Wat te doen in Doornik (Tournai), België: 10 tips!

Door Anouk Pol

Doornik wat te doenDoornik is een stad in Wallonië, in het zuiden van België. Het stadje ligt aan de rivier de Schelde, vlak bij de Franse grens, en dat merk je aan de Franse invloeden. Frans is ook de voertaal in Doornik, dat lokaal bekendstaat als Tournai. Een bijzonder weetje is dat de stad de op een na oudste is van België, na het Vlaamse Tongeren. Het is gesticht tijdens de Romeinse tijd en groeide in de middeleeuwen uit tot hoofdstad van het Frankische rijk. In 1830 werd Doornik onderdeel van België.

Doornik (Tournai) groeide uit tot een belangrijke producent van lakens en wandtapijten. In het centrum zie je nog steeds het gebouw waar deze handel plaatsvond: de Lakenhalle. Tot de andere bekende bezienswaardigheden in Doornik behoort de imposante Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, een van de grootste kerken van België. Verder staat de oudste klokkentoren van België, het Belfort, in deze stad en vind je hier ook een van de oudste waterpoorten van Europa, namelijk de Pont des Trous.

Als je gek bent op historische gebouwen is Doornik dus zeker een aanrader. Maar ook voor cultuur moet je in deze stad zijn. Er zijn zeven musea waar je je onder meer kunt onderdompelen in kunst, natuur, folklore en marionetten. En aangezien België een echt bierland is, mag een biertje op de Grote Markt natuurlijk niet ontbreken. Wil je weten welke bezienswaardigheden en activiteiten je echt niet mag missen? Lees dan verder voor mijn 10 tips wat te doen in Doornik (Tournai)!

Bezichtig de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Tijdens je vakantie in Doornik mag je een bezoek aan de kathedraal niet overslaan. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Cathédrale Notre-Dame de Tournai) is een van de grootste kerken in België. Het gebouw is 134 meter lang en heeft vijf torens van 83 meter hoog. Wist je al dat Doornik hierdoor ook wel ‘de stad van de vijf torens’ wordt genoemd? Sinds het jaar 2000 staat de kathedraal op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Doornik kathedraal

Opmerkelijk zijn de twee verschillende bouwstijlen. De bouw is begonnen in de romaanse tijd (van 1000 tot 1150), waardoor je de romaanse bouwstijl herkent. Later is de kerk in gotische stijl verder gebouwd.

Doornik kerk

Je kunt gratis naar binnen om de prachtige ruimte met beelden, schilderijen en glas-in-loodramen te bekijken. Voor de schatkamer betaal je een entreeprijs van € 4. Hier zie je vijf zalen met oude relieken, schilderijen en het oudste wandtapijt van Europa. Adres: Place de l’Evêché 1, 7500 Tournai, België. Website: www.cathedrale-tournai.be

Fotografeer de Lakenhalle van Doornik

De Lakenhalle van Doornik, in het Frans ook wel Halle aux Draps genoemd, is het gebouw waar vroeger stoffen werden verhandeld en opgeslagen. Het is in de 13e eeuw gebouwd van hout. Een stevige storm heeft de lakenhal omver geblazen, waarna er in de 17e eeuw een nieuwe hal is gebouwd.

Doornik Lakenhalle

Het gebouw heeft drie verdiepingen, waarvan de eerste is gebouwd in renaissancestijl. In de puntige gevels op de benedenverdieping herken je de barokke stijl terug en de spitse bogen op deze verdieping kennen juist weer een gotische stijl. De handelaren kwamen vooral bijeen op de binnenplaats, zoals je die ook wel tegenkomt in een Italiaans palazzo.

Doornik Lakenhal

De Lakenhalle van Doornik is een plaatje van de buitenkant en doet het goed op foto’s. De binnenkant kun je alleen bekijken tijdens speciale evenementen, zoals de kerstmarkt in Doornik. Mocht je in december langskomen, dan is het bezoeken van de Lakenhalle echt een van de leukste activiteiten in Doornik. Je vindt de Lakenhalle op de Grote Markt. Adres: Rle de la Grande Garde, 7500 Tournai, België.

Beklim het Belfort van Doornik

Ook onderdeel van de Grote Markt en wederom Unesco-werelderfgoed is het Belfort van Doornik. Een belfort is een middeleeuwse wachttoren met een klok. In Doornik (Tournai) was het belfort naast een wachttoren ook een stadhuis en een gevangenis. De klok (de Bancloque) werd gebruikt om de bevolking te waarschuwen voor bijvoorbeeld invasies of brand. Inmiddels heeft de toren 55 klokken die in de zomer nog steeds iedere zondag rond 15.30 uur luiden.

Doornik Belfort

Je kunt de 72 meter hoge toren in door de 257 treden omhoog te klimmen. Je komt dan bij de kamer van de beiaardier, de klokkenluider. Bovenin heb je een adembenemend uitzicht over de stad.

Doornik Belfort uitzicht

Het Belfort van Doornik is iedere middag geopend van 13.30 tot 17.30 uur, met uitzondering van maandagmiddag. Voor de entree betaal je € 4 per volwassene en € 3 voor kinderen van 6 tot 18 jaar, studenten en 60-plussers. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen. Adres: Vieux Marché aux Poteries, 7500 Tournai, België.

Rust uit op de Grote Markt

Naast het bezichtigen van de Lakenhalle en het Belfort, is de Grote Markt ook perfect voor een hapje en een drankje. Dit plein, ook wel het Grand Place genoemd, heeft de vorm van een driehoek. Daarbinnen vind je genoeg restaurants en cafés waar je een paar uur kunt uitrusten. Dat is ook wel nodig, na het bekijken van al die leuke bezienswaardigheden in de stad.

Grote Markt in Doornik

Doornik heeft een recordaantal horecazaken per inwoner, dus je hoeft weinig moeite te doen om een leuk tentje te vinden. Op de Grote Markt is restaurant O’Moules (www.omoules.be) een aanrader. Hier serveren ze echte Belgische gerechten, zoals croque monsieur, escargots en Belgische wafels. Voor een kop koffie op de markt moet je bij de Barista Bar zijn. Hier hebben ze alle koffies waar een liefhebber van droomt: van een hippe coco matcha frappé tot een good old americano.

Standbeeld Grote Markt Doornik

Ben je weer helemaal bijgekomen? Loop dan na de tijd nog even naar het standbeeld van Christina van Lalaing. Christina verdedigde Doornik tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Nu wordt ze gezien als held van de stad en heeft ze haar eigen standbeeld. Adres: Statue de la Princesse d’Espinoy, Grand’Place, 7500 Tournai, België.

Waterpoort Pont des Trous

Pont des Trous is een van de oudste waterpoorten van Europa en ook deze highlight vind je in het mooie Doornik. Pont betekent ‘brug’ en trous betekent ‘sluis’. Dit verwijst naar de sluis die vroeger bij de waterpoort lag. Pont des Trous is in 1281 gebouwd en hoorde bij de tweede stadswal. De stenen brug met drie openingen en een toren aan beide zijkanten loopt over rivier de Schelde. Het was een militaire brug die moest voorkomen dat iedereen zomaar de stad in kon. Het bouwwerk is een aantal keren vernield en opnieuw gerenoveerd.

Pont des Trous in Doornik

Helaas kun je tegenwoordig niet over de brug heen lopen of rijden, al kunnen boten er nog steeds onderdoor varen. Alsnog is het zeker de moeite waard om Pont des Trous te bekijken. Het is vanaf het centrum maar 10 minuten lopen. Het is één van de laatste militaire rivierbruggen ter wereld en dat maakt het extra bijzonder om even een foto te maken. Adres: Quai Donat Casterman, 7500 Tournai, België.

Kijk rond in het Museum voor Schone Kunsten

Wat te doen in Doornik als je van musea houdt? Nou, dan is er zeker genoeg te doen! Er zijn zeven verschillende musea, maar het leukste is wat mij betreft het Museum voor Schone Kunsten (Musée des Beaux-Arts). Hier zie je een prachtige collectie schilderijen van beroemde kunstenaars als Monet, Van Gogh en Édouard Manet.

Tournai kunstmuseum

Niet alleen de kunst in het gebouw, maar ook het gebouw zelf is een kunstwerk an sich. Het is in de jaren ’90 ontworpen door architect Victor Horta en heeft de vorm van een schildpad. Bij de ingang staan vier zuilen en op het dak zie je verschillende beelden. Je vergeet bijna dat je in België bent.

Het museum is iedere dag, behalve op dinsdagen, geopend. Een entreeticket kost € 4 voor volwassenen, € 3 voor kinderen tot 18 jaar, studenten en senioren. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen. Adres: Rue de l’Enclos Saint-Martin 3, 7500 Tournai, België. Website: mba.tournai.be

Loop naar het stadhuis van Doornik

Een van de bezienswaardigheden van Doornik die je niet moet overslaan, is het stadhuis. Het grote neoklassieke gebouw staat in een park naast het Museum voor Schone Kunsten, in het zuiden van het centrum. In de 11e eeuw stond er op deze plek een klooster: de Sint-Maartensabdij. Hoewel je daar nu weinig van terugziet, zit onder het gemeentehuis nog altijd een middeleeuwse kelder. Ook wordt het bier dat vroeger in de abdij werd gebrouwen, nog steeds gemaakt bij bierbrouwerij Brunehaut (www.brunehaut.com).

Doornik stadhuis

Het is dus echt een plek met een geschiedenis. Vanaf 1809 zit het gemeentebestuur in dit gebouw en op dit moment is het stadhuis nog steeds in gebruik. Daarom is het niet per se de bedoeling om hier als toerist naar binnen te gaan. Gelukkig is het gebouw heel fotogeniek van de buitenkant en is het ook mooi om even rond te kijken in het park voor het stadhuis. Hier staan de mooiste bloemen, planten en fonteinen. Adres: Rue Saint-Martin 52, 7500 Tournai, België.

Bekijk de oude torens van de stadsmuur

In de middeleeuwen is er rondom Doornik (Tournai) een stadsmuur gebouwd. Zo kon de stad verdedigd worden tegen invallen van buitenaf. In de 19e eeuw is de muur afgebroken en zijn de grachten rondom Doornik gedempt. Toch staan er nog enkele overblijfselen overeind, namelijk de oude torens. Het is erg interessant om hier een kijkje te nemen tijdens je trip naar Doornik.

Doornik stadsmuur

Het Rode Fort (Fort Rouge) staat aan de Rue Perdue. Deze toren uit de 12e eeuw is onderdeel van de allereerste stadsmuur. Het wordt het Rode Fort genoemd vanwege de rode dakpannen boven op het kalkstenen bouwwerk. Ga ook even naar binnen, want daar kun je kijken naar een korte film over de geschiedenis van de vestingmuren.

Rode Fort in Doornik

Een ander fort dat nog overeind staat, is Tour Henry VIII. Deze toren is in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van de toenmalige koning van Engeland. Doornik maakte in deze tijd als enige stad in België deel uit van het koninkrijk Engeland. Het gebouw heeft twee verdiepingen en staat helaas al een aantal jaar in de steigers. Je vindt de toren in het Hendrik VII park.

Neem een kijkje in de Sint-Jacobskerk

Je hebt waarschijnlijk al even rondgekeken in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Maar wist je dat er in Doornik nog een imposante kerk te zien is? De Sint-Jacobskerk (Église Saint-Jacques) is bekend omdat het op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella ligt. Daarom wordt deze kerk het hele jaar door vaak door wandelaars bezocht. Verder staat het op de lijst van uitzonderlijk onroerend erfgoed van het Waalse gewest.

Sint-Jacobskerk in Doornik

De oorspronkelijke Sint-Jacobskerk is gebouwd in de 12e eeuw. Later werd het uitgebreid met een nieuw koor, een toren, muurschilderingen en glas-in-loodramen. Vooral deze glas-in-loodramen vind ik zelf echt schitterend. De gotische stijl van de kerk past perfect bij de rest van de architectuur in Doornik. Het bouwwerk wordt ondersteund door grote zuilen met kapitelen. Dit is echt een plaatje en dus is een bezoek aan de Sint-Jacobskerk zeker de moeite waard. Adres: Rue du Palais Saint-Jacques, 7500 Tournai, België.

Maak een stadswandeling in Doornik

Wil je alle belangrijkste bezienswaardigheden van Doornik (Tournai) in twee uur zien? Via GetYourGuide kun je een privéwandeling met gids boeken. Je ontmoet je gids bij de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en vanaf daar gaan jullie samen langs alle bekende plekken in de stad. Het leuke hiervan is, dat je ook langs minder bekende pareltjes komt. Denk bijvoorbeeld aan de rooms-katholieke Sint-Brixiuskerk uit de 12e eeuw. Zo zie je alles wat je graag wilt zien én nog een beetje extra.

Doornik Tournai

De gids weet alles van de stad, zodat je hem meer vragen kunt stellen over de gebouwen die je onderweg ziet. Natuurlijk zal hij zelf ook meer vertellen over bijzondere feiten en legenden. Wil je in weinig tijd wel zoveel mogelijk zien? Dan is deze stadswandeling wat mij betreft zeker een tip. Je boekt de privéwandeling vanaf € 199 voor een groep en je kunt kiezen uit een Franstalige of Engelstalige gids.

Ontdek de schoonheid van Doornik tijdens een wandeltocht
Boek hier een stadswandeling met een lokale gids in Doornik

Wat te doen in Doornik (Tournai): praktische tips

Overnachten in Doornik

Nu je weet wat te doen in Doornik, heb ik een aantal accommodaties die ik graag wil tippen. Mijn persoonlijke favoriet is het ONIRO Hotel. Dit luxe hotel zit in een pand uit 1920 en is een bed & breakfast en wellness in één. De grotere suites hebben namelijk een bubbelbad en een sauna. Deze plek is echt heerlijk als je tot rust wilt komen na het bekijken van alle bezienswaardigheden in Doornik.

Oniro Hotel in Doornik

Een andere fijne plek is Hotel d’Alcantara. Je slaapt in een 200 jaar oud gebouw met een moderne inrichting. Het ontbijtbuffet is erg goed en het personeel is super vriendelijk. Een extra pluspunt: vanaf hier loop je zo het centrum in!

Alcantara Hotel in Doornik

Wil je juist op een wat rustigere plek overnachten, dan is La Ragotière iets voor jou. Deze B&B zit in een dorp op 5 minuten rijafstand van Doornik en heeft een heerlijke tuin voor de deur. Het lijkt wel alsof alle accommodaties in deze historische stad in een oud gebouw zitten: La Ragotière bevindt zich in een oud herenhuis uit 1686.

Bed and breakfast Doornik

Heb je liever een plek voor jezelf? Kijk dan eens naar de appartementen van Gîte de Tournai. Er zijn verschillende appartementen voor vier tot zes personen in Doornik te boeken. Gîte de Tournai – Centre Historique is met 80 m² lekker groot en heeft alles wat je nodig hebt. Er is een woonkamer met een (slaap)bank, een keuken, een badkamer en er zijn twee slaapkamers.

Zoek je voordelige accommodatie voor je vakantie in Doornik?
Reserveer hier een hotel of vakantiehuis in Doornik, tegen de laagste prijzen

Eten en drinken in Doornik

Het bekijken van alle bezienswaardigheden in Doornik maakt hongerig. Daarom geef ik je hier wat meer tips voor het eten en drinken in de stad. Er zijn een aantal specialiteiten die echt uit Doornik zelf komen en alleen daarom al zeker de moeite waard zijn om te proberen.

Een van de bekendste gerechten uit Doornik is lapin à la tournaisienne. Dit is een in water of bier gekookt konijn met pruimen en rozijnen. Het wordt door de lokale bevolking gegeten tijdens de feestdag ‘lundi perdu’ (verloren maandag). Dit is de maandag na Driekoningen. Maar ook de rest van de winter kun je dit gerecht proeven in verschillende restaurants.

Een ander lokaal gerecht is salade à la tournaisienne (Doornikse salade). Dit is een salade van veldsla, witlof, rode kool, ui, appel en boontjes. Combineer deze salade met mutiau. Dit is een bijgerecht van varkenskop met knoflook en peterselie. Drink hier het lokale La Tournay bier bij en je voelt je een echte local.

Doornik bier

Aanraders voor restaurants in Doornik zijn Rive Gauche (www.resto-rivegauche.be), Les Tontons Trinqueurs en L’Arche de Noé (www.larchedenoe.be).

Doornik eten

Ben je een echte zoetekauw? Dan is Clovis iets voor jou. Dit is een frangipanetaart met amandelen, pistache en abrikozenjam. Probeer ook eens ballons noirs de Tournai: zwarte snoepjes met een dropachtige smaak. Ze worden al sinds 1838 gemaakt en helpen goed tegen keelpijn. En wat dacht je van de heerlijke boterwafeltjes die in Wallonië en Noord-Frankrijk worden gegeten? Je kunt deze zoete heerlijkheden kopen bij de bekende Pâtisserie Quenoy (www.patisseriequenoy.be).

Voor meer tips over de gastronomie van Doornik kijk je op de website van het toeristenbureau. Zij hebben de ‘Tournai gourmande’ (gastronomisch Tournai) ontwikkeld: een kaart vol tips voor restaurants, cafés en specialiteiten die je moet proeven tijdens je vakantie in Doornik.

Reizen naar Doornik

Doornik ligt in het zuidwesten van België, niet ver van de grens met Frankrijk. De meesten zullen vanuit Nederland de auto pakken. Vanaf Amsterdam is de afstand 293 kilometer naar Doornik, wat neerkomt op ongeveer 3½ uur rijden. Je gaat dan in Brabant de grens over en pakt de E19 naar Antwerpen. Daar ga je op de E17 verder naar Gent en Kortrijk, waar je nog een klein stuk over de E403 moet rijden om in Doornik uit te komen.

Doornik België

Reis je liever met de trein? Ook dan is het niet ver reizen. Vanaf Amsterdam CS ben je met de trein zo’n 3½ uur onderweg. Er gaat meerdere keren per dag een Eurostar van Amsterdam Centraal via Rotterdam naar Brussel-Zuid/Midi. Dit is een reis van 2 uur. Naast de Eurostar rijdt er ook een intercity van Breda naar Brussel. Eenmaal aangekomen in Brussel-Zuid stap je over op de intercity naar Tournai, een reis van ruim 1 uur.

Reis comfortabel met de trein naar België
Boek hier je treinticket naar Doornik bij NS International

Voor meer informatie over wat te doen in Doornik (Tournai) kun je kijken op de officiële website van het toeristenbureau: www.visittournai.be

Over Anouk

Schrijven en reizen: een magische combinatie, als je het mij vraagt! Het liefst ontdek ik zoveel mogelijk nieuwe plekken in Nederland en het buitenland – en daar typ ik dan de leukste (en gekste) verhalen over op Instagram en op mijn reisblog Reisrealiteit.nl. Daarnaast schrijf en redigeer ik teksten als freelancer. Met Anoukschrijft.nl creëer ik content voor bijvoorbeeld SEO-pagina’s, blogs en de socials.

Voor het laatst bijgewerkt op 10 oktober 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Doornik (Tournai), kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com; Booking.com; Flickr.com/Pierre Doyen (CC BY-SA 2.0).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *