Booking Oman

Wat te doen in Muscat, Oman: 15 tips!

Muscat wat te doenMuscat is de hoofdstad van Oman en waarschijnlijk de eerste stad die je bezoekt tijdens een vakantie in het land. Velen reizen meteen door naar een resort of de bergen en wadi’s in het woestijnachtige binnenland, maar in Muscat zelf is best veel te zien en te doen. De Omaanse hoofdstad heeft een van de grootste moskeeën ter wereld (met een enorm Perzisch tapijt), oude Portugese forten en een prachtig operahuis – om maar wat te noemen!

Muscat is een uitgestrekte stad die een beetje Amerikaans aandoet, met brede wegen en shopping malls. Van mei tot en met september kan de stad verstikkend heet zijn, dus dan speelt het leven zich grotendeels binnen af (met airco) en zie je weinig mensen op straat. Maar ondanks de moderne levensstijl heeft Muscat een geschiedenis die 2000 jaar teruggaat.

Al in de 1e eeuw was Muscat een handelshaven tussen het westen en het Verre Oosten, waar wierook en specerijen van het ene schip in het andere werden geladen. Aanvankelijk heette de stad daarom Masqat, wat in het Arabisch ‘ankerplaats’ betekent. Door de strategische maritieme positie hadden de Portugezen het in de 16e eeuw op Oman gemunt. Uit die tijd zijn nog altijd drie forten overgebleven, waarvan je er eentje kunt bezoeken voor een adembenemend uitzicht over Muscat en het Al Hajar-gebergte rondom de kuststad.

In de musea maak je kennis met het rijke culturele erfgoed van Oman, waar je traditionele dolken of regalia van sultan Qaboos kunt bewonderen. Ga shoppen in de steegjes van een souk of bij boetiekjes in een overdekt winkelcentrum. En Muscat is ook de perfecte uitvalsbasis voor (dag)tripjes naar het woestijnstadje Nizwa en de woestijnkloof Wadi Shab. Ben je benieuwd naar alle hoogtepunten in de hoofdstad van Oman? Hier vind je 15 tips wat te doen in Muscat!

Sultan Qaboos-moskee

Breng zeker een bezoek aan de Sultan Qaboos Grand Mosque, wat je verder ook doet in Muscat! Het is een van de beroemdste bezienswaardigheden waar alles groots aan is. De moskee is de grootste van Oman waar je snel van onder de indruk raakt, ook al heb je niets met de islam of religies.

Sultan Qaboos-moskee in Muscat

Er is door 20.000 arbeiders zes jaar gebouwd aan de indrukwekkende moskee, die open ging in 2001. Met een oppervlakte van 416.000 vierkante meter is het een van de grootste moskeeën ter wereld, die plaats biedt aan 20.000 gelovigen. Qua architectuur is het een pareltje, met de vijf minaretten en de 34 meter hoge koepel. Die behoort óók tot de grootste ter wereld. De vijf minaretten symboliseren de vijf zuilen van de islam.

Muscat Sultan Qaboos Grand Mosque

Voor de bouw is gebruikgemaakt van 300.000 ton zandsteen uit India en de vloer is van blinkend marmer in verschillende geometrische ontwerpen. De muren zijn gegraveerd met heilige verzen en het interieur is rijkelijk versierd met kleurrijke mozaïeken. Midden in de centrale gebedsruimte hangt een gigantische 14 meter hoge kroonluchter, met 600.000 glanzende heldere Swarovski-kristallen.

Interieur Sultan Qaboos-moskee Muscat

Hier ligt ook een enorm handgeweven Perzisch tapijt van 4200 vierkante meter, het één na grootste ter wereld. Het tapijt bestaat uit 1,7 miljard knopen en er is 27 maanden aan gewerkt. De glas-in-loodramen in de gebedsruimte zorgen voor een betoverend spel van licht en schaduw. Over schaduw gesproken: de vele zuilengangen met de bogen zijn erg aangenaam om aan de felle zon te ontsnappen 🙂

Zuilengang Sultan Qaboos Grand Mosque Muscat

Bezoeken van de Sultan Qaboos-moskee

De Sultan Qaboos-moskee was een cadeautje van de sultan van Oman aan zijn volk ter gelegenheid van zijn 30-jarige regeringsbewind. Het is een van de weinige moskeeën in het land die je als niet-moslim mag bezoeken, behalve op vrijdag. Uiteraard geldt er wel een strikte dresscode. Zowel mannen als vrouwen moeten hun armen en benen volledig bedekt hebben. Vrouwen moeten ook hun haar volledig bedekken.

Grote Moskee in Muscat

De moskee is geopend van 08.30 tot 11.00 uur. Bij de ingang staan talloze gidsen klaar die je (tegen een vergoeding) willen rondleiden. Maar het is niet verplicht en je kunt ook gewoon op eigen houtje het hele complex verkennen.

Het gebedshuis ligt best ver weg van andere bezienswaardigheden in Muscat. Neem een taxi of boek een georganiseerde tour om meer te horen over de verbluffende architectuur en de belangrijke religieuze betekenis van de moskee. Adres: Sultan Qaboos Street, Muscat, Oman. Website: www.sultanqaboosgrandmosque.com

Bezoek de Sultan Qaboos-moskee met een stadstour

Powered by GetYourGuide

Slenter over de Mutrah Corniche

Het maken van een wandeling over de Mutrah Corniche is na de moskee een van de eerste dingen die je moet doen in Muscat. Dit is een 2 kilometer lange promenade langs de kust, die begint bij de vismarkt van de stad. Aan de ene kant heb je uitzicht over de haven en de Golf van Oman, aan de andere kant zie je witgekalkte huizen en de rotsformaties van het Hajar-gebergte op de achtergrond.

Muscat Corniche

In het water zie je dhows dobberen, traditionele houten zeilschepen die kenmerkend zijn voor de Arabische Golfstaten. Daarnaast liggen er twee gigantische crèmekleurige jachten voor anker die het eigendom zijn van de sultan van Oman (en die eruitzien als cruiseschepen). Het gaat om de 155 meter lange Al Said, bij de tewaterlating in 2007 het één na langste privéjacht ter wereld. Het andere superjacht Fulk Al Salamah is gebouwd in 2016 en zelfs nog langer, met 164 meter.

Muscat boulevard

Langs de boulevard vind je verscheidene cafés en restaurants. De zeehaven van Mutrah is de oude handelscentrum van Muscat vóór de ontdekking van de olie, waardoor je er talloze bezienswaardigheden bij elkaar vindt. Je kunt er een bezoek brengen aan musea, de souk en het oude Portugese fort (hieronder lees je daar meer over). Het leuke is dat het allemaal te belopen is, als een van de weinige wijken van Muscat.

Muscat superjacht sultan

Je kunt eventueel doorlopen naar Old Muscat, de wijk met het koninklijk paleis en het Nationaal Museum. Dit is een wandeling van 5 kilometer, en overdag in de felle zon kan dat best inspannend zijn. Een beter moment is de zonsondergang, wanneer het iets koeler is en de zon de huizen aan de Mutrah Corniche in een gloedvol licht zet.

Bezoek de Corniche met een hop-on-hop-off-bustour!
Boek hier je ticket voor de hop-on hop-off bus in Muscat

Fish Souq

Aan het begin van de Corniche staat een wit golfvormig gebouw dat onderdak biedt aan de Fish Souq, ook bekend als de Muttrah Fish Market. Op deze overdekte vismarkt wordt dagelijks de vangst verhandeld die ‘s ochtends met vissersboten wordt aangevoerd. Hier komen locals (vooral mannen) hun verse vis uitzoeken.

Muscat vismarkt

Als toerist kun je de markthal binnenlopen en kijken hoe het eraan toegaat. Je krijgt zo een glimp te zien van het dagelijkse leven van de Omani’s. Het beste moment is de ochtend, wanneer het druk is en de tafels van ruim honderd verkopers vol liggen met vis.

Muscat vismarkt vis

Je ziet er allerlei soorten, van tonijnen en inktvis tot papegaaivissen en haaien. Er zijn vissnijders die de vis schoonmaken en ontdoen van de ingewanden als een koop is gesloten. Fotogeniek is het gebouw van de Fish Souq, dat in 2017 is ontworpen door het vaak bekroonde Noorse architectenbureau Snøhetta. Dat verving de oude vismarkt uit 1960.

Muscat vismarkt architectuur

De hal kijkt uit op de baai en heeft een waaiervormig dak met het patroon van visgraten. Voor het ontwerp hebben de architecten ook hun inspiratie gehaald uit Arabische kalligrafie. Naast de vismarkt is een markthal voor de verkoop van groene en fruit.

Muttrah Souq

Ben je op zoek naar Omaanse souvenirs? Breng dan zeker een bezoek aan de Muttrah Souq met de hoofdingang aan de Corniche. Dit is een van de grootste en oudste markten in Oman, die al meer dan 200 jaar bestaat. Wandel door een doolhof van steegjes langs eindeloos veel kleurrijke kraampjes, terwijl je de lucht ruikt naar een mengeling van kruiden en wierook. Het is er best donker, want zonlicht dringt er amper door.

Muscat souk

Bij de kraampjes kun je van alles en nog wat terecht, van traditionele Omaanse kleding en handgemaakte souvenirs tot aardewerk en Arabische koffiepotten. Je kunt er specerijen, dadels, noten en oliën scoren. Zit je goed in de slappe was, neem dan een kijkje bij het deel van de souk waar gouden en zilveren juwelen te koop zijn. Uiteraard ontbreken ook de toeristische snuisterijen niet, zoals T-shirts, koelkastmagneetjes en pluchen kamelen.

Muscat souk steegje

De verkopers zijn in het algemeen vriendelijk en minder opdringerig dan in de souks in bijvoorbeeld Marokko en Egypte. Afdingen is echter een must als je een souvenir mee naar huis wilt nemen. Mocht je niet alles kunnen meenemen: een extra tas kun je hier ook kopen. De souk is tussen de middag gesloten tussen 13.00 en 16.00 uur (behalve op vrijdag).

Beklim het Muttrah Fort

Iets verder dan de souk kun je een steile trap beklimmen naar het Muttrah Fort, gelegen op een dominante heuvel van het Al Hajar-gebergte. De vesting met drie ronde torens en versterkte muren is rond 1560 gebouwd door de Portugezen tijdens hun bezetting van Oman. Vanaf het fort hadden ze goed zicht op eventuele aanvallen van de Ottomanen.

Muttrah Fort in Muscat

De vesting is relatief klein en diende vooral als observatiepost. Er zijn bijvoorbeeld geen kamers waar je binnen kunt gluren. Er staan wat oude kanonnen die de Portugezen waarschijnlijk ooit hebben gebruikt. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de Corniche, de haven en de Golf van Oman.

Muscat fort uitzicht

De klim naar boven kan zweten zijn in het verschroeiend hete klimaat van Oman, maar er staan ventilatoren naast de trap om je wat koelte toe te wuiven. Maar of het echt helpt? Energieverspilling is het in ieder geval.

Muscat fort

Bovenop is een café waar je even kunt bijkomen met koffie, fris of wat lekkers. In het café staat de airco aan, dus het is wel even een overgang van zweterig warm naar koud. Je kunt het fort ook ‘s avonds bezoeken, want het is open tot 23.00 uur. Adres: JHC8+6R4, Al Bahri Rd, Muscat, Oman. Website: www.muttrahfort.om

Place & People Museum

Direct naast het fort kun je een bezoekje brengen aan het Place & People Museum, dat je een inkijkje geeft in het culturele erfgoed en de tradities van de Omani’s. Het museum bestaat uit een paar typische Omaanse huizen uit de jaren 1950 tot 1975. Juist in die periode transformeerde het land tot een moderne oliestaat.

Muscat Place People Museum

In verschillende kamers zie je hoe de inwoners van Oman leefden, met authentieke spullen uit die tijd zoals kleding en gebruiksvoorwerpen. Je komt onder meer langs een keuken, een zitkamer, een kinderkamer en een bruidskamer, waar de bruid zich klaarmaakte voor de huwelijksceremonie. In de Winter Room brachten de Omani’s de koudere maanden door. Deze kamer heeft geen ramen, waardoor de warmte binnen bleef. Sowieso hadden de bewoners nog geen elektriciteit in de jaren ’50 en ’60.

Muscat erfgoedmuseum

Onderdeel van het museum is een kunstgalerie met werken van opkomende Omaanse kunstenaars. Het Place & People Museum opende in 2011 en was een project van de koninklijke familie om het nationale erfgoed onder de aandacht te brengen. De entree is 2 OMR (circa € 5). Website: www.placeandpeoplemuseum.com

Royal Opera House Muscat

Wil je wat doen in de avonduren? Check de agenda van het Royal Opera House, een van de mooiste gebouwen van Muscat. Het operahuis glanst aan alle kanten met de witte marmeren gevel, de gracieuze boogvormige entree en het spiegelgladde kalkstenen plein aan de voorkant. De architectuur doet denken aan een Omaans paleis. Initiatiefnemer van het operahuis was sultan Qaboes, die een groot liefhebber was van kunst en klassieke muziek.

Muscat Royal Opera House

Sinds de opening in 2011 is dit het belangrijkste cultuurpodium van Oman dat plaats biedt aan opera’s, balletten, toneelvoorstellingen en klassieke concerten. Artiesten en gezelschappen uit de hele wereld treden hier op – ze komen niet alleen uit de Arabische wereld. Zelfs als je geen operaliefhebber bent, is het de moeite waard een kaartje te kopen om het weelderige interieur te bewonderen.

Muscat operahuis

Het hele gebouw is binnen gedecoreerd in motieven uit de oosterse, Europese en islamitische kunst. Je komt binnen in de indrukwekkende entreehal met vergulde houten plafonds en gebeeldhouwde balkons. In de grote zaal met 1100 plaatsen kun je de geweldige akoestiek ondergaan als er muziek klinkt. Hou wel rekening met een dresscode, dus trek wat nette kleding aan.

Muscat operahuis avond

Bij het operahuis zijn een paar restaurants en er is een café waar je voor de voorstelling wat kunt drinken. Mocht je hier geen zin in hebben of staan er geen voorstellingen op de agenda? Dan kun je deelnemen aan een rondleiding in het Royal Opera House. Je ziet dan ook een tentoonstelling van zeldzame muziekinstrumenten. Tours vinden plaats van zaterdag tot en met donderdag van 08.30 tot 17.30 uur. Adres: Royal Opera House Al Kharjiyah Street مسقط OM، 103, Oman. Website: www.rohmuscat.org.om

Muscat Gate Museum

Een imposante stadspoort boven een vierbaansweg leidt je van de Corniche naar Old Muscat, het oorspronkelijke historische hart van Muscat. Zo oud is het tegenwoordig allemaal niet meer in deze wijk, waar je vooral musea en overheidsgebouwen vindt.

Gate Museum in Muscat

In de stadspoort kun je een gratis een bezoek brengen aan het Muscat Gate Museum. Een tentoonstelling met foto’s, kaarten en maquettes belicht de geschiedenis van Oman. Je leert meer over de ontwikkeling van de commerciële haven van Muscat en de souks, huizen, moskeeën en oude waterputten.

Muscat stadspoort

Leuker is het uitzicht vanaf het museum over de Corniche en de zee. De poort vormde ooit onderdeel van de oude stadsmuur rondom Old Muscat. In een kwartiertje loop je er wel doorheen. Adres: JH8P+VQG, Al Saidiya St, Muscat, Oman.

Bait Al Zubair Museum

Tot de mooiste musea van Muscat behoort het Bait Al Zubair Museum, dat je al snel tegenkomt als je onder de stadspoort bent gelopen. Dit museum is in 1988 opgericht door de familie Zubair, die haar rijkdom onder meer vergaarde in de olie-industrie. In het museum konden ze hun verzameling onderbrengen, die gerekend wordt tot de mooiste privécollecties van Oman.

Muscat Bait Al Zubair Museum

In vijf Omaanse huizen wordt je meegenomen langs het culturele erfgoed van het land. Er zijn tentoonstellingen met klederdracht, antieke wapens, muziekinstrumenten, juwelen, oude Korans, gebruiksvoorwerpen, postzegels en munten. Prachtig is de verzameling khanjars, traditionele dolken die bij ceremoniële gelegenheden werden gedragen door sultans en stamhoofden. Er zijn exemplaren die zijn ingelegd met goud, zilver of het hoorn van een neushoorn.

Kleding Bait Al Zubair Museum Muscat

Je begint je bezoek in Bait Al Bagh, dat in 1914 werd gebouwd als familiehuis voor de Zubair-familie. Het huis Bait Al Dalaleel laat je zien hoe Omani’s 100 jaar geleden leefden, met een zitkamer, slaapkamer en opslagruimte voor dadels. Bait Al Nahdhah toont eigentijdse schilderijen van ruim 50 Omaanse kunstenaars.

Muscat Bait Al Zubair

Bij het museum is een cadeauwinkel en een aantrekkelijk café waar je kunt bladeren in koffietafelboeken. Wandel ook even door de tropische tuinen tussen de huizen. Het Bait Al Zubair Museum is geopend van zaterdag tot en met donderdag van 09.30 tot 18.00 uur. De entree is 3.200 OMR (ongeveer € 8).

Al Alam Palace

Midden in het historische centrum van Muscat staat het Al Alam Palace, ook wel bekend als Sultan’s Palace. Het was een van de zes koninklijke paleizen van sultan Qaboos (1940-2020). Dit paleis is echter het meest flamboyante, met de gouden en blauwe trompetvormige zuilen en de decoratieve tegeltjes.

Muscat Al Alam Palace

Het paleis is gebouwd in 1972, maar de voorvaderen van Qaboos hadden hier 200 jaar geleden ook al een koninklijke residentie. Al Alam is Arabisch voor ‘vlag’. Die zie je niet alleen op het dak wapperen, maar er hangt ook een interessant verhaal aan vast. Volgens een legende stond er vroeger namelijk een vlaggenmast. Als slaven die aanraakten, kregen ze de vrijheid.

Muscat paleis

Het paleis kun je niet bezoeken, maar wordt gebruikt voor officiële ontvangsten en staatsbezoeken. Je kunt wel door de poort gluren en foto’s maken van dit symbool van de koninklijke macht in Oman.

Muscat paleis fort

Het paleis wordt aan beide kanten geflankeerd door de forten Al Jalali en Al Mirani, gebouwd in de 16e eeuw tijdens de Portugese invasie van Muscat. Ook deze forten kun je niet bezoeken, maar ze zijn wel fotogeniek.

National Museum of Oman

Vanaf het paleis loop je over een brede boulevard zo naar het National Museum of Oman. Dit is een must visit als je de cultuur en lange geschiedenis van het land wilt kennen. Het museum heeft meer dan 7000 objecten die het verhaal vertellen van Oman, van de prehistorie tot de welvarende staat die het nu is.

Nationaal Museum in Muscat

Verdeeld over 14 zalen zie je onder meer archeologische vondsten, islamitische kunst, oude schepen, antieke wapens en traditionele klederdracht. Er is een stenen vuursteen van 2 miljoen jaar oud, het oudste door de mens gemaakt voorwerp dat in Oman is gevonden. Uit de bronstijd dateert een stenen tombe. In heel Oman zijn liefst 50.000 van deze tombes aangetroffen.

Troon Nationaal Museum Muscat

Uiteraard is er aandacht voor het koninklijk huis, met persoonlijke bezittingen van sultan Qaboos die 50 jaar over Oman regeerde. Het museum toont zijn schoolschrift, cadeaus van buitenlandse vorstenhuizen en de troon waarop hij in 1970 zijn ambt aanvaardde. Ook kom je het een en ander te weten over de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), die in de 17e eeuw de Portugezen probeerden te verdrijven. Zo heeft het museum een eeuwenoud Nederlands boek ‘Beschryving van Arabie‘.

Muscat Nationaal Museum VOC

Naast de vaste opstelling zijn er regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Het nationaal museum bevindt zich in een modern wit gebouw dat een paleisachtige uitstraling heeft. De entree voor toeristen is 5 OMR (ongeveer € 12 ). Voor 20 OMR kun je ook een privérondleiding volgen. Adres: Al Saidiya St, Muscat, Oman. Website: www.nm.gov.om

Ga snorkelen bij de Daymaniyat Islands

Zo’n 40 kilometer voor de kust van Muscat liggen de paradijselijke Daymaniyat Islands, ook wel bekend als de ‘Malediven van Oman’. Het is een groep van negen kleine eilandjes die omgeven zijn door turquoise wateren en kleurrijke koraalriffen. Het heldere water is de thuisbasis van exotische vissen en bedreigde zeeschildpadden als de karetschildpad en de groene schildpad.

Daymaniyat Islands bij Muscat

Je raadt het al: de Daymanyiat Islands zijn om die reden een van de beste plekken in Oman om te snorkelen en te duiken. Hoe chill is het om in het water oog in oog te staan met zo’n enorme schildpad? De eilanden zijn een belangrijke broedplaats voor de zeeschildpadden en daarom een beschermd natuurreservaat. Het broedseizoen is van mei tot en met oktober en dan zijn de eilanden verboden omdat de schildpadden dan nestelen en eieren leggen.

Snorkelen Daymaniyat Islands Muscat

Maar de rest van het jaar mag je de eilanden wél bezoeken en een stukje paradijs meepakken tijdens je trip naar Muscat. Verschillende tour operators bieden een snorkeltrip aan naar de Daymaniyat Islands. Na een boottochtje van 25 minuten duik je het water in om schildpadden, pijlstaartroggen en misschien wel een walvishaai te spotten. Ontspannen kan op een van de hagelwitte stranden. Een snorkeluitrusting, snacks en frisdranken zijn inbegrepen als je een tour boekt. Dit is het perfecte uitje als je wat wilt doen om de hitte te verdrijven!

Boek hier een snorkeltrip naar de Daymaniyat Islands

Powered by GetYourGuide

Oman Avenues Mall

Heb je zin om te shoppen in Muscat? Breng dan een bezoek aan de Oman Avenues Mall, het grootste winkelcentrum van het land. In deze shopping mall vind je meer dan 200 winkels, van designerboetiekjes en juweliers tot parfumerieën en elektronicazaken. Vooral voor mode, sieraden en cosmetica moet je hier zijn, maar er is ook een supermarkt en een vestiging van IKEA.

Muscat Oman Avenues Mall

Tussen het winkelen door zijn er genoeg opties om je honger en dorst te stillen met talloze food courts met koffietentjes, cafés, restaurants en fastfoodtenten. De Oman Avenues Mall is ook leuk uitje om je kinderen mee naartoe te nemen. Ze kunnen ravotten in een indoor speeltuin, een ritje maken in een treintje of films kijken in een XD-bioscoop.

Snow Oman in Muscat

Een van de meest bizarre attracties in het overdekte winkelcentrum is echter Snow Oman (www.skidxb.com). Terwijl de temperatuur buiten kan oplopen tot boven de 40 °C, is binnen een ruimte gecreëerd met sneeuw, ijs en pinguïns.

Muscat sneeuwpark

In nagebootst winterlandschap kun je schaatsen, skiën en opwarmen met een glas warme chocolademelk. Een winterse uitrusting met muts en handschoenen zijn inbegrepen bij je bezoek. Die heb je waarschijnlijk niet meegenomen toen je vertrok naar Oman…

Qurum Beach

In de zomermaanden is een dagje strand echt véél te heet, maar in de rest van het jaar kan het fijn zijn om even te relaxen met de zee op loopafstand. Een van de populairste stranden is van Muscat is Qurum Beach, een 4 kilometer lang strand in de chique wijk Qurum. Het water is redelijk ondiep en de golven zijn niet al te hoog, zodat je er goed kunt zwemmen.

Qurum strand in Muscat

Als je wat actiefs wilt doen, kun je jetskiën, parasailen of kajakken. Hiervoor kun je terecht bij het Crowne Plaza Hotel aan het noordelijke uiteinde van het strand. Voor wat schaduw kun je je handdoek uitrollen onder een van de palmbomen op het gras. Er zijn trouwens geen ligstoelen en parasols te huur.

Qurum Beach in Muscat

Versnaperingen, koffie en versnaperingen zijn te krijgen bij een paar cafés, waaronder een Starbucks. Blijf hier ook even hangen om te genieten van de zonsondergang in de Golf van Oman. De hop-on, hop-off bus heeft een halte bij de kustweg langs het strand, dus het is goed te bereiken.

Sultan Armed Forces Museum

Een prachtig gerestaureerd wit fort biedt onderdak aan het Sultan Armed Forces Museum, het legermuseum van Oman. Hier duik je in de geschiedenis van de Omaanse strijdkrachten met een verzameling oude wapens, uniformen, verdedigingssystemen, medailles en militair materieel. Buiten staan tanks en gevechtsvliegtuigen opgesteld.

Muscat Armed Forces Museum

Ook lees je er verhalen over heroïsche veldslagen en militaire operaties. Vooral met een focus op de bekwaamheid van het leger, uiteraard. Het museum bevindt zich in het fort Bayt Al Falaj uit 1845, ooit het hoofdkwartier van het leger van Oman. De sultan is de opperbevelhebber van de strijdkrachten.

Muscat legermuseum

Het museum bevindt zich op defensieterrein, dus je moet je identificeren met je paspoort en registreren voor een bezoek. Ook mag je geen foto’s maken in het museum zelf. Maar laat je hierdoor niet afschrikken, het is zeker de moeite waard als je meer tijd hebt in Muscat.

Wat te doen in Muscat: praktische tips

Overnachten in Muscat

Muscat heeft meer dan honderd hotels, variërend van luxe 5-sterrenresorts tot eenvoudige guesthouses met 1 of 2 sterren. Daarnaast kun je verblijven in een appartement. Het kiezen van een plek om te overnachten kan lastig zijn, want Muscat is een enorm uitgestrekte stad zonder duidelijk centrum. Bezienswaardigheden liggen ver van elkaar.

Zoek je voordelige accommodatie voor je verblijf in Muscat?
Reserveer hier een hotel of resort in Muscat, tegen de laagste prijzen

Bovendien heeft de hoofdstad van Oman geen metro en is de stad niet heel voetgangersvriendelijk. Je bent vooral aangewezen op een taxi als je in kortere tijd veel wilt zien. Je kunt ook de bus nemen als je meer tijd hebt of een auto huren. Als je toch te voet de stad wilt bekijken, is het handig om een hotel te zoeken aan de Corniche. Hier vind je verschillende bezienswaardigheden bij elkaar op loopafstand, zoals de souk en het Portugese fort. Vind je het niet erg om veel de taxi te nemen, dan kun je een luxe resort zoeken aan de kust.

Fort Guesthouse

Op een perfecte locatie aan de Corniche zit het Fort Guesthouse, dat ook nog eens erg betaalbaar is. Veel reizigers zijn enthousiast over dit sympathieke guesthouse met het vriendelijke personeel op een steenworp afstand van de Muttrah Souq. De kamers zijn traditioneel ingericht, maar wel van al comfort voorzien met airconditioning, koelkast, magnetron en geluiddichte ramen. Sommige kamers hebben een kitchenette, maar er is ook een gezamenlijke keuken waar je gebruik van kunt maken. ► Boek een overnachting in Fort Guesthouse vanaf € 60

Fort Guesthouse in Muscat

Sheraton Oman Hotel

Zelf verbleven we in het Sheraton Oman Hotel, dat wat luxer is en zich ook best op een goede locatie bevindt. Het 5-sterrenhotel ligt in het zakencentrum van Muscat op slechts 10 minuten rijden van de Corniche. Restaurants, winkels, banken en supermarkten zijn op loopafstand.

Muscat Sheraton Oman Hotel

Met 16 verdiepingen is dit het hoogste hotel van Muscat, dus je bent verzekerd van een goed uitzicht als je een kamer boekt op een van de hogere verdiepingen. Het hotel heeft een heerlijk zwembad (met apart kinderbadje) waar je verkoeling kunt zoeken op hete dagen. Hier wordt ook alcohol geserveerd, net als in de twee restaurants van het hotel.

Sheraton Hotel in Muscat

In de elegante Tea Library kun je genieten van een High Tea en in de kelder is de bar Turbine and Taps die tot 01.00 uur ‘s nachts open is. Je hebt de keuze uit 230 kamers, waaronder 27 suites. Het personeel helpt je met alles en ze kunnen ook een taxitransfer voor je regelen vanaf de luchthaven. ► Boek een overnachting in het Sheraton Oman Hotel vanaf € 92

W Muscat Hotel

Wil je luxe combineren met een artistieke vibe, boek dan een overnachting in het W Muscat Hotel. Dit 5-sterrenhotel bevindt zich aan het strand, en op loopafstand van het operahuis als je een avondje uit wilt. In de 279 ruime kamers en suites komt het Omaanse erfgoed samen met hedendaags design. Vanuit een deel van de kamers heb je uitzicht op de azuurblauwe zee.

W Hotel in Muscat

Het hotel heeft een prachtig zwembad en zes restaurants die allemaal even stijlvol zijn ingericht. Drink een drankje in de Buddha Bar (op donderdag en vrijdag open tot 03.00 uur ‘s nachts) en bekijk jezelf in de Wet Deck, een restaurant met spiegels van de vloer tot het plafond. Er is een fitnessruimte en een spa waar je je stress kunt laten verdwijnen. ► Boek een overnachting in het W Muscat Hotel vanaf € 209

Eten en drinken in Muscat

Qua eten en drinken zoeken veel reizigers hun toevlucht tot de restaurants van hun hotel of resort. Dat is prima, want veel van de luxere hotels hebben uitstekende restaurants die geleid worden door sterrenchefs. Michelin deelt (nog) geen sterren uit in Oman, maar sommige restaurants doen daar niet voor onder en behoren tot de beste in het Midden-Oosten.

Muscat hotelrestaurant

De keukens zijn daarbij ook heel gevarieerd, van Arabisch en Indiaas tot Chinees en Frans. En het voordeel van dineren in een hotel is dat je er ook een wijntje of biertje bij kunt drinken. Alcohol wordt alleen geserveerd in de restaurants en bars van 4- en 5-sterrenhotels.

Muscat restaurant

Het absolute toprestaurant is Aangan by Rohit Ghai, dat deel uitmaakt van het Shangri-La Hotel op een halfuur rijden ten oosten van Muscat. Aan het roer staat de befaamde Indiase chef-kok Rohit Ghai, die in Londen binnen een jaar een Michelinster in de wacht sleepte. Hij geeft op voortreffelijke wijze een frisse blik op de Indiase keuken.

Aangan restaurant in Muscat

Ga in dit restaurant voor de Signature Journey, een 8-gangenmenu met bijpassende wijnen. Er is ook een vegetarische variant. Er geldt een dresscode, dus trek wat leuks aan voor een avondje fine dining. En niet te vergeten: reserveren!

Omaanse keuken

De Omaanse keuken staat bekend om het gebruik van specerijen, zoals saffraan, kardemom, kaneel en kurkuma. Een klassiek gerecht is shuwa, een gerecht van lamsvlees of geit dat langzaam wordt gekookt in een ondergrondse oven met kruiden. Ook bekend is machboos, een eenpansgerecht met kip of lam, rijst en kruiden. In Muscat, dat aan de zee ligt, staan ook vaak gerechten met vis en schaaldieren op het menu.

Muscat machboos

Mocht je op de bonnefooi ergens een hapje willen en Omaanse gerechten willen proeven, zoek dan een restaurant in de buurt van de Corniche. Een goed adres is Bait Al Luban (www.baitalluban.com), gevestigd in een oude opslagplaats voor dadels. Je kunt er genieten van een traditionele Omaanse maaltijd met de geur van ‘Al Luban’ (wierook). Restaurants vind je ook in of bij winkelcentra en bij bezienswaardigheden als het Royal Opera House.

Reizen naar Muscat

Muscat ligt in het noordoosten van het land, aan de Golf van Oman. Enige tijd kon je rechtstreeks met KLM vanaf Amsterdam Schiphol naar Muscat vliegen, maar die vluchten zijn helaas geschrapt. Toch kun je de hoofdstad van Oman redelijk makkelijk bereiken met een overstap in Dubai of Istanbul. Reken dan op een totale reistijd van 10 tot 11 uur.

Daarnaast kun je een directe vlucht pakken vanuit een andere Europese stad. De nationale luchtvaartmaatschappij Oman Air vliegt naar Muscat vanuit onder andere Frankfurt, München, Zürich en Londen. Deze vluchten duren ongeveer 6½ uur.

Een vliegticket naar Muscat is te koop vanaf € 269
Vergelijk hier goedkope vliegtickets naar Muscat

Internationale vluchten komen aan op Muscat International Airport (MCT) (www.muscatairport.co.om). Het vliegveld ligt in het uiterste westen van de stad, zo’n 34 kilometer van de Corniche. Het is een moderne luchthaven met twee passagiersterminals en uitgebreide voorzieningen. Er zijn 13 cafés, restaurants en koffietentjes en shoppen kan bij taxfreeshops en andere winkels.

Muscat luchthaven

Lokaal vervoer in Muscat

Voor het vervoer van de luchthaven naar je hotel in Muscat is de taxi de snelste en makkelijkste optie, maar ook de duurste. Reken op een prijs van € 35 tot € 50 als je een taxi pakt op de standplaats. Taxichauffeurs zijn verplicht de meter te gebruiken. Voor je gemak kun je ook vooraf een privé taxitransfer boeken. De chauffeur wacht je dan op in de aankomsthal met een bordje met je naam er op.

Vermijd stress en gedoe bij aankomst in Muscat
Boek hier een taxitransfer van de luchthaven naar je hotel in Muscat

Je bent veel goedkoper uit met de bus (€ 4 tot € 6), al doe je er dan vele malen langer over om bij je hotel te komen. Busdiensten in Muscat worden verzorgd door Mwasalat (www.mwasalat.om). Buslijn A1 rijdt van het vliegveld naar het Ruwi Bus Station. Hier moet je overstappen op een andere bus of een taxi nemen.

Muscat bus

Heb je een rijbewijs en wil je meer zien van Oman, dan kun je ook een auto huren. Autorijden in Oman is goed te doen. Je rijdt aan de rechterkant van de weg en automobilisten rijden redelijk gedisciplineerd. Op de hoofdwegen in Muscat kan het druk zijn, maar daarbuiten is het erg rustig op de weg. Een auto huren is bovendien niet duur.

Tip: huur een auto via Sunny Cars, zonder eigen risico en verborgen kosten
Vergelijk hier de tarieven van een huurauto in Muscat bij Sunny Cars

Voor meer informatie over wat te doen in Muscat kun je kijken op de officiële website van het nationale toeristenbureau van Oman: www.experienceoman.om

Voor het laatst bijgewerkt op 8 november 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over wat te doen in Muscat, Oman, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto´s © Wereldreizigersclub; Shutterstock.com; Booking.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *