim

Wat je in ieder geval moet doen in Bad Bentheim, is een bezoek brengen aan het kasteel. Burg Bentheim is waarschijnlijk rond het jaar 1020 gebouwd door de graven van Bentheim. Een gedeelte is niet open voor publiek, omdat dit nog steeds eigendom is van de adellijke familie Bentheim. De rest van het kasteel is als bezoeker te bezichtigen.

Kasteelheuvel in Bad Bentheim

Burg Bentheim ligt op een 91 meter hoge rots. Vanaf de kruittoren in het kasteel heb je een fantastisch uitzicht over de omgeving. Naast het beklimmen van de toren, is het ook interessant om een kijkje te nemen in de oude woonvertrekken en de ridderzaal. Iedere zaterdag om 11.00 uur kun je een Nederlandstalige rondleiding boeken om meer te leren over het kasteel.

Bad Bentheim het kasteel

Burg Bentheim is iedere dag geopend: van maart tot en met oktober van 10.00 tot 18.00 uur en van november tot en met februari tot 17.00 uur. Je kunt de buitenkant gratis bekijken, maar om binnen te komen, koop je een ticket bij de kassa. Hiervoor betaal je € 8 per volwassene en € 4 voor kinderen van 6 tot 14 jaar. Kinderen onder de 6 jaar kunnen gratis naar binnen. Adres: Schloßstraße, 48455 Bad Bentheim, Duitsland. Website: www.burg-bentheim.de

Wandel door het kasteelpark

Achter Burg Bentheim vind je het kasteelpark (Schloßpark). Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden, hoorde dit park oorspronkelijk niet bij het kasteel. Het is pas veel later, in de 18e eeuw, aangelegd. Oorspronkelijk was er een moestuin en een plek voor ontspanning in de stad. Nu is het nog steeds een plek die je kunt bezoeken om tot rust te komen.

Bad Bentheim kasteelpark

Ook vinden er regelmatig evenementen plaats. Iedere vrijdagmiddag tussen 14.00 en 18.00 uur is er een markt in het kasteelpark. Het kasteelpark is een fijne plek voor een wandeling of picknick. Er staan verschillende bomen en planten en er is een grote fontein.

Bad Bentheim stadspark

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen vermaken zich hier prima dankzij de speeltuin en de waterspeelplaats. Als het heeft gesneeuwd zie je weleens kinderen met een slee van de hellingen roetsjen. Leuk om naar te kijken! Het stadspark is 24/7 vrij toegankelijk. Ernaast ligt een grote parkeerplaats waar je je auto kwijt kunt.

Ontdek het centrum van Bad Bentheim

Via het kasteel wandel je zo het kleine, knusse centrum van Bad Bentheim in. Langs de straten met stenen kinderkopjes kom je langs verschillende winkels. Verwacht geen grote winkelketens. Er zijn vooral kleine boetiekjes, boekhandels en kunstgalerieën in een kneuterige, Duitse stijl. Een winkel die ik heel geinig vond om te bezoeken, is Gilde Sfeer Saisondeko. Dit winkeltje staat al vroeg in het jaar vol met zelfgemaakte kerstaccessoires.

Bad Bentheim centrum

Als je het centrum hebt bekeken, zijn er genoeg restaurants en bakkerijen waar je terechtkunt voor een kop koffie. Café Tietmeier (www.tietmeier.de) is een voorbeeld van zo’n plek. In de vitrine staan de lekkerste taarten tentoongesteld waar je uit kunt kiezen. Heb je meer zin in een ijskoud biertje? Gaststätte Grafschafter Stube heeft een gezellig terras waar je in de zomer geniet van het Duitse Krombacher pils.

Neem plaats in het openluchttheater

Een van de bekende bezienswaardigheden in Bad Bentheim is de Freilichtspiele, oftewel het openluchttheater. Het is gebouwd in een steengroeve waar vroeger Bentheimer zandsteen werd gewonnen. Met de bouw wilden ze het openluchttheater overtreffen van Tecklenburg, een stad 56 kilometer verderop. Bij de Freilichtspiele is een tribune met zo’n 1200 zitplaatsen, waarvan een gedeelte sinds 2012 wordt overdekt door een overkapping.

Sinds 1925 vinden er verschillende voorstellingen voor alle leeftijden plaats. Vooral in het weekend zijn er regelmatig muziekoptredens en kindermusicals. Als je het leuk vindt, kun je een voorstelling bijwonen door een ticket te kopen via de website. Het openluchttheater bevindt zich in een bos, 1,7 kilometer lopen vanaf Burg Bentheim. Het is ook mogelijk om je auto te parkeren op de gratis parkeerplaats naast het theater. Adres: An der Freilichtbühne 9, 48455 Bad Bentheim, Duitsland. Website: www.freilichtspiele-badbentheim.de

Maak een fietstocht in Bad Bentheim

Ook voor natuurliefhebbers zijn de opties aan activiteiten in Bad Bentheim eindeloos. Zo is de omgeving perfect voor het maken van een mooie fietstocht. Met zo’n 1200 kilometer fietsnetwerk in Graafschap Bentheim zijn er genoeg routes. Net als in Nederland kennen ze hier het knooppuntensysteem, waardoor je niet snel verdwaalt. Het toeristenbureau heeft zelfs een stuurlabel gemaakt waarop je alle knooppuntnummers van je route kunt noteren. Je kunt dit stuurlabel hier downloaden en printen.

Bad Bentheim fietsen

Het toeristenbureau heeft daarbij ook gelijk een aantal knooppuntroutes uitgestippeld die met je stuurlabel te volgen zijn. Op de website vind je een overzicht met 25 verschillende routes van 22 tot 58 kilometer. Zo zit er voor iedereen wel iets tussen. Je kunt natuurlijk ook prima zelf een route volgen. Zelf kijk ik voor inspiratie vaak even naar fietsroutes via de app Komoot. Daarop staan verschillende fietsroutes in Bad Bentheim en de omgeving Schüttorf, Ochtrup, Gildehaus en Twente.

Wil je op de fiets meer van de omgeving ontdekken?
Bekijk hier de hotels voor een fietsvakantie in Bad Bentheim

Ga wandelen in de Bentheimse natuur

Wat te doen in Bad Bentheim als je een wandelliefhebber bent? Ook dan is er genoeg te beleven. Van bosgebied tot heide en van een stadswandeling tot klimmen over rotsen: de omgeving is erg divers. Het Bentheimer Wald ligt om de hoek. Dit bosgebied van 1200 hectare was vroeger het jachtgebied van de graven van Bentheim. Nu kun je er prachtige wandelroutes lopen, variërend van 11 kilometer tot een kort avonturenpad voor kinderen.

Bad Bentheim bos

Zelf ben ik vanuit Nederland weleens naar Bad Bentheim gereden voor het wandelen bij de Bentheimer Klippen. Vroeger was dit gebied een steengroeve. Nu is het een bosgebied met hoge rotsen, gemaakt van Bentheimer zandsteen. Het is een beetje klimmen en klauteren over de kliffen, maar daar krijg je een mooi uitzicht voor terug. De kliffen doen het ook heel leuk voor een foto.

Bad Bentheim rotsen

Deze wandelroute van 11,8 kilometer in de Bentheimer Klippen is bijvoorbeeld een aanrader. Je kunt beginnen bij het station in Bad Bentheim en vanuit daar richting de klippen lopen. Er zijn trouwens ook genoeg kortere routes in dit gebied, dus je hoeft zeker geen gevorderde wandelaar te zijn. Bij de Bentheimer Klippen is een gratis parkeerplaats met 40 plaatsen voor je auto.

Bezoek het Sandstein Museum

In mijn introductie over Bad Bentheim noemde ik het al even: Bentheimer zandsteen is een van de dingen waar de stad om bekend is. Dit 125 miljoen jaar oude materiaal wordt al jaren gebruikt voor het maken van verschillende bouwwerken. Niet alleen Burg Bentheim is ervan gemaakt. Ook het Paleis op de Dam en de Haarlemmerpoort in ons mooie Amsterdam zijn van zandsteen. En wat dacht je van de Twentse kerken net over de grens? Yes, ook die zijn bijna allemaal gemaakt van deze steen uit Bad Bentheim!

Bad Bentheim zandsteen

De Bentheimers zijn zo trots op hun stevige, lichtbruine wondermiddel, dat ze het ook wel ‘Bentheimer goud’ noemen. En terecht! In het Sandstein Museum leer je alles wat je nog over Bentheimer goud wilt weten. Het museum is van woensdag- tot en met zondagmiddag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Voor maar € 3 per volwassene en € 1 voor studenten en scholieren kun je al naar binnen. Adres: Funkenstiege 5, 48455 Bad Bentheim, Duitsland. Website: www.sandsteinmuseumbadbentheim.de

Kom tot rust in een van de baden

Ben je dol op zwemmen? Dan heb je in Bad Bentheim twee opties: óf je bezoekt Badepark Bentheim óf je gaat naar Bentheimer Mineraltherme. De eerste optie levert vooral veel plezier op, terwijl je op de tweede plek echt helemaal tot rust komt. Beide locaties hebben een zwembad en een sauna.

Bad Bentheim zwembad

Het bezoeken van Badepark Bentheim is een leuke activiteit voor kinderen en volwassenen. Geloof me: hier kun je je prima een hele dag vermaken! Binnen heb je een familiebad met een 60 meter lange glijbaan, maar ook een sportbad waar je baantjes kunt trekken. Voor wat ontspanning ga je in een van de sauna’s of boek je een massage in de wellness-salon. Buiten is een grote ligweide met natuurlijk, helder water. Voor de prijzen en openingstijden kun je het beste even op de website van Badepark Bentheim kijken. Adres: Zum Ferienpark 1, 48455 Bad Bentheim, Duitsland. Website: www.badepark-bentheim.de

Bad Bentheim massage

Een paar uurtjes doorbrengen in de Bentheimer Mineraltherme is een van de meest ontspannende activiteiten in Bad Bentheim. Anders dan bij Badepark Bentheim is dit vooral een leuk uitje voor volwassenen. In de thermen wordt geneeskrachtig water gebruikt en precies dat is waar kuuroord Bad Bentheim om bekendstaat. Deze plek heeft alles om helemaal tot rust te komen: van zwembaden tot sauna’s en wellness-faciliteiten. Voor een complete dagkaart betaal je € 23, maar er zijn ook losse arrangementen verkrijgbaar. Adres: Am Bade 1, 48455 Bad Bentheim, Duitsland. Website: www.bentheimer-mineraltherme.nl

Ga op zoek naar de verschillende kerken

Tijdens een dagje Bad Bentheim is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij een van de kerken. Er zijn meerdere kerken in de stad, maar de drie die ik aanraad om te bezoeken zijn de evangelisch-gereformeerde kerk, de evangelisch-oud gereformeerde kerk en de katholieke kerk.

Bad Bentheim gereformeerde kerk

De evangelisch-gereformeerde kerk is in 1639 gebouwd. De buitenkant van de Evangelisch-reformierte Kirche is geelwit van kleur. Drie keer raden van welk materiaal het gemaakt is… Bentheimer zandsteen natuurlijk! De kerk is prachtig oud aan de buitenkant en heeft een modern interieur.

De evangelisch-oud gereformeerde kerk is, ondanks zijn naam, later in 1840 gebouwd. Een groep parochianen was het niet eens met de opvattingen van de evangelisch-gereformeerde kerk in Bad Bentheim. Daarom werd er een nieuwe kerk gebouwd, de Evangelisch altreformierte Kirche. De evangelisch-oud gereformeerde kerk ziet er modern uit en heeft een roodbruine kleur.

Bad Bentheim katholieke kerk

En dan is er nog de katholieke kerk, oftewel St. Johannes der Täufer. Deze is gebouwd in 1670 en verving een andere kerk die sinds 1131 op dezelfde plek stond. Ook dit bouwwerk is gemaakt van Bentheimer zandsteen. Als je de mogelijkheid hebt om binnen te kijken, zou ik dat zeker even doen. Je ziet hier indrukwekkende schilderijen, een oud altaar en een orgel.

Kom shoppen in Designer Outlet Ochtrup

Niet ver van Bad Bentheim vind je de stad Ochtrup. Het centrum is klein, maar er is wel iets heel leuks om te doen: shoppen in Designer Outlet Ochtrup. Dit is een soort Duitse variant van de Nederlandse Batavia Stad in Flevoland. Dit grote winkelcentrum is deels overdekt en deels buiten en daarom is dit in ieder seizoen leuk om heen te gaan. Ik bezoek Designer Outlet Ochtrup ongeveer eens per jaar en word altijd heel blij als ik met spotgoedkope Nike sneakers, Levi’s jeans of Calvin Klein shirts thuiskom.

Bad Bentheim winkelcentrum Ochtrup

Vanaf het centrum van Bad Bentheim is het 13 kilometer rijden (15 minuten). Je kunt gratis parkeren op een van de grote parkeerplaatsen rondom de outlet. Als je met het openbaar vervoer gaat, ben je 1 uur en 13 minuten onderweg. Je gaat dan met de bus van halte Bocholt, Bustreff in Bad Bentheim naar Gronau en je pakt vervolgens de trein van Gronau naar Ochtrup. Vanaf Ochtrup is het nog 1,6 kilometer lopen naar de Designer Outlet. Adres: Laurenzstraße 51-55, 48607 Ochtrup, Duitsland. Website: www.mcarthurglen.com

Wat te doen in Bad Bentheim: praktische tips

Overnachten in Bad Bentheim

Hoewel je Bad Bentheim prima in één dag kunt bezoeken, is het natuurlijk nog leuker als je alle tijd hebt. Ik heb een aantal tips als je nog op zoek bent naar een fijne slaapplek.

Ferienresort Bad Bentheim van Roompot is een gezellig vakantiepark net buiten Bad Bentheim. Je zit hier in de bossen en toch is het maar 2½ kilometer rijden of lopen naar het centrum. Je hebt keuze uit verschillende mooie villa’s en bungalows voor vier tot veertien personen. Zo kun je de hele familie of vriendengroep meenemen! Ook voor kinderen is er genoeg te doen, want het bungalowpark heeft onder andere een zwembad, speeltuin, bowlingbaan en minigolfbaan. ► Boek hier een verblijf bij Ferienresort Bad Bentheim

Roompot in Bad Bentheim

Ook bij deze loftwoning heb je een heel huis voor jezelf. Het huis is echt een plaatje met zijn houten balken en trap. Binnen de witte muren vind je alles wat je nodig hebt. Er is een modern ingerichte keuken, een badkamer met bad en douche, een ruime woonkamer, een tweepersoonsslaapkamer en een balkon. Vanaf de loft heb je uitzicht over het kasteel van Bad Bentheim. Wat wil je nog meer?

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Bad Bentheim?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Bad Bentheim, tegen de laagste prijzen

Een andere accommodatie die ik nog even wil tippen, is Hotel Grossfeld. Dit is weer een heel andere plek dan de accommodaties hierboven, omdat het gaat om een ruim hotel. De kamers zijn een beetje traditioneel ingericht, wat ik zelf juist weer heel leuk vind om te zien. Het is erg netjes en alles wat je nodig hebt, is aanwezig. Vanaf het hotel is het twee minuten lopen naar Burg Bentheim. Maar het grootste pluspunt van dit hotel? Dat is wat mij betreft het zwembad!

Hotel Grossfeld in Bad Bentheim

Eten en drinken in Bad Bentheim

Alle activiteiten in Bad Bentheim maken hongerig! Gelukkig zijn er genoeg leuke plekken waar je terechtkunt voor een goede maaltijd.

Een van de bekendste restaurants in Bad Bentheim is Café Ferdinands (www.cafe-ferdinands.de). Het restaurant zit binnen de muren van Burg Bentheim en krijgt daarom al pluspunten voor zijn locatie. Maar ook de gerechten zijn een aanrader. Dit is de plek waar je moet zijn voor de typisch Duitse flammkuchen. Dit is een hartige taart die een beetje lijkt op een pizza. Het deeg wordt vaak belegd met crème fraîche, ui, spek en verschillende groenten. Probeer bij Café Ferdinands ook vlees van het Bentheimer varken: Tomawak vom Bentheimer Landschwein. De ‘Bonte Bentheimer’ is een speciaal varkensras dat uit deze streek vandaan komt.

Bad Bentheim varken

Een andere tip is het Altes Museum (www.altesmuseum.de). Zoals de naam al verraadt, is dit vroeger een museum geweest. De traditionele inrichting is behouden gebleven en nu kun je er smullen van echte, Duitse schnitzels. Je hebt keuze uit veel verschillende soorten, zoals de eenvoudige Wiener Art Schnitzel, Champignonrahmsauce Schnitzel of Schnitzel mit Pfeffersauce.

Bad Bentheim schnitzel

Een andere specialiteit is ‘Karre Mist’, wat letterlijk vertaald ‘kar met stront’ betekent. Je krijgt een klein, houten karretje op tafel waar je eten in zit. Gelukkig is deze niet gevuld met stront, maar met Schweinefilet (varkensfilet), Bratkartoffeln (gebakken aardappels) en Gemüse (groenten).

Café in Bad Bentheim

Voor Frühstück (ontbijt) en Süss (zoetigheid) moet je bij Café Levi (www.cafelevi.de) zijn. Anders dan in Nederland kun je in Duitsland vaak ontbijten tot in de middag, waardoor het ook mogelijk is om te ontbijten tijdens lunchtijd. Bij Café Levi bestel je tot 14.00 uur broodjes, bagels en yoghurt bowls. Wie niet kan kiezen, gaat voor de Big Levi: een combinatie van vers gebakken broodjes, lokale eitjes, kaas, vleeswaren, marmelade en Nutella. Je kunt er ook terecht voor zoetigheid, zoals een huisgemaakte Duitse ‘Apfelstrüdel’ of een complete high tea.

Reizen naar Bad Bentheim

Je weet nu wat te doen in Bad Bentheim. Maar hoe kom je er? Vanaf de Nederlandse grens bij Overijssel is het maar 9 kilometer rijden naar deze leuke stad. Met de auto duurt dit maar 12 minuten. Kom je vanuit het westen, bijvoorbeeld vanaf Amsterdam, dan is de afstand naar Bad Bentheim 179 kilometer, oftewel 2 uur rijden. Je volgt dan de A1 naar het oosten van Nederland en komt langs Amersfoort, Apeldoorn en Hengelo. Achter Oldenzaal gaat de A1 over in de Duitse A30. Aan het einde rijd je nog een klein stukje over de B403.

In Bad Bentheim zijn er verschillende parkeerplaatsen waar je voordelig je auto kwijt kunt. Zo zit Parkplatz Schlosspark in het stadspark, achter het kasteel, en voor € 3 kun je hier de hele dag staan. Er zijn 160 plaatsen, ook voor campers. Je kunt trouwens overal in de stad twee uur lang gratis parkeren met een blauwe schijf. Al moet je dan wel héél erg haasten om alle leuke bezienswaardigheden in Bad Bentheim te bekijken 😉

Bad Bentheim in Duitsland

Wist je al dat Bad Bentheim ook heel gemakkelijk te bereiken is met de trein? Er rijdt meerdere keren per dag een rechtstreekse trein van Amsterdam CS naar Berlijn. Onderweg stopt deze in Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer en Hengelo, voordat je in Bad Bentheim uitstapt. De rit vanaf Amsterdam duurt 2 uur en 10 minuten. Dat is helemaal niet ver, toch? Het handigst is om vooraf een ticket te kopen via de website van NS International, zodat je een zitplaats kunt reserveren.

Reis comfortabel met de trein naar Duitsland
Boek hier een treinticket naar Bad Bentheim bij NS International

Ben je al in Overijssel, dan kun je ook een lokale trein nemen naar Bad Bentheim. Vanuit Hengelo vertrekt elk uur de Eurobahn (www.eurobahn.de) naar het Duitse stadje. Die doet er maar 17 minuten over.

Bad Bentheim trein

Voor meer informatie over wat te doen in Bad Bentheim kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.bentheim-duitsland.nl

Over Anouk

Schrijven en reizen: een magische combinatie, als je het mij vraagt! Het liefst ontdek ik zoveel mogelijk nieuwe plekken in Nederland en het buitenland – en daar typ ik dan de leukste (en gekste) verhalen over op Instagram en op mijn reisblog Reisrealiteit.nl. Daarnaast schrijf en redigeer ik teksten als freelancer. Met Anoukschrijft.nl creëer ik content voor bijvoorbeeld SEO-pagina’s, blogs en de socials.

Voor het laatst bijgewerkt op 2 oktober 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Bad Bentheim, Duitsland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com; Pixabay/hpgruesen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *