Amsterdam, 8 september 2014 – Ben je op reis beroofd, dan stap je naar de politie. Wil je de weg vragen, dan klamp je een voorbijganger aan. In de toeristenpolitie zijn deze twee functies verenigd. De geüniformeerde ambtenaar kan je zowel helpen bij een beroving als bij een verdwaling. Mits je een toerist bent, natuurlijk.
Steeds meer landen introduceren de toeristenpolitie, de tourist police. Het zijn politieagenten in speciale uniformen en er is meestal ook een speciaal telefoonnummer waar benarde toeristen naartoe kunnen bellen.
Het zijn vooral landen in Azië en Latijns-Amerika waar dit fenomeen zijn intrede doet. Kennelijk raakt de gewone politie steeds meer overbelast door beroofde toeristen. Met de toeristenpolitie willen overheden buitenlandse toeristen en reizigers ook het gevoel geven dat ze veilig zijn. Raak je in de problemen: geen nood, de toeristenpolitie beschermt je!
In Zuid-Korea is de toeristenpolitie sinds de zomer van 2014 actief in drie steden: Seoul, Busan en Incheon. Ze verlenen assistentie in het Koreaans, Chinees en het Engels en pakken winkeliers en taxichauffeurs aan die te hoge prijzen vragen. India introduceert op steeds meer plaatsen toeristenagenten. In de Peruaanse hoofdstad Lima is het Jorge Chavez International Airport sinds kort het domein van politie voor toeristen.
Een van de voorlopers van de toeristenpolitie is Thailand. Daar lopen sinds jaar en dag al dit soort agenten rond. De dienstverlening wordt ook steeds verder uitgebreid. De Thai Tourist Police biedt toeristen vanaf 9 september 2014 ook de mogelijkheid direct te communiceren via de app LINE, een populaire gratis messenging service zoals Whatsapp.
Zelf heb ik overigens nog nooit te maken gehad met de toeristenpolitie. Ik ben nooit zo ernstig beroofd dat ik de politie nodig had, en als ik de weg kwijt ben, blijf ik volharden om ‘gewone’ voorbijgangers aan te klampen. Nooit problemen mee gehad.