Grand Egyptian Museum in Cairo is eindelijk (deels) open

Opening Grand Egyptian MuseumAmsterdam, 20 oktober 2024 – Na vele jaren vertraging kun je eindelijk een bezoek brengen aan het nieuwe Grand Egyptian Museum in de Egyptische hoofdstad Cairo. Het museum heeft afgelopen week alvast twaalf zalen geopend waar je schatten uit het oude Egypte kunt bewonderen, van mummies en sarcofagen tot standbeelden van de farao’s.

Het Grand Egyptian Museum is met een oppervlakte van 490.000 vierkante meter het grootste archeologische museum ter wereld. Al in 2002 ontvouwde de Egyptische regering de plannen voor dit fenomenale museum, dat liefst 120.000 schatten van de farao’s moet herbergen. Oorspronkelijk zou het museum al in 2012 open gaan, maar onder meer door de Arabische Lente, politieke instabiliteit en het verdoemde coronavirus is de opening steeds uitgesteld.

De officiële opening staat nu gepland voor ‘eind 2024’, maar de precieze datum is nog altijd onbekend. Niettemin is besloten om bezoekers ‘als proef’ alvast een kijkje te gunnen in een deel van het museum, waarvoor de regering al meer dan $ 1 miljard heeft uitgegeven.

Grote Hal en Grote Trap

Je kunt een bezoek brengen aan de twaalf hoofdzalen, waaronder de Grote Zaal (Main Hall) en de Grote Trap (Grand Staircase Gallery). In deze zalen zijn 15.000 artefacten tentoongesteld die je onderdompelen in de rijke geschiedenis van Egypte, van de prehistorie tot de Romeinse tijd. Daaronder bevindt zich een groot standbeeld van de Egyptische farao Ramses II van 3200 jaar oud en de enige hangende obelisk ter wereld.

Standbeeld Grand Egyptian Museum

De Grote Trap is zes verdiepingen hoog en staat vol met standbeelden van heersers van het oude Egypte. Bovenaan de trap heb je uitzicht op de beroemde piramides, een van de bekendste bezienswaardigheden van Egypte die aan de rand van Cairo liggen. Een van de hoogtepunten uit de collectie, 5000 voorwerpen uit het graf van Toetanchamon, kun je nog niet bekijken. Daarvoor zal je moeten wachten tot de officiële opening van het Grand Egyptian Museum.

Grand Egyptian Museum Cairo

Voor een bezoek kun je de verzameling in je eigen tempo bewonderen of kiezen voor een Engelstalige rondleiding van 90 minuten. Een standaardkaartje voor buitenlandse toeristen kost 1200 Egyptische pond (ongeveer € 22,70). De prijs van een rondleiding is 1700 pond (ruim € 32). Zowel een ticket als een rondleiding moet je boeken via de officiële website van het Grand Egyptian Museum: www.visit-gem.com

Foto's © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!