Reizen voor studenten
Ben je een student, dan wil je de wereld verkennen en reizen gaan maken! Je hebt tijd en energie zat. Alleen het geld ontbreekt. De meestal arme studenten hadden ooit veel privileges als ze op reis gingen. Kortingen op treintickets, entreekaartjes voor musea, overnachtingen, complete reizen, het kon niet op. Zelfs luchtvaartmaatschappijen hadden speciale tarieven voor vliegtickets voor studenten. Het reizigersbestaan is nu allemaal wat kariger geworden voor studenten, die nu vaak op één kam worden geschoren met jongeren en backpackers. Studenten hebben in de loop der jaren veel van hun speciale status verloren. Dat neemt niet weg dat er voor studenten op talloze plekken nog steeds voordelen te behalen zijn als je op reis gaat. Hier hebben we enkele tips op een rij gezet over het reizen voor studenten.
Het wonder van de studentenkaart
Ben je ergens in de twintig of begin dertig, neem dan in ieder geval een studentenkaart mee als je op reis gaat. Een collegekaart of studentenpas blijkt onverwacht toch heel veel deuren te openen. Vooral bij musea en bezienswaardigheden krijgen studenten nog steeds vaak korting op de entreeprijs. Niet alleen in de westerse wereld, maar ook in veel landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In die landen hebben studenten vaak een nog iets hogere status dan bij ons.
Je kunt met je eigen Nederlandse collegekaart wapperen en zeggen dat je student bent, dat werkte meestal wel in mijn geval. Je kunt ook een International Student Identity Card (ISIC) aanschaffen. Volgens de organisatie is dat de enige internationale studentenkaart die internationaal wordt erkend. Je krijgt korting op meer dan 40.000 plekken in ruim 130 landen, variërend van buspassen in Australië tot een overnachting in een van de Best Western Hotels. Je kunt de ISIC-kaart kopen als je aan een hogeschool of universiteit studeert en ouder bent dan 12 jaar. Je koopt de kaart online.
Het enige nadeel is uiteraard de beperkte geldigheid van een studentenkaart. Na je studie ben je alle kortingen kwijt, terwijl je dan juist alle studieschulden moet afbetalen. Het is illegaal, strafbaar, onethisch en immoreel, maar er zijn als niet-student talloze manieren om aan een studentenkaart te komen. Je kunt er een kopen in Khao San Road in Bangkok of op internet. Ook zijn er verhalen bekend van reizigers die korting wisten te krijgen met een officieel uitziende lidmaatschapskaart van een of andere vereniging. Tot slot kun je je aanmelden voor goedkope avondcolleges in je eigen stad en zo toch nog een legale studentenkaart aanschaffen.
Vervoer voor studenten
De grootste kostenpost voor studenten zijn uiteraard de vliegtickets. Veel luchtvaartmaatschappijen hadden ooit speciale studententarieven, maar die tijd is grotendeels voorbij. Als je geen kind meer bent, betaal je gewoon het volwassenentarief. Er zijn reisorganisaties in Nederland die adverteren met speciale ‘studententickets’, maar laat je daardoor niet misleiden. Vergelijk de tarieven van de vliegtickets bij een andere aanbieder om te zien of je daadwerkelijk goedkoper uit bent. We hebben zelfs een reisorganisatie ontdekt waarbij bij een retourtje New York de ‘goedkope studententickets’ flinker duurder zijn dan de gewone vliegtickets die dezelfde reisorganisatie aanbiedt. Klik hier voor een handleiding over het kopen van een vliegticket.
In enkele landen kun je als student treinkaartjes kopen met korting. Ga je bijvoorbeeld veel met de trein reizen in het Verenigd Koninkrijk, dan kun je een ’16-25 Railcard’ aanschaffen. Deze kortingskaart is er voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar, maar ook voor studenten als ze 26 jaar of ouder zijn. Je moet wel kunnen bewijzen dat je studeert. In Slowakije kunnen studenten gratis met de trein reizen als een studentenkaart op zak hebben. En net als andere jongeren en backpackers met weinig geld kun je natuurlijk liften om op je bestemming te komen.
Overnachten op universiteiten
Studenten op reis zijn relatief veel geld kwijt aan overnachtingen. Je kunt slapen bij mensen thuis of goedkoop in een hostel slapen, maar daarvoor hoef je niet per se student te zijn. Het voordeel van een studie is wel dat je goedkoop kunt overnachten op de campus van een universiteit. Sommige universiteiten stellen de studentenflats op hun terrein in de zomer open voor buitenlandse studenten. Dan komt een flink aantal studentenkamers leeg te staan omdat studenten klaar zijn met hun studie en de lichting studenten voor het nieuwe collegejaar nog niet is gearriveerd.
Op internet kun je zoeken of een universiteit in jouw vakantieoord plek beschikbaar heeft voor buitenlandse studenten. Het is meestal spotgoedkoop, als ligt de campus vaak flink buiten de stad en is er een saaie, uitgestorven sfeer omdat er in de zomer bijna niemand is.
Studentenuitwisseling
Het voordeel van een studie is dat de universiteit of de (hoge)school zelf ook héél véél mogelijkheden biedt om andere landen te ontdekken. Je kunt een tijdje in het buitenland studeren, meedoen aan een uitwisselingstraject voor een paar weken of een paar maanden, stage lopen in het buitenland of een project opzetten waar een reis aan vastzit. Met een beetje geluk worden de kosten voor accommodatie, transport, visa, verzekeringen en andere basiskosten vergoed als je in aanmerking komt voor zo’n programma. Zelfs voor scholieren tussen de 15 en 18 zijn er volop kansen, bijvoorbeeld via de grote organisatie Youth for Understanding (YUF).
Heel gemakkelijk is het allemaal niet. Je moet wel specifieke kennis en vaardigheden beschikken om voor studiedoeleinden naar het buitenland te mogen en je moet flink concurreren met je studiegenoten. Informeer bij je eigen universiteit of hogeschool wat de mogelijkheden zijn.
Voor het laatst bijgewerkt op 15 februari 2015.
Foto's © depositphotos.com/olly18; depositphotos.com/lightpoet.