Kom naar het Zuid-Zweedse Skåne voor oorverdovende stilte

Skane Zweden stilteAmsterdam, 6 oktober 2024 – Heb je het even helemaal gehad met drukte, lawaai en gebrom? Ben je op zoek naar een plek zonder geluid. absolute stilte, gewoon helemaal niks…? In Nederland is zo’n plek zeldzaam, maar in Zweden niet. Sterker nog, hier kun je de échte stilte ervaren.

De regio Skåne in het zuiden van Zweden promoot zichzelf tegenwoordig als stiltebestemming waar je kunt ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. De streek heeft daarvoor zelfs een nieuw initiatief gelanceerd: The Map of Quietude. Hier vind je een overzicht van de 16 meest stille plekken in Skåne, inclusief het aantal decibel dat je te wachten staat.

Skane Zweden stilteplek

En die stilte kun je zelfs op afstand horen, als je het geluid aan zet bij het online raadplegen van deze stilteplekken. Want helemaal 100 procent stil is het natuurlijk niet. De 16 stilteplekken zijn allemaal natuurlocaties in Skåne en de natuur is zelden stil. Stilte is ook het ruisen van de wind, het geritsel van de bomen en het rollen van de golven. Wat alle locaties gemeenschappelijk hebben is het gebrek aan door mensen veroorzaakt lawaai van verkeer, industrie, treinen of evenementen.

Van bossen tot stranden

De 16 plekken met de meeste stilte op de Map of Quietude variëren van de bossen bij Allarps Bjär en de weidse zandstranden aan de oostkust bij Friseboda tot het natuurreservaat Hilleshögs Dalars. Het zijn ook allemaal plaatsen die je gewoon kunt bezoeken – ze liggen niet in the middle of nowhere. Je kunt hier genieten van de rust door simpelweg te zitten en uit te kijken over de uitgestrekte en gevarieerde natuur van Zuid-Zweden, maar ook actief erop uit door te wandelen of zwemmen.

Skane Zweden stilte bos

De stilste plek is Krageholmssjön, een klein prachtig meer op een paar kilometer van Ystad. Het geluidsniveau is hier 45 decibel, vooral door de merels die met elkaar aan het kwetteren zijn. De plek met de meeste ‘herrie’ is de waterval Sträntemölla-Forsemölla, waar merels harder proberen te zingen dan het watergekletter. Het geluidsniveau bedraagt hier 62 decibel. Dat is vergelijkbaar met een ruimte waar een achtergrondmuziekje opstaat.

Stilte is goed voor de gezondheid

De regio Skåne wil maar al te graag benadrukken dat stilte goed is voor de gezondheid. Volgens het Europees Milieuagentschap (EEA) heeft geluidsoverlast een negatief effect op de gezondheid van 20 procent van de EU-burgers. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat omgevingslawaai, met name van het verkeer, jaarlijks leidt tot het verlies van meer dan 1 miljoen gezonde levensjaren in West-Europa.

Skane Zweden stilte meer

Zweden is een van de dunst bevolkte landen van Europa en biedt daarom een natuurlijke uitweg tegen lawaai. Een rapport van het Europees Milieuagentschap stelt dat Zweden aanzienlijk meer gebieden heeft die als “stil” worden geclassificeerd in vergelijking met andere Europese landen. Dit maakt het een ideale bestemming voor mensen die op zoek zijn naar rust.

Wil je live komen luisteren naar de stilte, dan ben je volgens het toeristenbureau van harte welkom in Skåne. Maar het is hier natuurlijk niet voor niets stil, dus kom ook in stilte en zeker niet met teveel mensen tegelijk! Wil je thuis horen hoe stilte klinkt, beluister dan de ‘soundtrack van de stilte’ op The Map of Quietude.

Foto's © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!