Bezienswaardigheden in Brugge top-10

Brugge bezienswaardighedenBrugge is een stad vol middeleeuwse bezienswaardigheden, van kleurrijke gildehuizen en grachten tot monumenten en pleinen van duizend jaar oud. Brugge is een van de mooiste steden van België, met een prachtige historische binnenstad die de tand des tijds grotendeels heeft doorstaan. De hele oude stad staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, en dat is natuurlijk niet voor niets!

Je ziet er hoe rijk Brugge ooit geweest moet zijn, want eeuwen geleden was dit het belangrijkste culturele centrum van Europa. Beroemde Vlaamse schilders als Jan van Eyck en Hans Memling ontdekten hier hun talenten. Tegelijkertijd floreerde Brugge in de 15e eeuw – de ‘Gouden Eeuw’ – als Hanzestad. De handel in kant, laken en diamant zorgde voor een ongekende welvaart. In Brugge werd de eerste beurs gesticht, vernoemd naar familie Van den Beurse.

Zoek je accommodatie voor je stedentrip naar Brugge?
Reserveer hier online een hotel of bed & breakfast in Brugge

Dit alles zie je als je wandelt door de steegjes met keitjes langs gotische gevels, waar het hoefgekletter van paarden nog steeds door de straten schalt (maar nu voor toeristen). De hoogtepunten van Brugge zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met het glorieuze middeleeuwse verleden. Maak een rondvaart door de grachten en bewonder een oude doek waar het bloed van Jezus op zou zitten. Maar in Brugge kun je ook musea bezoeken over bier, friet en chocola. Benieuwd wat je allemaal kunt doen en zien in het ‘Venetië van België’? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Brugge!

Belfort van Brugge

Het Belfort van Brugge, ook wel de Halletoren genoemd, is het belangrijkste monument van de stad en een van de bezienswaardigheden die je niet mag missen. Het imposante bouwwerk domineert de Markt in Brugge. De bouw van de middeleeuwse wachttoren begon vermoedelijk al rond 1240 en is daarna twee keer opgehoogd. De 83 meter hoge en achthoekige toren maakt deel uit van een indrukwekkend hallencomplex en is een van de mooiste klokkentorens van België. Nog steeds hangt er een carillon van 47 klokken in de toren.

Brugge Belfort

Je kunt de 366 treden beklimmen en passeert daarbij op de tweede verdieping de Oude Schatkamer, waar belangrijke documenten worden bewaard. De Halletoren staat al sinds de 16e eeuw een beetje scheef, maar volgens het stadsbestuur is er geen gevaar zolang er geen natuurramp is. Boven heb je een schitterend uitzicht op Brugge en omgeving. Omwille van de veiligheid mogen maximaal 70 personen tegelijk binnen zijn. Adres: Markt 7, 8000 Brugge, België. Website: www.museabrugge.be

Grote Markt

Pak na de beklimming van het Belfort een terrasje op de Grote Markt, het grootste plein in de binnenstad van Brugge. Al sinds 958 vindt er een markt plaats op het plein dat eigenlijk de vorm heeft van een cirkel. Al eeuwenlang is dit het bruisende middelpunt van de stad en het toneel geweest van protesten, executies, toernooien, jaarmarkten en middeleeuwse feesten. Bewonder de fotogenieke en kleurrijke gildehuizen die nu onderdak bieden aan cafés en restaurants.

Grote Markt in Brugge

In het midden van het plein staat een standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee vrijheidshelden in de strijd tegen de Fransen aan het begin van de 14e eeuw. Aan de oostkant van het plein zie je de prachtige neogotische gevel van het Provinciaal Hof, waar tot 1999 nog vergaderd werd door het provinciebestuur. Her en der op het plein staan paardenkoetsen te wachten op toeristen die wel zin hebben in een prijzig ritje door de stad.

Brugge markt

De Grote Markt is een heerlijke plek om mensen te kijken. Al bij een paar zonnestralen nestelen Bruggelingen en toeristen zich op een van de vele terrasjes voor een Brugge Tripel en voor een snack zijn er genoeg frietkramen in de buurt. Het plein is een goed beginpunt voor het verkennen van de andere bezienswaardigheden van Brugge.

Basiliek van het Heilig Bloed

De Heilige Bloedbasiliek is een fascinerende kerk in het centrum van Brugge en een must voor liefhebbers van excentrieke bezienswaardigheden. Deze kerk is namelijk in het bezit van een kristallen kistje met een (ietwat smoezelige) doek die naar verluidt een druppel bloed van Jezus zou bevatten. De Vlaamse graaf Diederik van de Elzas nam dit in 1150 mee uit Jeruzalem na de tweede Kruistocht. In 1617 maakte een Brugse goudsmid en er een speciale schrijn voor, dat is vervaardigd uit meer dan honderd edelstenen en 30 kilo goud en zilver.

Brugge Heilig Bloed Basiliek

Deze versierde glazen koker is dagelijks een paar keer te zien tijdens de openingsuren van de basiliek. Het reliek wordt elke dag aanbeden door vele gelovigen – het is één van de populairste en heiligste relieken van België. Ook niet-gelovigen kunnen het opgerolde doek bewonderen, mits je respect toont en geen foto’s maakt. Het heilige relikwie wordt ook elk jaar op Hemelvaartsdag door de straten van Brugge meegedragen tijdens de Heilige Bloedprocessie.

Basiliek van het Heilig Bloed in Brugge

Het bloed van Christus heeft de basiliek wereldwijde faam bezorgd, maar daarbuiten is de kerk ook een bezoek meer dan waard. De basiliek bestaat uit een Romaanse benedenkerk en een neogotische bovenste kapel, met fraaie muurschilderingen. Een elegante wenteltrap leidt naar de bovenste kapel, waar elke vrijdag de flacon met het Heilig Bloed aan gelovigen wordt getoond. De oorsprong van de Heilige Bloedbasiliek gaat terug tot de 12e eeuw. De toegang tot de kerk is gratis, maar voor het museum moet je entree betalen. Daar wordt ook het Heilig Bloed bewaard. Adres: Burg 13, 8000 Brugge, België. Website: www.holyblood.com

Stadhuis van Brugge

Naast de basiliek op het Burg-plein kun je je verwonderen over de monumentale gevel van het Stadhuis van Brugge. De bouw begon in 1376 en daarmee is het een van de oudste stadhuizen van de Nederlanden. Op het dak prijken drie torentjes en de voorgevel is versierd met zes hoge boogramen en sculpturen van graven uit Vlaanderen. Nog altijd komt de gemeenteraad hier bijeen, op de laatste maandag van de maand (behalve in juli).

Brugge stadhuis

Niettemin kun je het stadhuis bezoeken en een kijkje nemen in de schitterende Gotische Zaal op de eerste verdieping. De muren zijn versierd met 19e-eeuwse schilderingen die belangrijke taferelen uit de Belgische geschiedenis uitbeelden. Aan een van de muren hangt een houten balkonnetje waar muzikanten in de middeleeuwen hun muziek ten gehore brachten. Adres: Burg 12, 8000 Brugge, België. Website: www.museabrugge.be

Sint-Janshospitaal

Een middeleeuws gebouwencomplex in de binnenstad van Brugge herbergt het Sint-Janshospitaal, een van de oudste ziekenhuizen van Europa. Het hospitaal zou al in de 12e eeuw zijn gesticht. Nu is het een museum waar je ziet hoe acht eeuwen lang zieken, reizigers en pelgrims werden verzorgd. Een van de topstukken is een houten draagstoel uit de 18e eeuw waarmee verzwakte patiënten naar binnen werden gedragen.

Verbaas je ook over het gereedschap waarmee de operaties op een soms lugubere manier werden uitgevoerd. Vingeramputaties gebeurden met een speciaal kartelmesje, en voor ontstoken ogen werd weer een ander mesje gebruikt. Ook zijn er zeven schilderijen te zien van de beroemde Vlaamse schilder Hans Memling (1430-1494). Hij maakte de kunstwerken in opdracht van de broeders en zusters in het hospitaal. Adres: Mariastraat 38, 8000 Brugge, België. Website: www.museabrugge.be

Chocolademuseum Choco-Story

België staat niet alleen bekend om zijn friet, maar ook om zijn chocolade. In Brugge kun je je onderdompelen in de zoete lekkernij in het Chocolademuseum Choco-Story. Een tikje stoffig met veel cacao-gerelateerde objecten in vitrines, maar het biedt voor chocoholics wel interessante weetjes. Zo vertelt het museum  de geschiedenis van de verwerking van cacao tot chocolade en krijg je te zien hoe de pralinés (een uitvinding uit Brussel) worden gemaakt.

Choco-Story in Brugge

Wist je dat de Maya’s en de Azteken al een cacaodrank dronken? En het museum leert ons dat we het min of meer aan Columbus te danken hebben dat we voor ons genot nu in een reep kunnen bijten, nadat hij in 1502 wat cacaobonen meenam naar Europa. Uiteraard kun je echte Belgische chocolade proeven, dat volgens het museum zelfs goed is voor je gezondheid. Het museum is gehuisvest in een gebouw uit 1480 dat eerst dienstdeed als wijntaverne en later als taartenbakkerij. Adres: Wijnzakstraat 2, 8000 Brugge, België. Website: www.choco-story-brugge.be

Ontdek alles over de geschiedenis van chocola
Boek hier alvast je entreetickets voor het Chocolademuseum

Historium

Herleef de geschiedenis van Brugge in het Historium, een van de nieuwe bezienswaardigheden aan de Markt waar je bijna letterlijk teruggaat in de tijd. De jonge schildersknecht Jacob neemt je mee door het Brugge uit ongeveer 1435. Je wandelt door zeven themakamers waar de sfeer uit de middeleeuwen door geluiden, film, muziek, decors, geuren en speciale effecten zoveel mogelijk is nagebootst.

Duvelorium, Brugge

Het is leuk gedaan, je verkeert echt even in een andere wereld. Het verhaal wordt verteld via een hoofdtelefoon, dus voor kleine kinderen is deze belevingsattractie wat minder geschikt. Na afloop kun je je dorst lessen in het Duvelorium, het ‘enige echte Duvel-café in de wereld’. Adres: Markt 1, 8000 Brugge, België. Website: www.historium.be

Maak een reis naar de Gouden Eeuw van Brugge
Bestel hier alvast je entreetickets voor het Historium

Groeningemuseum

Ben je een kunstliefhebber? Breng dan zeker een bezoek aan het Groeningemuseum, het beste kunstmuseum van Brugge met een vermaarde collectie van zes eeuwen schilderkunst uit de Nederlanden. Hier zie je schilderijen van oude Vlaamse en Nederlandse meesters als Jan van Eyck, Hans Memling, Jeroen Bosch en Lucas van Leyden. Een topstuk in de verzameling is Madonna met kanunnik Joris van der Paele, na het Lam Gods het grootste schilderij van Jan van Eyck dat bewaard is gebleven.

Brugge Groeningemuseum

Ook moderne kunst uit de 20e eeuw is te zien in het museum, met werken van bekende namen als René Magritte en Léon De Smet. Buiten de vaste collectie organiseert het museum regelmatig spraakmakende tentoonstellingen. Op maandag is het Groeningemuseum gesloten. Adres: Dijver 12, 8000 Brugge, België. Website: www.museabrugge.be

Frietmuseum

Het zou natuurlijk wel een beetje gek zijn als België niet zijn eigen Frietmuseum had. Een 14e eeuws historisch gebouw in Brugge is sinds 2008 de plek waar je alles kunt leren over de in stukken gesneden en in frituurvet gebakken aardappel, waarvan de geschiedenis 10.000 jaar teruggaat. In graven in Peru en Chili uit die tijd zijn wilde aardappelen gevonden, wat er op zou wijzen dat de plaatselijke bevolking toen al piepers bereidde en consumeerde. In het museum leer je hoe je de beste patat bakt en je kunt de echte Belgische frieten proeven. Het Frietmuseum is de eerste van zijn soort ter wereld. Adres: Vlamingstraat 33, 8000 Brugge, België. Website: www.frietmuseum.be

Dompel je onder in de wereld van Belgische friet
Boek hier je entreetickets voor het Frietmuseum in Brugge

Brugge Frietmuseum

Diamantmuseum Brugge

Brugge is het oudste diamantcentrum van Europa. De kunst van het diamantslijpen werd al in de 14e eeuw uitgevonden in de Belgische stad en mede daardoor is de diamant tot de dag van vandaag het belangrijkste exportproduct van België. In het Diamantmuseum in Brugge kom je van alles te weten over de ontwikkeling van de diamantindustrie de afgelopen eeuwen. Diamantslijpers geven elke dag demonstraties en je kunt een kijkje nemen in een origineel diamantatelier. De permanente collectie bestaat uit historische en belangwekkende diamanten en juwelen. Adres: Katelijnestraat 43, 8000 Brugge, België. Website: www.diamondmuseum.be

Brugge Diamantmuseum

Voor het laatst bijgewerkt op 23 juni 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Brugge, België, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © depositphotos.com/Neirfys; Wereldreizigersclub; Visit Flanders/Jan D’Hondt/Sarah Bauwens; Frietmuseum Brugge; Choco-Story; Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *