Reizen met de auto naar Polen
Steeds meer Nederlandse vakantiegangers reizen met de auto naar Polen. Dat is goed te doen – na een dag rijden kun je in het westen van Polen zijn. Je hoeft alleen Duitsland te doorkruisen. Tussen Duitsland en Polen kun je op meer dan twintig plaatsen de grens oversteken. Polen is onderdeel van het Schengengebied, dus je komt geen grenscontroles meer tegen.
Voor het midden of oosten van Polen is het ontspannender om er twee dagen over te doen. De afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Warschau is 1195 kilometer, ongeveer 11 uur en 15 minuten rijden. De snelste weg is via de Bundesautobahn 2, de Duitse snelweg langs Hannover en Potsdam.
De afstand van Amsterdam naar Krakau is ruim 1215 kilometer, een autorit van 11 uur en 30 minuten. Er zijn twee routes mogelijk Je kunt de A2 nemen via Hengelo, Hannover, Potsdam en de Poolse stad Wroclaw. Een iets langere route is om te rijden via Arnhem, Dortmund, Kassel, Dresden en Wroclaw.
De wegen in Polen verkeren niet allemaal in goede staat, maar de overheid is bezig met een flinke inhaalslag. Autorijden is daarom steeds comfortabeler. Voor het reizen met de auto in Polen dien je te bezitten over een paspoort (of identiteitsbewijs), een rijbewijs, een kentekenbewijs en een aansprakelijkheidsverzekering. Je hoeft niet langer een internationaal rijbewijs op zak te hebben.
► Bekijk hier de mooiste autoreizen naar Polen bij de ANWB
Tolwegen in Polen
Een aantal snelwegen (autostrada) in Polen zijn tolwegen. Het gaat om delen van de de snelwegen A1, A2, en A4. Je kunt de tol bij de poortjes betalen met zloty’s, euro’s, creditcard of een Maestro-bankpas. Zorg dat je kleingeld of bankbiljetten met een lage waarde bij je hebt, anders kan het wisselen een probleem worden.
Zware voertuigen van minstens 3,5 ton (3500 kilo) zijn verplicht elektronisch tol te betalen met een kastje, genaamd ViaBOX. Dit geldt ook voor combinaties, dus je moet het gewicht van je auto en aanhangwagen of caravan bij elkaar op tellen. Het gewicht van je auto en aanhanger/caravan vind je op je kentekenbewijs.
Rij je vaak naar Polen met je eigen auto, dan is het handig ook een tolkastje te gebruiken. De ViaAUTO is een kastje voor lichte voertuigen. Het kastje is eenvoudig te installeren in je auto, waarna je er een geldbedrag op zet. Bij het passeren van de tolpoortjes wordt de tol automatisch afgeschreven. De tolkastjes kun je krijgen bij distributiepunten aan de grens van Polen. Meer informatie vind je op de website van Viatoll: www.viatoll.pl
Voor meer informatie over de betreffende snelwegen en de toltarieven kun je kijken op de volgende websites:
A1: www.a1-autostrada.pl
A2: www.autostrada-a2.pl
A4: www.autostrada-a4.pl
Verkeersveiligheid in Polen
Automobilisten in Polen nemen het niet altijd zo nauw met de verkeersveiligheid. Het land staat binnen Europa hoog op de lijst van meeste fatale ongevallen op de weg. Dodelijke ongelukken gebeuren vooral door Polen die een slok teveel op hebben. Onderweg kom je veel (zware) vrachtwagens tegen. Polen ligt op een belangrijke route voor het vrachtverkeer van Rusland en Oost-Europa naar West-Europa.
Ook is er veel werk aan de weg, vooral in de zomermaanden. Vooral in het donker is dit oppassen geblazen, omdat de wegwerkzaamheden niet altijd duidelijk zijn aangegeven. De straatverlichting is sowieso schaars op veel plekken.
Verkeersregels in Polen
In de auto is het dragen van veiligheidsgordels verplicht, zowel voorin als achterin. Ook overdag moet je met je dimlichten aan rijden. Kinderen tot 12 jaar moeten reizen in een goedgekeurd kinderzitje. Telefoneren is alleen handsfree toegestaan. Rijden met teveel alcohol op is taboe. Het toegestane alcoholgehalte in het bloed van de bestuurder is 0,2 mg, dat ongeveer gelijkstaat aan één glas bier of wijn. Er zijn regelmatig alcoholcontroles. Een passagier die onder invloed is, mag overigens niet voorin zitten.
De maximumsnelheid op snelwegen in Polen is 140 kilometer per uur. Op hoofdwegen met twee rijbanen is de maximumsnelheid 110 kilometer per uur. Op hoofdwegen met één rijbaan is dit 100 km/u. Op gewone wegen buiten de bebouwde kom mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden. In steden en dorpen is de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. In woonwijken en op woonerven is dit 20 km/u.
Verkeer van rechts heeft altijd voorrang op een kruising, tenzij dit anders is aangegeven. Voertuigen op een rotonde hebben altijd voorrang. Automobilisten dienen een brandblusser, een gevarendriehoek, een EHBO-verbanddoos en een reflecterend vest in de auto te hebben.
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos, een brandblusser en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Polen op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com
Tanken in Polen
Langs de snelwegen en hoofdwegen vind je in Polen overal benzinestations en tankstations. In dunbevolkte gebieden en langs kleinere wegen zijn er wat minder. De tankstations zijn van grote internationale oliemaatschappijen als BP, Shell, Esso, Statoil, Aral en Neste. Ook kom je benzinestations tegen van Poolse maatschappijen als Orlen en Rafineria Gdańska.
Langs de snelwegen en in de grote steden zijn de tankstations meestal 24 uur per dag open en kunt daar ook betalen met een creditcard. Elders sluiten ze tussen 17.00 en 19.00 uur. Rij je in landelijk gebied op kleine wegen, zorg dan dat je ‘s middags een volle tank hebt.
Loodvrije benzine (Euro 95 en Superplus 98), diesel en lpg zijn in het algemeen goed verkrijgbaar. Loodvrije benzine is in het Pools benzyny bezołowiowej. Borden langs de wegen geven aan welk type brandstof verkrijgbaar is op het tankstation. Een groen bord met de letters ‘Pb’ en een rode streep daar doorheen, geeft aan dat je daar loodvrije benzine kunt kopen. ‘Pb’ zijn de scheikundige letters voor lood. Door de diagonale streep is het dus loodvrij. Een zwart bord met de letters ‘ON’ betekent dat er diesel verkrijgbaar is. Diesel in het Pools is oleju napędowego.
Meer handige tips voor een vakantie in Polen
Lees hieronder verder voor meer reisinspiratie voor je vakantie in Polen:
De 10 beste bezienswaardigheden in Polen
Polen wordt steeds populairder als vakantieland, en terecht. Het land heeft ongelooflijk veel te bieden, van historische steden en levendige stranden tot ruige bergen en ongerepte bossen. Ben je benieuwd wat je zeker moet bezoeken tijdens een rondreis? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Polen
Tips voor een vakantie in Warschau
Een vakantie in Warschau beleef je op het kruispunt van Centraal-Europa waar de geschiedenis heel wat turbulente wendingen heeft gekend. De stad is als een pion op een schaakbord heen en weer geschud tussen Rijken en dynastieën, maar meer dan elke andere Europese stad wist Warschau zich altijd weer als een feniks uit de as te herrijzen. Lees hier meer over een vakantie in Warschau
Tips voor een vakantie in Krakau
Een vakantie in Krakau beleef je in de mooiste plaats van Polen, een stad die zo uit een sprookjesboek lijkt te zijn gevallen. Krakau heeft een van de best bewaarde historische binnensteden van Europa en in tegenstelling tot Warschau is het de Tweede Wereldoorlog grotendeels ongeschonden doorgekomen. Lees hier meer over een vakantie in Krakau
Wat te doen en te zien in Poznan
Poznan is een nog vrij onbekende stad in het westen van Polen, waar veel studenten te vinden zijn en het altijd gezellig druk is. Twee dingen zullen je altijd bijblijven als je Poznan bezoekt: de prachtig gekleurde huisjes en de croissants. Lees hier onze tips wat je kunt doen en zien in Poznan
Wat te doen en te zien in Gdansk
Aan de Oostzee in het noorden van Polen ligt de Hanzestad Gdansk. In de Tweede Wereldoorlog raakte de stad zwaar beschadigd tijdens bombardementen, maar de jaren daarna is de binnenstad met de prachtige herenhuizen hersteld en opnieuw gebouwd. Lees hier onze tips wat je kunt doen en zien in Gdansk
Voor het laatst bijgewerkt op 5 september 2019. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Polen, kun je dit laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/remik44992/itsmejust; Pixabay.
1 reacties
waarom geen informatie over 2018?