Tips voor een vakantie in Oeganda
Oeganda: een introductie
Een vakantie in Oeganda beleef je in een verzameling voormalige koninkrijkjes in het hart van Afrika, een land met fascinerende landschappen en een dichtbeboste groene jungle waar de helft van ‘s werelds berggorilla’s leven. Oeganda is de droom van elke natuurliefhebber, met fascinerende wildreservaten, imposante vulkanen, tropische meren en zeldzame flora en fauna. Vanwege zijn ‘variëteit in vorm en kleur’ noemde de Britse premier Winston Churchill Oeganda ooit The Pearl of Africa.
Na de onafhankelijkheid van de Britten in 1962 leed Oeganda lange tijd onder de dictatuur van Idi Amin. Van 1971 tot 1979 hield hij het land in een ijzeren greep, waarbij hij 300.000 tegenstanders uit de weg ruimde. Het land heeft die donkere dagen inmiddels ver achter zich gelaten. Nu komen mensen vooral vakantie vieren in één van de tien nationale parken. De gespierde en bedreigde berggorilla’s in het Bwindi Impenetrable Forest zijn de grootste troef. Een ontmoeting met de machtige dieren laat een onvergetelijke indruk achter. Maar in de parken van Oeganda leven ook boomklimmende leeuwen, chimpansees, olifanten, nijlpaarden en zo’n 1000 verschillende soorten vogels – meer dan 10 procent van alle soorten ter wereld.
Plan hier je reis naar Oeganda
Oeganda doet niet aan lichtgewicht bezienswaardigheden, want hier vind je ook de bron van de Nijl, de hoogste bergketen van Afrika en de Murchison Falls, de krachtigste waterval ter wereld. Als een veilig en klein land met een eeuwig lenteachtig klimaat is Oeganda een echte traktatie als het om een Afrikaanse vakantie gaat. Bewonder het adembenemende landschap, voel de warmte van het Oegandese volk en spoel de lokale delicatesse weg met een flink glas bier. Oegandezen zijn dol op hun eigen knapperige gefrituurde sprinkhanen!
Oeganda in een notendop
– Oppervlakte: 241.038 vierkante kilometer (6 keer zo groot als Nederland);
– Inwoneraantal: 47.729.952 (2023);
– Bevolkingsdichtheid: 198 inwoners per vierkante kilometer;
– Staatsvorm: Republiek;
– Hoofdstad: Kampala;
– Talen: Engels (officieel), inheemse talen;
– Munteenheid: Oegandese shilling (UGX);
– Gemiddeld jaarinkomen: $ 2200 (2021).
Informatie over visum Oeganda
Staatsburgers uit Nederland en België hebben een visum nodig voor een vakantie in Oeganda. Daarvoor dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst in het land nog minstens 6 maanden geldig is.
Een visum kun je aanvragen bij de Ambassade van Oeganda in Brussel. Bij de aanvraag van het visum moet je twee recente kleuren pasfoto’s inleveren. Ook kun je een visum aanschaffen bij aankomst op de internationale luchthaven van Entebbe. Je kunt de kosten van dit visum betalen met Oegandese shilling of met Amerikaanse dollars. Een visum dat op het vliegveld is afgegeven, is maximaal 30 dagen geldig. Als je een visum voor een langere tijd wenst, moet je dit aangeven bij de immigratiedienst.
Voor een reis naar Oeganda is een vaccinatie tegen Gele Koorts vereist. Zorg dus dat je het gele vaccinatieboekje in je handbagage hebt als je naar het land reist. De douane kan er om vragen.
Beste bezienswaardigheden in Oeganda
De beste bezienswaardigheden in Oeganda zijn de nationale parken, geweldige plekken voor het maken van een safari of een trektocht. Maar Oeganda heeft ook besneeuwde bergen en diepe pittoreske meren. Lees hier meer over de beste bezienswaardigheden in Oeganda
Overnachten in Oeganda
In Oeganda heb je volop keuze om te overnachten. Je kunt terecht in hotels, motels, hostels, bed & breakfasts, guesthouses, villa’s, safarilodges en tentenkampen. De meeste hotels vind je in de hoofdstad Kampala en de steden Entebbe en Jinja. ► Lees hier alle tips voor overnachten in Oeganda
Reizen naar Oeganda
KLM vliegt een paar keer per week met één tussenstop van Amsterdam naar Kampala, de hoofdstad van Oeganda. De vliegtijd bedraagt ongeveer 11 uur. Je kunt ook vliegen vanuit Brussel of met een overstap in een ander land. ► Lees hier alle tips over reizen naar Oeganda
Communicatie in Oeganda
Internationaal toegangsnummer: +256.
Alarmnummer noodgevallen: 999 / 122.
Website politie in Oeganda: www.upf.go.ug
Alarmnummer brandweer: 112.
Inlichtingen telefoonnummers: 901.
Inlichtingen telefoonnummers internationaal: 0901.
Operator: 09000.
Tijdsverschil met Oeganda
In onze winter is het in Oeganda 2 uur later dan in Nederland. Tijdens onze zomertijd, van het laatste weekend van maart tot het laatste weekend van oktober, is het in Oeganda 1 uur later dan in Nederland.
Elektriciteit in Oeganda
De elektriciteit in Oeganda is 220-240 volt, met een frequentie van 50 Hertz. Het land gebruikt Britse stopcontacten die geschikt zijn voor stekkers met drie rechthoekige pinnen, dus het is raadzaam een wereldstekker mee te nemen. Hou rekening met een wispelturige elektriciteitsvoorziening. Stroomstoringen en stroomuitval komen regelmatig voor. In afgelopen dorpen en nationale parken is niet overal elektriciteit beschikbaar, al hebben de grotere hotels en lodges een eigen generator.
Meer handige tips voor een vakantie in Oeganda
Voor het laatst bijgewerkt op 13 februari 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over een vakantie in Oeganda, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto © depositphotos.com/muha04.