Tips voor het vinden van een slaapplaats
Als je op de bonnefooi reist, zul je merken dat je bijna hetzelfde leven leidt als de dakloze in je eigen stad. Vrijwel elke dag ben je bezig met het vervullen van de eerste levensbehoeften van de mens: het vinden van voedsel en het vinden van onderdak. Er gaat heel veel tijd zitten in het vinden van een leuk hotelletje of een goed, betrouwbaar restaurant. Soms kom je ‘s avonds laat in een stad aan en zijn alle hotels al vol. Of je komt op een feestdag in een dorp waar alle winkels dicht zijn. Vooral tijdens reizen in Azië en Afrika kan je dit overkomen.
Houd er rekening mee dat dit soort dingen kunnen gebeuren, maar wees niet bezorgd: ik heb tijdens mijn wereldreis nog nooit gedwongen in de buitenlucht hoeven te slapen en ik heb nog nooit een dag zonder eten en drinken hoeven door te brengen. De jacht op slaapplaatsen en eten is spannend, leuk, avontuurlijk en frustrerend tegelijk. Wees er simpelweg goed op voorbereid. Hieronder staan enkele tips die je misschien al een eindje op weg kunnen helpen.
Op de bonnefooi een hotel zoeken
Hoe makkelijk je een slaapplaats vindt, is voor het grootste deel afhankelijk van het geld dat je te besteden hebt. Als je niet op het bedrag op je bankrekening hoeft te letten, is het vinden van een overnachtingsplek een fluitje van een cent. De duurdere hotels hebben altijd kamers vrij en door meer geld te bieden krijg je ook in andere hotels gemakkelijk een kamer. Het enige waar je bij luxe hotels soms mee te maken krijgt, is dat ze liever geen ongeschoren slonzige backpackers door de lobby willen zien struinen.
Iets lastiger wordt het als je wél op je budget moet letten. Dan zijn de mogelijkheden opeens minder eindeloos. De meest frustrerende situatie is als je na een lange, vermoeiende reis in een stad aankomt en alle hotels blijken ‘vol’ te zijn. Een paar steden in de wereld hebben de reputatie dat alle accommodatie het hele jaar door is volgeboekt, bijvoorbeeld omdat er altijd congressen en evenementen zijn. Vaak is dit helemaal niet het geval, maar op die manier proberen hoteleigenaren meer geld uit je zak te troggelen. Als je twintig hotels van binnen hebt gezien en wanhopig wordt omdat je de nacht op straat dreigt door te brengen, leg je vanzelf wel meer geld op de toonbank voor een heerlijk, zacht bed.
Slapen op het dak of het vliegveld
In warme, tropische landen kun je als low-budgetreiziger dan vaak de toevlucht zoeken tot het (platte) dak. Goedkope hotelletjes zijn meestal wel bereid om tegen een kleine vergoeding een matras op het dak te leggen. Het is in ieder geval een bijzondere ervaring om onder de sterrenhemel in slaap te sukkelen. Probeer pas in laatste instantie op straat, in een park of op het strand de nacht door te brengen. Je loopt meer risico op berovingen; probeer daarom met meerdere mensen te zijn.
Eventueel kun je op een vliegveld proberen te overnachten. Achter de paspoortcontrole is het relatief veilig en op sommige luchthavens staan heerlijke sofa’s die zo voor een bed door kunnen gaan. Ook zie je steeds meer luchthavens met slaapcabines, die je voor een paar uur kunt afhuren. Voor een overzicht welke vliegvelden wel en niet voor een slaapplaats aan te raden zijn, kun je een kijkje nemen op Sleeping in Airports.
Slapen op een treinstation is niet aan te raden. Stations zijn meestal druk en smerig en sommige gaan in de vroege uurtjes dicht voor de schoonmaakploeg. Treinstations bevinden zich echter vaak in buurten met vele goedkope hotels. Als er één deel van de stad is waar je altijd wel een (eenvoudig) hotel kunt vinden, is het de stationsbuurt.
Soms toch maar een hotel reserveren
De meest simpele manier om ‘volle’ hotels voor te zijn, is om van tevoren online te reserveren. Het nadeel is dat je tijdens het reizen niet altijd van tevoren weet waar je over een paar dagen zult zijn. Daarnaast zit je vast aan het hotel voor tenminste één nacht, ook als het een verschrikkelijke plek blijkt te zijn. Dan moet je de dag daarna weer verkassen.
Het is leuker om bij aankomst in een stad zelf een beetje rond te neuzen naar een leuk hotelletje. Hoe vroeger op de dag, hoe meer keus je hebt. Het is handig om wel te reserveren als je een vermoeiende vliegreis voor de boeg hebt. Vooral als je uit Nederland vertrekt, heb je de eerste dagen nodig om te acclimatiseren en wil je nog niet bezig zijn met het zoeken naar een slaapplaats. Hier vind je meer tips over het boeken van een hotel via internet. Eenmaal in het verre buitenland, vind je het steeds leuker worden om ter plekke een geschikte overnachtingsplek te vinden.
Voor het laatst bijgewerkt op 30 november 2015.
Foto © depositphotos.com/kevers; kagemusha.