Reisverzekering vs. zorgverzekering: welke dekt wat?
Als je van plan bent om naar het buitenland te reizen is het fijn om te weten wat je basis zorgverzekering wel en niet dekt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maar wat dekt een reisverzekering dan eigenlijk en hoe verschilt dit van je zorgverzekering? We hebben het hieronder voor je op een rij gezet. Zo zorg je voor de goede verzekeringen en kun je onbezorgd op reis.
Dit dekt de basis zorgverzekering in het buitenland
Het is fijn om te weten wat jouw basis zorgverzekering dekt in het buitenland, zodat je niet voor onverwachte zorgkosten komt te staan. De basis zorgverzekering dekt alleen de kosten voor spoedeisende medische hulp. Goed om te weten is dat dit alleen tegen Nederlandse tarief is.
En dat kan flink tegenvallen, want in het buitenland zijn de kosten vaak hoger. Bij medische repatriëring naar een ziekenhuis in Nederland wordt er vanuit de basis zorgverzekering vrij weinig vergoed: alleen de eerste 200 kilometer.
Hoewel de basis zorgverzekering dus wel een aantal zaken in het buitenland dekt, zijn er ook punten waar de zorgverzekering niet tegemoetkomt. Er is bijvoorbeeld geen dekking voor extra verblijfskosten als jij of familie in noodgedwongen voor een tijdje langer in het buitenland moeten blijven.
De vervolgkosten na terugkomst in Nederland, kosten voor je reisonderbreking door ziekte of ongeval, en sommige lokale behandelingen vallen niet onder deze dekking. Dit kan er dus voor zorgen dat je met hoge kosten komt te zitten en het liefst wil je dat natuurlijk voorkomen.
Aanvullende zorgverzekering vs. reisverzekering
Een reisverzekering dekt medische kosten specifiek tijdens het reizen en vergoed vaak kosten die de zorgverzekering niet dekt. Je kunt het dus zien als een aanvulling, geen vervanging van je zorgverzekering. In tegenstelling tot de basis zorgverzekering, dekt de reisverzekering de volledige spoedeisende medische kosten en dat zonder een maximumbedrag. In geval van nood kun je de volledige kosten vergoed krijgen, ongeacht hoe hoog deze uitvallen.
Een ander groot voordeel is dat de betaling vaak direct ter plekke wordt geregeld. Zo hoef je je geen zorgen te maken over het zelf voorschieten van de zorgkosten. De reisverzekering is er niet alleen voor reizen binnen Europa, maar meestal ook wereldwijd. Let er wel op dat je werelddekking op je reisverzekering hebt als dit niet standaard is bij de verzekeraar.
Extra diensten zoals 24/7 alarmcentrale, tolken voor communicatie, het regelen van ziekenvervoer en het leggen van contacten met lokale ziekenhuizen, zijn ook eventuele dekkingen bij een reisverzekering die een zorgverzekering niet biedt.
Dekkingen aanvullende zorgverzekeringen
Naast de basis zorgverzekering zijn er natuurlijk aanvullende zorgverzekeringen. Daar zitten ook dekkingen bij die zorgkosten op reis vergoeden. Zo kun je bij je aanvullende zorgverzekering de dekking uitbreiden buiten Europa. De aanvullende zorgverzekering betaalt ook de kosten van spoedeisende hulp voor 100 procent. Hier geldt de grens van het Nederlandse tarief niet, wat bij de basisverzekering wel zo is. Reisverzekeringen dekken de kosten van spoedeisende medische kosten ook volledig.
Er zijn nog wat verschillen die handig zijn om te weten als je een zorg- en reisverzekering gaat afsluiten of aanpassen. Bij je zorgverzekering betaal je sowieso eerst een eigen risico. Dat is bij een reisverzekering meestal niet van toepassing. Als het wel zo is, kan het eigen risico per polis, per persoon, per gebeurtenis of als een combinatie van deze drie verschillen.
Daarnaast krijg je bij je zorgverzekering vaak vooraf geen garantie op volledige vergoeding van de medische kosten die je maakt in het buitenland. Bij de reisverzekering wel.
Looptijd van de verzekering
Tenslotte geldt een zorgverzekering sowieso meteen een heel jaar. Bij een reisverzekering kun je dit zelf bepalen. Je kunt je je verzekeren voor een specifieke reis met een kortlopende reisverzekering van een paar weken of maanden. Ben je liever doorlopend verzekerd op reis, dan is een jaarlijks doorlopende reisverzekering de beste keuze.
Hoe regel je je aanvullende zorgverzekering en reisverzekering nu het beste? Hieronder zetten we wat situaties op een rij waarin het verstandig is om te kiezen voor een aanvullende zorgverzekering en/of een reisverzekering. Zo voorkom je dat je jezelf dubbel of juist te weinig verzekert.
Aanvullende zorgverzekering kiezen bij:
● Als je extra zorg nodig hebt
● Als je regelmatig zorg nodig hebt die buiten de basisverzekering valt
● Als je alternatieve geneeswijzen wilt inzetten
● Als je spoedeisende hulp in het buitenland verzekerd wilt hebben
● Als je onvoorziene zorgkosten wilt beperken
Reisverzekering kiezen bij:
● Als je specifieke wensen voor verzekering op reis wilt
● Als je spoedeisende medische kosten volledig gedekt wilt hebben
● Als je geen maximum op het dekkingsbedrag wilt
● Als je geen zorgkosten wilt voorschieten
● Als je ook buiten Europa uitgebreide dekking wilt
Voorbeelden reisverzekering vs. zorgverzekering
Stel je bent op vakantie en je krijgt te maken met een onverwachte medische situatie. Hoe je zorgkosten dan worden gedekt hangt dan af van de soort verzekering die je hebt. Hieronder zetten we twee voorbeelden op een rij om je een beter beeld te geven van wat de verzekeringen voor je doen in concrete situaties.
Tijdens je vakantie in Spanje breek je je been bij het mountainbiken en je hebt ziekenhuiszorg nodig voor een operatie.
Zorgverzekering:
Je spoedeisende medische zorg wordt gedekt via je EHIC-kaart. Dit zijn je medische kosten voor je ziekenhuisopname en behandeling. Tegen Nederlands tarief worden deze vergoed. Het lokale zorgtarief kan hoger liggen en dat betekent dat je de kosten hierboven zelf zult moeten betalen. Ook komt je eigen risico om de hoek kijken als deze nog niet volledig gebruikt was in het kalenderjaar.
Reisverzekering:
De extra kosten die niet worden gedekt door de zorgverzekering, zullen door je reisverzekering worden vergoed. Daarnaast kun je hulp krijgen zoals een tolk ter plaatse zodat je gerust kunt communiceren met het lokale zorgpersoneel. De reisverzekering kan een medische repatriëring regelen als je terug naar Nederland moet voor verder herstel of wanneer je in Spanje moet blijven voor herstel.
Er komt een acute blindedarmontsteking op tijdens je zakenreis in de Verenigde Staten en je moet meteen geopereerd worden.
Zorgverzekering:
Je spoedeisende medische zorg zal vergoed worden tegen het lokale tarief. In de Verenigde Staten is de zorg een stuk prijziger, dus zul je uiteindelijk flink moeten bijbetalen.
Reisverzekering:
De volledige zorgkosten zullen gedekt worden. Als het nodig is kan de reisverzekering zorgen voor een terugvlucht met medische begeleiding, zodat je veilig naar huis kunt komen. Als je langer moet blijven om verder te herstellen, dan zullen de extra reis- en verblijfskosten worden gedekt.
Voor het laatst bijgewerkt op 17 december 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de dekking van een reisverzekering versus een zorgverzekering, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.