Amsterdam, 11 juli 2016 – Het is ons allemaal weleens overkomen op reis: een mobiele telefoon met een batterij die bijna leeg is en een oplader die in je koffer zit. Zit je daar door een vertraagde vlucht op de luchthaven met een smartphone die aangeeft dat je batterijcapaciteit nog slechts 2 procent is. Dan ben je maar al te blij als je een oplaadpunt tegenkomt waar je je telefoon, tablet of camera gratis kunt opladen.
Op steeds meer vliegvelden, maar ook op andere openbare plekken, komen oplaadpunten met stekkertjes waar je je batterij een boost kunt geven. Waarschijnlijk denk je daar niet al teveel over na, maar het is beter voorzichtig om te gaan met deze oplaadpunten. Hackers kunnen namelijk nep-oplaadpunten plaatsen en zo alle privégegevens (zoals foto’s, telefoonnummers en wachtwoorden) van je smartphone halen. Ook kunnen ze je een virus op je telefoon achterlaten en wellicht ook toegang krijgen tot je bankrekening.
Het is een fenomeen dat bekendstaat als juice jacking. Vooral uit Amerika komen de laatste tijd steeds meer verontrustende berichten over deze nieuwe vorm van reiszwendel, omdat op sommige plekken imitatie oplaadpunten niet van de echte zijn te onderscheiden. Zelfs op luchthavens zijn ze al gesignaleerd.
Bij twijfel is het dus verstandig geen openbare oplaadpunten te gebruiken. Heb je je mobiel dringend nodig, schakel ‘m dan helemaal uit (al is het dan nog niet helemaal zeker of je telefoon niet gehackt kan worden). Ben je een fervente gebruiker van je smartphone, neem dan een mobiele oplader (of powerbank) mee op reis. Ook kun je een zogeheten USB Condoom aanschaffen waardoor er geen uitwisseling van data kan plaatsvinden. Alleen moet je dit natuurlijk ook weer op je meeneemlijstje zetten en uiteraard niet vergeten.
Foto © depositphotos.com/georgejmclittle.