Wat te doen in Harderwijk: 15 tips!

Harderwijk wat te doenHarderwijk ligt aan het Veluwemeer in de provincie Gelderland en is megabekend om het Dolfinarium. Dit enorme zeezoogdierenpark trekt honderdduizenden bezoekers per jaar. Het is een must see als je wilt lachen om de kunstjes van dolfijnen en zeeleeuwen, maar Harderwijk heeft zoveel meer te bieden. Het is namelijk ook een Hanzestad met honderd monumenten die al 800 jaar bestaat!

Vroeger lag Harderwijk aan de Zuiderzee en werd er volop handel gedreven met Duitsland en andere landen. Daardoor kon de stad zich in de 13e eeuw aansluiten bij de Hanze, een verbond tussen verschillende Noord-Europese handelssteden. Ga dus zeker op verkenningstocht in de historische binnenstad voor de sporen van die glorieuze handelstijd. Wandel onder de Vischpoort, de laatste overgebleven stadspoort, en bekijk de gewelven van de Grote Kerk. Duik in de geschiedenis in het Stadsmuseum en bewonder de studentengevangenis van de universiteit die Harderwijk ooit had.

In de voormalige Snijkamer van de universiteit kun je nu lachen om de schilderijen van Marius van Dokkum, een van de grappigste kunstenaars van Nederland. En naast handel speelde visserij altijd een belangrijke rol in Harderwijk. Dus maak een vaartochtje op een botter, geniet van een broodje paling aan de Strandboulevard of lik je vingers af bij de culinaire creaties in een van de twee sterrenrestaurants.

Naast de dolfijnen zijn er zoveel andere bezienswaardigheden in Herderewich, zoals de stad in de middeleeuwen bekend stond. Heb je een vakantie of dagje uit in gedachten? Hier vind je 15 tips wat te doen in Harderwijk!

Dolfinarium

De topattractie van Harderwijk is natuurlijk een Dolfinarium, het grootste zeezoogdierenpark van Europa. Zeker als je op stap bent met de kinderen, is dit een uitje dat je niet mag overslaan. In het park kun je kennismaken met alle grote zeezoogdieren die in de oceanen leven, van dolfijnen en walrussen tot zeeleeuwen en zeehonden.

Harderwijk Dolfinarium

Het Dolfinarium is de enige plek waar je de speelse tuimelaardolfijnen kunt zien. Je kunt deze atletische zeezoogdieren zien schitteren tijdens de show Oceanica, de hoofdvoorstelling van het park. De dolfijnen springen door hoepels en dollen met hun trainers, met harde muziek en beeldprojecties. Geinig is de voorstelling met de logge walrussen, die zwaarder zijn dan een auto en zich met veel moeite de kant ophijsen. Ook is er een presentatie over haaien en roggen.

Harderwijk Dolfinarium zeeleeuw

Het Dolfinarium bestaat al sinds 1965 en besteedt veel aandacht aan het behoud en de bescherming van zeezoogdieren. Toch zijn er de laatste jaren steeds vaker protesten bij het park. Demonstranten vinden de leefomstandigheden van de dieren onder de maat. In de wintermaanden is het park gesloten. Adres: ZuiderzeeBoulevard 22, 3841 WB Harderwijk. Website: www.dolfinarium.nl

Vermijd wachtrijen voor de populairste attractie van Harderwijk
Bestel hier alvast je entreetickets voor het Dolfinarium

De Vischpoort

Een van de bekendste bezienswaardigheden van Harderwijk is de Vischpoort, de laatste overgebleven stadspoort van de stad. Ooit had Harderwijk vijf stadspoorten, doe onderdeel vormden van een stadsomwalling die bescherming moest bieden tegen vijandelijke aanvallen.

Harderwijk Vischpoort

De Vischpoort is eind 14e eeuw gebouwd aan de waterkant en was vroeger de plek waar vissers aangelegden met hun boten en hun vangst naar de stad brachten. Bovenop zie je nog een klein vuurtorentje dat in 1851 op de poort is geplaatst als baken voor vissers op de toenmalige Zuiderzee. Nu gaat het licht alleen nog aan bij speciale gebeurtenissen.

Harderwijk Vischpoort plein

Aan de waterkant van de Vischpoort bevindt zich nu het Dolfinarium, aan de andere kant kom je uit op het Vischmarkt. Volgens een informatiebord bij de stadspoort werd hier vooral ‘koren, graan en vee’ verhandeld… Dat lijkt toch een beetje vreemd? Je zou er eerder vishandel verwachten. Op dit mooie historische plein vind je gezellige bistro’s en restaurants. De De Vischpoort is elke woensdag- en vrijdagmiddag geopend en tijdens evenementen als de Open Monumentendagen en de Aaltjesdagen. Adres: Vischmarkt 1, 3841 BE Harderwijk.

Stadsmuseum Harderwijk

In het Stadsmuseum Harderwijk kom je alles weten over de geschiedenis van Herderewich, zoals de Hanzestad aanvankelijk bekend stond. Via verschillende tentoonstellingen doorloop je zo’n acht eeuwen, vanaf de toekenning van de stadsrechten in 1231 tot de moderne waterstad die Harderwijk nu is.

Harderwijk Stadsmuseum

Zo zie hoe Harderwijk in de jaren ’30 na de inpoldering van de Zuiderzee transformeerde van vissersstad tot toeristenoord. Passagiersschepen van de Holland-Veluwe Lijn brachten dagjesmensen van Amsterdam naar de stad en het Dolfinarium werd geopend. Exposities belichten Harderwijk als studentenstad (van 1648 tot 1811) en als garnizoensstad. In Harderwijk konden mannen zich aanmelden voor het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger om te dienen in Nederlands-Indië (het huidige Indonesië).

Harderwijk Stadsmuseum en Indië

Daarnaast organiseert het museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. Elke zes weken kun je op de begane grond een nieuwe expositie van een Harderwijkse kunstenaar bekijken. Het Stadsmuseum bevindt zich in een prachtig herenhuis in Lodewijk XVI-stijl uit 1630. Maandag gesloten. Adres: Donkerstraat 4, 3841 CC Harderwijk. Website: www.stadsmuseum-harderwijk.nl

TIP: wil je meer weten over de bezienswaardigheden van Harderwijk?
➽ Boek een rondleiding bij het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen of Stichting Rondeel

Bewonder de Grote Kerk

Een indrukwekkend monument in het centrum van Harderwijk is de Grote Kerk. De bouw van deze kloeke gotische kerk begon in 1415, al vonden daarna regelmatig restauraties en herstelwerkzaamheden plaats. In 1503 raakte de kerk beschadigd door een stadsbrand en tijdens noodweer in januari 1797 stortte de toren en het halve schip in.

Grote Kerk in Harderwijk

Bijzonder binnen zijn de gewelfschilderingen uit de 16e eeuw en het prachtige Bätz-orgel uit 1827. In de zomer vinden verschillende orgelconcerten plaats in de Grote Kerk. Op de website Orgel Harderwijk (www.harderwijk-orgel.nl) kun je het programma raadplegen. Van Koningsdag tot en met de herfstvakantie kun je het gebedshuis bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 16.30 uur. Adres: Kerkplein 1, 3841 EC Harderwijk. Website: www.hervormdharderwijk.nl

Marius van Dokkum Museum

Als je wat wilt doen voor een lach breng je een bezoek aan het Marius van Dokkum Museum, het enige geregistreerde museum in Nederland dat gewijd is aan een nog levende kunstenaar. Hier zie je werken van kunstschilder en illustrator Marius van Dokkum (1957), voor wie ‘humor’ het sleutelwoord is.

Harderwijk Marius van Dokkum

‘Lachend de waarheid vertellen’ is het motto van de kunstenaar, die vaak mensen afbeeldt in alledaagse situaties. Hij schildert de moderne mens in al zijn onvermogen, inclusief een dosis zelfspot. Bekijk maar eens het schilderij Wachten op Inspiratie uit 2020, waarin de schilder zelf staat afgebeeld terwijl hij naar een wit doek staart. Een ander humoristisch schilderij is Beste Reizigers met een meute chagrijnige mensen die wachten op een NS-trein. Voor de compositie haalde Van Dokkum inspiratie uit De Nachtwacht.

Marius van Dokkum Museum in Harderwijk

Het museum is gevestigd in een voormalige Snijkamer van de (niet meer bestaande) Universiteit van Harderwijk. Hier volgden studenten anatomische lessen en ontleedden ze lichamen. Door de populariteit van het museum en de flinke groei van het aantal bezoekers wordt gezocht naar een grotere locatie. Adres: Academiestraat 7, 3841 ES Harderwijk. Website: www.mariusvandokkummuseum.nl

Markt met het Oude Stadhuis

De Markt is het levendige middelpunt in de binnenstad van Harderwijk, een gezellig plein met cafés, restaurants en terrasjes. Bij een beetje mooi weer stromen de terrasjes snel vol met locals en toeristen die hier neerstrijken voor een kop koffie, lunch of een drankje. Voor een gewone ‘weekmarkt’ moet je hier niet zijn, die vindt elke zaterdag plaats op het Kloosterplein.

Harderwijk Markt

Blikvanger op de Markt is het Oude Stadhuis met het klokkentorentje, de statige gevel en de imposante zuilen. Het raadhuis is een mooi voorbeeld van de neoclassicistische bouwstijl en dateert uit het begin van de 18e eeuw. Tot 1983 vonden hier de raadsvergaderingen plaats.

Oude Stadhuis Markt Harderwijk

In 2019 is het stadhuis grondig gerenoveerd en getransformeerd tot een cultureel centrum met de Popschool en Dansschool van Harderwijk. De voormalige raadszaal met het schitterende goudleren behang in rococostijl dient nu als trouwlocatie. Op de begane grond vind je het VVV-kantoor van Harderwijk. Handig om te weten: er is een toilet waar je gratis gebruik van kunt maken.

Linnaeustorentje

Vlakbij een poortje naar het Marius van Dokkum Museum zie je het Linnaeustorentje, dat er een beetje verloren bij staat. Ooit hoorde het bij een gebouw van de ridderorde van Sint Jan uit de 16e eeuw, maar dat is afgebrand. Later werd het geconfisqueerd door de nabijgelegen universiteit van Harderwijk, die bekendstond als de Gelderse Academie.

Harderwijk Linnaeustorentje

De universiteit zag het torentje als een handige plek om opstandige studenten in op te sluiten en te gijzelen. Het torentje heeft een borstbeeld en een plaquette van twee van de beroemdste studenten die in Harderwijk studeerden: de Zweedse botanist Carl Linnaeus en de Nederlandse arts en wetenschapper Herman Boerhaave. Naar de eerste is het Linnaeustorentje vernoemd. Je kunt niet naar binnen. Adres: Academiestraat, 3841 EP Harderwijk.

Neem een pauze in het Hortuspark

In het zuiden van de binnenstad ligt het Hortuspark, een prachtige groene oase met gazons, kunst, een kleine speeltuin en een openluchtpodium. Dit park is niet heel groot, maar wel de enige groene ruimte in het centrum van Harderwijk. Het is in ieder groot genoeg om even te pauzeren, te wandelen of te picknicken. Bewonder kunstwerken zoals de ijzeren leeuw, gemaakt van oud schrootijzer.

Harderwijk Hortuspark

De geschiedenis van het Hortuspark voert trouwens al eeuwen terug. In de 17e eeuw bevond zich hier de Hortus Botanicus van de Gelderse Academie, oftewel de universiteit van Harderwijk. Er is niet veel meer van over, maar er staat nog wel een plataan van honderden jaren oud. Geregeld vinden er evenementen plaats in het park, zoals een bierfestival in september.

Maak een rondvaart in Harderwijk

Harderwijk is gemaakt en gevormd door de vroegere Zuiderzee, dus hoe leuk is het water op te gaan? Bij Veluvia (www.veluvia.nl) kun je een rondvaart boeken van 1 uur die je meeneemt naar de leukste plekken vanaf het water. Je vaart door de historische haven van Harderwijk en langs het Waterfront, een nieuwe wijk met woningen die op en aan het water zijn gebouwd.

Harderwijk rondvaart

Rondvaarten vinden plaats in een open sloep en kosten € 14,95 per persoon, inclusief een drankje. Boeken doe je makkelijk via de website. Als je met een groep bent, kun je trouwens ook een 125 jaar oude salonboot huren voor een diner of een feest. Of regel een eigen sloep, waarin plek is voor maximaal 12 personen.

Harderwijk rondvaart bord

Wil je niet stilzitten op het water, dan kun je het ruime sop verkennen met een waterbike of waterscooter. Bij mooi weer is suppen een leuke activiteit. Klop aan bij Sup Huren Harderwijk (www.suphurenharderwijk.nl) voor een paddleboard of een arrangement met lunch. Vanaf € 15 kun je een sup huren. Je avontuur begint aan het Wolderwijd, een speelvijver waar je tot je knieën in kunt staan.

Strandboulevard en Strandeiland

Vroeg of laat kom je uit op de Strandboulevard, een bruisende promenade die zich uitstrekt aan de waterkant. Vroeger kwamen hier de vissersboten aan wal nadat ze hun vangst hadden binnengehaald op de Zuiderzee. Nog altijd liggen er boten, maar nu zijn het pleziervaartuigen en zeiljachten.

Harderwijk Strandpaviljoen

Aan de boulevard vind je talrijke restaurants en cafés met terrasjes waar je kunt genieten van het uitzicht over het water. Bij viskramen kun je een broodje vers gerookte paling halen. Vanaf de boulevard zie je het Strandeiland liggen. Zomers is dit de ideale plek om het zandstrand op te zoeken en te spetteren in het water van het Wolderwijd.

Harderwijk Strandeiland

Ook kinderen kunnen hier afkoelen, want het water is kniediep. Bij strandpaviljoen Walhalla (www.walhallaharderwijk.nl) kun je bijkomen met een drankje, burger of salade.

Harderwijk strandpaviljoen

Loop je de boulevard af naar het zuiden, dan kom je bij De Wijde Wellen. Dit is een park en pad langs het Wolderwijd dat zichzelf promoot als ‘de mooiste wandelpromenade van Nederland’. Hotel Monopole vormt het begin van het wandelpad (al kun je er ook fietsen). Kom dichtbij het water vanaf zogeheten ‘Zuiderzee balkons’, bekijk passerende schepen en probeer watervogels te spotten.

Palingmuseum en palingrokerij

Visliefhebbers moeten zeker even langsgaan bij Dries van den Berg, die zichzelf promoot als ‘de grootste visspecialist van Nederland’. Dit is niet helemaal te checken, maar desondanks beland je hier in een viswalhalla met een visrestaurant, een palingrokerij en het Palingmuseum (www.palingmuseum.nl). In dit gratis toegankelijke museum kom je alles te weten over het leven van de paling. Je leert meer over de fuiken waarmee paling gevangen wordt, met een game kun je je eigen ‘paling roken’ en je ziet een tasje dat van palingleer is gemaakt.

Harderwijk palingrokerij

Echte ambachtelijk gerookte paling scoor je bij de palingrokerij. Die is opgericht in 1978 en de enige overgebleven palingrokerij van Harderwijk. Met grote groepen kun je deelnemen aan de ‘paling experience’ en een kijkje nemen achter de schermen. Of neem gewoon plaats in het visrestaurant voor een broodje gerookte paling, een portie kibbeling of een mosselpannetje. Alles is alleen overdag geopend, tot 18.00 uur (ook het restaurant). Adres: Stephensonstraat 2, 3846 AK Harderwijk. Website: www.driesvandenberg.nl

Bottermuseum

Het Bottermuseum is dé plek om het rijke visserijverleden van Harderwijk opnieuw te beleven. Het bestaat uit twee gebouwen: de Botterloods en de Vischafslag waar 100 jaar geleden vis werd verhandeld. Tot de drooglegging van Flevoland was de visserij een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Harderwijk. Soms wordt er nog een echte visafslag gehouden met de originele klok die bewaard is gebleven.

Harderwijk Bottermuseum

In de loods werken vrijwilligers aan de restauratie van botters, rond 1900 het meest gebruikte vissersschip in Harderwijk. De leukste activiteit is om een keer mee te varen met een authentieke botter. Je kunt online een Botter Sailing Experience boeken waarbij je met een historische botter een boottocht maakt op de voormalige Zuiderzee. Onderweg hoor je verhalen over het glorieuze verleden van de stad. Adres: Havendijk 13, 3846 AC Harderwijk. Website: www.bottermuseum.nl

Molen De Hoop

Meteen naast het Bottermuseum staat Molen De Hoop, sinds 1778 ‘de trots van Harderwijk’. De authentieke stellingmolen van 35 meter hoog is al van veraf te zien (vooral omdat er geen hoge bebouwing in de buurt is). Het is een korenmolen die nog steeds in gebruik is en op ambachtelijke wijze graan tot meel vermaalt.

Molen De Hoop Harderwijk

Op woensdag, vrijdag en zaterdag kun je de molen bezichtigen waar je meer te weten komt over het maalproces en de geschiedenis. In de molenwinkel kun je producten kopen zoals broodmix, pannenkoekenmeel en cakemix. Ook kun je deelnemen aan een workshop met een ervaren bakker die je leert hoe je brood en lekkernijen moet maken. Adres: Havendijk 9, 3846 AC Harderwijk. Website: www.harderwijksemolen.nl

Beklim de Toekantoren

Voor een weids uitzicht over Harderwijk en de Veluwe beklim je de Toekantoren direct naast de snelweg A28. De roestbruine stalen uitkijktoren is zo’n 50 meter hoog en makkelijk te herkennen door die gekleurde vogel die bovenop zijn ‘nest’ bewaakt (je weet wel, van die bekende hotelketen…). Je moet 226 trappen beklimmen om van het uitzicht te genieten en de entree is gratis!

Harderwijk Toekantoren

De Toekantoren is elke dag geopend tussen 10.00 en 17.00 uur, maar bij slecht weer is een beklimming verboden. Denk aan harde wind, sneeuw en ijzel. Bij bliksem en onweer moet je zelfs 20 meter afstand houden van het stalen gevaarte. Er is weinig toezicht, dus de toren is soms ook een hangplek voor jongeren en scholieren.

Harderwijk toren

Wil je nog meer actiefs doen, dan kun je een kaartje kopen voor Klimbos Harderwijk (www.klimbosharderwijk.nl) vlakbij de toren. Er zijn vier parcoursen om uit te kiezen, met touwen, klimwanden, hindernissen en ziplines. Voor een adrenalinekick maak je een val van 16 meter. Adres Toekantoren: Boekhorstlaan, 3847 LG Harderwijk. Website: www.hotelharderwijk.com

Tip: wil je overnachten aan de voet van de Toekantoren, aan de rand van de Veluwe?
Boek hier een overnachting in Van der Valk Hotel Harderwijk vanaf € 156

Ga shoppen in Harderwijk

Harderwijk is een verrassend leuke winkelstad waar je makkelijk een nieuwe outfit of leuke accessoires kunt scoren. Begin voor een middagje shoppen op de Markt, waar vandaan je zo een van de winkelstraten in loopt. De bekendste winkelstraat is de Donkerstraat met een afwisseling van lokale speciaalzaken en kledingwinkels van de grote ketens die je overal in Nederland vindt.

Harderwijk winkelstraat

Steek je de Markt over, dan kom je in de Hondegatstraat met boetiekjes en delicatessenwinkels. Ga op zoek naar uitbreiding van je vintage garderobe bij de Blije Meisjes (www.blijemeisjes.com) of vind de mooiste brocante spullen bij De Troonopvolger. Voor Italiaanse lekkernijen hoef je alleen maar binnen te stappen bij Umberto Gastronomia (www.umbertogastronomia.nl).

Harderwijk winkelen

Kijk voor een leuk cadeautje eens bij Piekado (www.careander.nl) in de Donkerstraat. Dit is een cadeauwinkel en atelier met handgemaakte producten waar mensen werken met een beperking. Op zondag winkelen in Harderwijk is mogelijk, want sinds begin 2024 mogen ze dan open zijn van 12.00 tot  18.00 uur. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat alle winkels dan  open zijn.

Wat te doen in Harderwijk: praktische tips

Overnachten in Harderwijk

In het centrum van Harderwijk zijn een paar gemoedelijke hotels en bed & breakfasts waar je kunt overnachten. De stad is niet heel groot, zodat je te voet het Dolfinarium en andere bezienswaardigheden kunt bereiken. Met je auto of een (huur)fiets kun je tochtjes maken naar de Veluwe en andere plekken in de omgeving.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Harderwijk?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Harderwijk, tegen de laagste prijzen

Op een handige locatie in het centrum zit Best Western Hotel Baars, het oudste hotel van Harderwijk dat al sinds 1875 bestaat. Het is een echt familiehotel dat vele generaties later nog altijd in handen is van de familie Baars. Het 4-sterrenhotel heeft een eigen restaurant en een serre waar je het leven buiten aan je voorbij ziet glijden. Tegenover het hotel bevindt zich een parkeergarage. ► Boek een overnachting in Best Western Hotel Baars vanaf € 105

Hotel Baars in Harderwijk

Aan de boulevard van Harderwijk met uitzicht op de haven en het Strandeiland ligt Hotel Monopole, dat ook kan rekenen op goede reviews van reizigers. Vanaf het terras kun je genieten van alle bedrijvigheid, maar er is ook een sfeervol restaurant bij minder weer. Het 3-sterrenhotel heeft kamers voor één of twee personen, familiekamers en ‘meerzichtkamers’ met een prachtig uitzicht op het Wolderwijd. ► Boek een overnachting in Hotel Monopole vanaf € 96

Hotel Monopole in Harderwijk

Verblijf je liever in een vakantiepark? Op een paar kilometer van het centrum ligt Bungalowpark Het Verscholen Dorp met restaurant, verwarmd buitenzwembad, tennisbanen en fietsverhuur. Je kunt er terecht in een vakantiehuis, bungalow of (tiny) chalet. Aan de andere kant van het water net in Flevoland vind je Landal Waterparc Veluwemeer. Water speelt een hoofdrol in dit vakantiepark met appartementen en villa’s. Het is slechts 7 kilometer rijden naar Harderwijk.

Harderwijk vakantiepark

Eten en drinken in Harderwijk

Een echte specialiteit uit Harderwijk is zeebeer, een soort cake-koek-brood met abrikozen, suiker, amandelschaafsel, hazelnoten en walnoten. Dit baksel is bedacht door De Ouderwetse Bakkerij (www.ouderwetsebakkerij.nl), een instituut in de stad dat al sinds 1839 bestaat. De zeebeer is vernoemd naar de zeeweringen die vroeger bestonden tussen de Zuiderzee en de grachten van Harderwijk. De bakker heeft twee vestigingen, aan De Kleine Marktstraat 1 en De Wittenhagen 63.

Harderwijk bakkerij

Een andere specialiteit is de Hanzeworst (niet te verwarren met ‘hansworst’) die ontstond toen Harderwijk als Hanzestad veel handel dreef met Duitsland. De worst werd 1½ uur lang gerookt boven heet vuur en was daarom lang houdbaar voor vissers die de zee op gingen. Je kunt deze delicatesse onder meer proeven bij restaurant De Boterlap (www.deboterlap.nl) op de Markt.

Harderwijk likeur

Voor het proeven van een lokaal ambachtelijk biertje moet je kijken naar Het Brouwhuys (www.hetbrouwhuys.nl). Zij zetten de brouwtradities voort van de tientallen bierbrouwers die Harderwijk in de middeleeuwen nog had. Hun traditioneel gebrouwen biertjes zijn te koop bij talloze cafés en delicatessenzaken in de stad. Liever iets sterkers? Bij het VVV-kantoor kun je terecht voor een fles Harderwieker Koffielikorette of Harderwieker Kruijenbitter.

Restaurants in Harderwijk

Op het gebied van hoogstaande gastronomie ontpopt Harderwijk zich steeds meer als hotspot voor fine dining. Op de Vischmarkt zijn liefst drie toprestaurants, waaronder twee zaken met Michelinsterren. Probeer een tafeltje te reserveren bij 2-sterrenrestaurant ‘t Nonnetje (www.hetnonnetje.nl), dat gevestigd is in een monumentaal vissershuisje. Voor het menu haalde chef Michel van der Kroft veel inspiratie uit Portugal, waar hij een tijdje verbleef.

Ook een uitstekende keuze is restaurant Basiliek (www.restaurantbasiliek.nl) dat 1 Michelinster op zak heeft. De jonge chef Yornie van Dijk, geboren en getogen in Harderwijk, is gespecialiseerd in Nordic cuisine. Op hetzelfde mooie plein zal restaurant Ratatouille (www.rttll.nl) je niet teleurstellen. Geen ster, maar wel een warme aanbeveling van Michelin.

Harderwijk koffietentje

Het leukste koffietentje is LEUT Specialty Coffee (www.leutharderwijk.nl) aan de Bruggestraat 16. Mooie inrichting, heel vriendelijk personeel, perfecte koffie en huisgemaakte lekkernijen. Je kunt er ook workshops volgen om te werken aan je barista skills.

Reizen naar Harderwijk

Harderwijk ligt aan het Wolderwijd, een van de Veluwerandmeren die de provincie Gelderland scheidt van Flevoland. De stad ligt redelijk centraal in Nederland en is per auto, trein en bus goed te bereiken. De snelweg A28 loopt langs Harderwijk, zodat je met de auto zo in de binnenstad bent. Vanaf Utrecht is het drie kwartier rijden.

Ook kom je makkelijk via Flevoland in Harderwijk, via snelweg A6 en de hoofdweg N302. Reken op een uurtje rijden vanaf Amsterdam. Harderwijk heeft verschillende parkeergarages en parkeerterreinen, te vinden via de website van de gemeente Harderwijk.

Harderwijk Gelderland

De grootste parkeerterreinen zijn te vinden bij het Dolfinarium, waar de meeste mensen hun auto parkeren. Hier vandaan loop je in 15 minuten naar het centrum. Een handige parkeergarage nabij het centrum is de Houtwalgarage met 450 plaatsen. De eerste twee uur parkeren is gratis.

Kom je met het openbaar vervoer? Vanaf Utrecht CS en Zwolle rijdt twee keer per uur een sprinter naar Harderwijk. Helaas stopt er geen intercity. Het moderne (onaantrekkelijke) treinstation ligt ten zuiden van de stad, ongeveer 25 minuten lopen van het centrum.

Harderwijk treinstation

Je kunt het beste op het station een OV-fiets huren om snel in de binnenstad van Harderwijk te komen. Of neem een van de lokale bussen van busmaatschappij EBS (www.ebs-ov.nl). De bussen vertrekken regelmatig en in 4 minuten ben je van het station bij het Dolfinarium. Met een streekbus van EBS kun je Harderwijk ook bereiken vanuit plaatsen als Lelystad, Dronten, Almere en Barneveld.

Voor meer informatie over wat te doen in Harderwijk kun je kijken op de officiële website van het VVV-kantoor: www.heerlijkharderwijk.nl

Voor het laatst bijgewerkt op 22 oktober 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Harderwijk, Gelderland, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com; Landal GreenParks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *