Amsterdam, 4 maart 2016 – Eigenlijk moeten we ons zelf ook een beetje schuldig voelen over de alsmaar uitdijende ‘plastic soep’ in de oceanen. Ook al gooien we misschien niet zelf het plastic in de zee, de meeste toeristen dragen wel dagelijks een plastic flesje water met zich mee.
Eindelijk is er een bedrijf die een innovatieve manier heeft bedacht om al dat plastic uit de oceanen te ‘recyclen’, en wel op een manier dat we er als reizigers zelf ook nog wat aan hebben. Het architectenbureau Spark uit Singapore wil het plastic gebruiken voor een reeks verhoogde strandhuisjes in de vorm van reusachtige dennenappels. Gasten kunnen het huisje met een touwladder betreden. Door zonne-energie heb je er licht en stroom. Aan het plafond hangt een fan voor wat koelte, want in de plastic omhulsels kan het best warm worden.
Sparks wil miljoenen tonnen plastic afval uit de oceaan vissen voor een reeks ongewone architectonische structuren op het strand langs de oever van het East Coast Park in Singapore. Het moet bezoekers van het park de gelegenheid geven op een bijzondere manier te kamperen, maar ook het bewustzijn over de milieuvervuiling vergroten. De plastic soep doodt jaarlijks meer dan een miljoen zeevogels en zo’n 100.000 zeezoogdieren. Een groot deel van dit afval bestaat uit niet-afbreekbaar kunststof dat voor de fabricage van plastic flessen wordt gebruikt.
Het architectenbureau sorteert het plastic op kleur voor de ronde huisjes, die zijn geïnspireerd op traditionele Engelse strandhuisjes en Afrikaanse hutten. Later verrijzen de kleurige slaapplekken mogelijk ook op andere plekken in de wereld, zoals in Australië. Meer informatie vind je op de website van Spark Architects: www.sparkarchitects.com
Foto © Spark Architects, Singapore.