Moet je nou fooi geven of niet?

Tip geven of niet?Amsterdam, 15 augustus 2016 – Moet je in het buitenland nou fooi geven of niet? Nederlanders zitten hierover regelmatig met hun handen in het haar. Ruim de helft van de vakantiegangers is onzeker als het gaat om het geven van fooi. Eén op de drie Nederlanders (29 procent) ervaart hierover zelfs ongemak in het buitenland.

Dat blijkt althans uit een onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner, die meer dan duizend mensen ondervroeg over hun fooigedrag. Vrouwen worstelen meer met het geven van fooi: 32 procent geeft toe hiermee te klungelen op vakantie. Van de mannen is 17 procent hier onzeker over in het buitenland (of ze geven het minder snel toe….).

Toch blijkt uit het onderzoek ook dat we schijnbaar terughoudend zijn om advies te vragen over de hoogte van de fooi. Desnoods blunderen we ons een weg door de fooienetiquette: slechts één op de drie Nederlanders vraagt vrienden advies of raadpleegt het internet. Met verschillende culturen en onbekende fooienetiquette, is het geen wonder dat we soms niet weten hoeveel de lokale barman of taxichauffeur verwacht.

Skyscanner heeft een ‘fooiengids’ gemaakt voor tien van de populairste vakantiebestemmingen van Nederlanders. Hierin staat informatie over de hoogte van de fooi in verschillende situaties (restaurant, taxi, gids en hotel) van de verschillende landen. Zo ook van misschien wel het bekendste fooienland ter wereld: Amerika, waar zelfs het type drankje invloed heeft op de hoogte van de fooi. Daarnaast staan bijvoorbeeld ons buurland België, Italië en Thailand erin, waar het omrekenen naar de Thaise Bath soms al tot onhandige fooiblunders leidt.

Foto Flickr.com/ornello_pics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, mijn naam is Eric: gepassioneerd reisliefhebber, voormalig wereldreiziger, voormalig journalist, communicatiespecialist en oprichter van de Wereldreizigersclub. Nu 70+ landen bezocht, maar het mogen er altijd meer worden ;-) Ontdekken, schrijven, verhalen vertellen, ondernemen, leren en ontmoeten: dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Altijd met humor en een flinke dosis nieuwsgierigheid!