Amsterdam, 9 augustus 2014 – Het bouwen van tunnels is voor strijdende partijen een gewiekste tactiek om de vijand te bestrijden. Dit is niet iets van de laatste tijd. De afgelopen eeuwen zijn al her en der in de wereld enorme tunnelcomplexen ontstaan, om te schuilen, te ontsnappen, de vijand te bespioneren en om stiekem aanvallen uit te voeren. Destijds ging het om leven en dood. Nu zijn vele tunnels toeristische attracties. Het is macaber, afschrikwekkend en indrukwekkend tegelijk. We hebben er vier voor je op een rij gezet.
Cu Chi Tunnels, Saigon, Vietnam
Reizigers die geen last hebben van claustrofobie, moeten zeker een kijkje nemen in de Cu Chi Tunnels vlakbij Ho Chi Minh in het zuiden van Vietnam. Het is een gigantisch tunnelcomplex dat weer onderdeel is van een nog groter tunnelnetwerk dat onder vrijwel het hele land doorloopt. De smalle tunnels werden vooral door Vietcong-strijders gebruikt tegen de Amerikanen tijdens de oorlog in Vietnam. De (te dikke) Amerikanen pasten er niet in. Als toerist kun je via talloze tour operators een kijkje nemen onder de grond.
Klaagmuur Tunnels, Jeruzalem, Israël
Terwijl het leger van Israël anno 2014 de tunnels van Hamas probeert uit te schakelen, liggen er even verderop ondergrondse ruimtes die al meer dan 2000 jaar oud zijn. In Jeruzalem kun je de grond in voor de Western Wall Tunnels, een 488 meter lange passage die grenst aan de Klaagmuur en onder de oude stad doorloopt. Je kunt de tunnels alleen bezoeken met een georganiseerde rondleiding, die 1 uur en 15 minuten duurt. Informatie: www.thekotel.org
Vimy Ridge Tunnels, Vimy, Frankrijk
De heuvel Vimy Ridge in het noorden van Frankrijk was tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) een waar slagveld, waar duizenden Canadese militairen vochten (en het leven verloren) tegen soldaten uit Duitsland. De Canadezen groeven een groot aantal tunnels om zo dichter bij de frontlinie te komen. Er ontstond 16 kilometer aan ondergrondse gangen, met de diepste 30 meter onder de grond. Op die plek staat nu het Canadian National Vimy Memorial, waar je ook terecht kunt voor een gratis 50 minuten durende rondleiding door de tunnels.
Berlijnse Muur Tunnels, Berlijn, Duitsland
In 1961 begon Oost-Duitsland met de bouw van de muur die Berlijn in tweeën zou splitsen. De grens oversteken was vrijwel onmogelijk, dus dat gaf meteen de aanzet tot de bouw van tunnels om toch van het ene deel van Berlijn in het andere deel te komen. Tot 1982 werden meer dan 70 tunnels gegraven, waardoor zeker 300 mensen uit Oost-Berlijn konden ontsnappen. Ook al zijn veel tunnels opgeblazen, tijdens tours kun je nog steeds een inkijkje krijgen in deze trieste fase in de recente Duitse geschiedenis: www.berliner-unterwelten.de
Foto's credit © depositphotos.com/xuanhuongho & Flickr.