Met de kabelbaan naar Kuelap in Peru

Koningaap - Peru

Kuelap ruïnestad in PeruAmsterdam, 10 januari 2015 – Machu Picchu is natuurlijk de grootste attractie in Peru, maar minstens zo indrukwekkend is de oude ruïnestad Kuelap. Het is een ommuurd fort boven op een 3000 meter hoge berg, hoger dan de Machu Picchu. Met 450 stenen huizen wordt Kuelap ook wel het grootste stenen bouwwerk van Zuid-Amerika genoemd.

Het fort is gebouwd en bewoond geweest van de 6e tot en met de 16e eeuw door de Chachapoya, een volk in het Andesgebergte dat ouder is dan de Inca’s. Ze werden ook wel de Strijders van de Wolken werden genoemd omdat hun stad een groot deel van het jaar in nevelen was gehuld. De omvang van het fort is indrukwekkend. De muren waren liefst 20 meter hoog  en bij de bouw is zo’n 1,1 miljoen kubieke meter bouwmateriaal gebruikt, drie keer zoveel als bij de bouw van de Grote Piramide in Egypte.

Kuelap is pas in 1843 ontdekt en is altijd een beetje onontdekt gebleven. Het ligt afgelegen in de regio Chachapoyas en is moeilijk te bereiken omdat je er een geheimzinnig nevelwoud voor moet doorkruisen. Zo’n 30 jaar geleden was er nog een expeditie nodig van twee maanden om de ruïnestad per voet te bereiken vanaf de dichtstbijzijnde weg.

Vanaf juli 2016 is het ‘Machu Picchu’ van het noorden veel makkelijker te bereiken als er een kabelbaan naar Kuelap in gebruik wordt genomen. Toeristen zijn straks nog maar 20 minuten onderweg om een afstand van 4 kilometer naar het culturele erfgoed te overbruggen. De regering van Peru wil hiermee het toerisme stimuleren naar de trekpleister in het noorden van het land, die tot dusver nog in originele staat verkeert.  De verwachting is dat 100.000 mensen per jaar in de kabelbaan stappen. Het vertrekpunt is vanuit het dorp Nuevo Tingo, zo’n 1100 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima.

Foto © depositphotos.com/jkraft5.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!