Amsterdam, 2 juli 2016 – Het is een bekend beeld bij alle bekende bezienswaardigheden in de wereld: drommen toeristen die elkaar lopen te verdringen om de beste foto te maken. Het liefst een foto waar de bijzondere bezienswaardigheid helemaal compleet op staat, zonder andere toeristen. Vervolgens zetten ze die foto op een fotosite als Flickr of Panoramio, waar al duizenden bijna identieke foto’s staan van diezelfde bekende bezienswaardigheid.
Iedereen maakt de hele tijd dezelfde foto’s van iconen als de Eiffeltoren in Parijs, het operahuis in Sydney of het vrijheidsbeeld in New York. Deze overvloed aan identieke toeristische kiekjes heeft geen enkele toegevoegde waarde meer, vond de Duitse ontwerper Philipp Schmitt. Hij bedacht de Camera Restricta, een camera die voorkomt dat je op vakantie de hele tijd dezelfde plaatjes schiet.
Ben je bij een bekende bezienswaardigheid, dan zie je op het schermpje van je fototoestel hoeveel foto’s er al op internet zijn gezet van datzelfde gebouw, die toren, die ruïne of dat kasteel. De camera blokkeert dan, je kunt geen foto meer maken. Je moet dus op zoek naar een meer originele locatie of een ander onderwerp, iets in de wereld wat nog niet in grote getale via internet is gedeeld.
De camera is eigenlijk een 3D-geprint omhulsel met elektronica dat je om je smartphone heen doet. Met behulp van GPS en een app worden fotosites als Flickr en Panoramio gescand en krijg je een signaal of je geplande kiekje uitzonderlijk genoeg is. Camera Restricta kent dus de nodige beperkingen, want voordat je het weet loop je uren rond in een populaire stad voordat je eindelijk een foto kunt klikken. Maar aan de andere kant is er misschien wel de sensatie dat je de eerste bent die een bepaalde plek heeft gefotografeerd. Meer informatie over Camera Restricta lees je hier: www.philippschmitt.com/projects/camera-restricta
Foto © depositphotos.com/avemario.