Bezienswaardigheden in Tunesië top-10
Tunesië is het kleinste land in Noord-Afrika waar de gouden zandduinen van de Sahara samenkomen met het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Het land lonkt met de lange zandstranden waar je de dagen luierend en zwemmend kunt doorbrengen en af en toe iets meekrijgt van de Arabische cultuur. Je kunt spotgoedkope last minutes boeken naar populaire badplaatsen als Sousse en Monastir, maar dan heb je echte Tunesië niet gezien!
Het land heeft een overvloed aan historische bezienswaardigheden, met liefst negen plekken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. In Tunesië zie je prachtige culturele rijkdommen die de Romeinen achterlieten, waaronder een groot amfitheater en de best bewaarde Romeinse stad in Noord-Afrika. Tot de verbeelding spreken de resten van Carthago, een van de meest heroïsche havensteden in de klassieke oudheid. Met de komst van de Arabieren in de 7e eeuw kwamen er forten, moskeeën en souks.
De beste aanbieders van een vakantie in Tunesië
Verken de straatjes in de schilderachtige medina’s vol geurige specerijen, maar ervaar ook de leegte van de woestijn. Niet alles is er heet en droog, want je vind er ook bergoases vol palmbomen en een verlaten filmset van Star Wars.
Het leuke is dat de culturele schatten en de Sahara nooit ver weg zijn. Tunesië is klein genoeg om er vanuit de strandresorts een dagtrip naartoe te boeken. Nog leuker is het natuurlijk om uitgebreider rond te reizen in het land, dat naast zonneschijn en een mediterrane sfeer zoveel te bieden heeft. Inspiratie nodig? Hier vind je de 10 beste bezienswaardigheden in Tunesië!
Amfitheater van El Djem
Het amfitheater van El Djem is zo goed bewaard gebleven, dat je bijna zo denken dat de gladiatoren elk moment tussen de poorten kunnen verschijnen. Dit is het derde grootste amfitheater in de wereld, na het Colosseum in Rome en het amfitheater in de Italiaanse stad Capua. Het machtige Romeinse overblijfsel herinnert aan de tijd dat het keizerlijke Rome het voor het zeggen had in Tunesië en Noord-Afrika.
Het amfitheater van El Djem is gebouwd tussen 230 en 238 na Christus en kon op het hoogtepunt 35.000 toeschouwers kwijt. Als bezoeker kun je dwalen door de tunnels en kerkers onder de grond waar ooit wilde dieren, gladiatoren en criminelen werden vastgehouden voordat ze via luiken de arena mochten betreden. ► Lees hier meer over het amfitheater van El Djem
Sidi Bou Said
Het op een steile klif gelegen Sidi Bou Said is een van de meest pittoreske dorpjes in Tunesië, met fotogenieke witte gebouwen tegen de achtergrond van een blauwe Middellandse Zee. Met de witgekalkte steegjes, smeedijzeren kozijnen en kleurrijke blauwe deuren heeft het schilderachtige kustplaatsje al decennialang een grote aantrekkingskracht onder schrijvers en kunstenaars.
Zo hebben de Duits-Zwitserse kunstenaar Paul Klee en de Franse schrijver André Gide inspiratie opgedaan in het dorp. Sidi Bou Said kan in het hoogseizoen best druk zijn met toeristen, maar het is een heerlijke plek om er een paar uur door de rustige, autovrije straatjes te wandelen en van een cappuccino te genieten in het koffiehuis Café des Nattes.
Het is ook van de beste plekken in Tunesië om keramiek en aardewerk te scoren, er zijn souvenirwinkels genoeg. Sidi Bou Said ligt ten oosten van Tunis en is eigenlijk een chique buitenwijk van de hoofdstad. Je kunt het plaatsje makkelijk bereiken met de trein vanuit station Tunis Marine. De treinrit duurt ongeveer 40 minuten.
Tunis
De hoofdstad Tunis is een van de oudste steden in de Arabische wereld, een relaxte stad met verbluffende oude architectuur en een exotische uitstraling. De Tunesische hoofdstad heeft een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, want de vermaarde havenstad Carthago stond eigenlijk aan de basis van deze nederzetting. Verwacht dus veel culturele schatten in deze bruisende stad met meer dan 1 miljoen inwoners aan de Middellandse Zee.
Je kunt er verdwalen in het doolhof van smalle straatjes in de medina, met een notering op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Deze oude stadswijk floreerde al tussen de 12e en 16e eeuw en ruim 700 paleizen, moskeeën, mausolea, islamitische scholen, fonteinen en andere monumenten getuigen van dit opmerkelijke verleden. Breng een bezoek aan het Bardo Museum, het eerste museum van Afrika met ‘s werelds grootste collectie Romeinse mozaïeken.
Bekijk de imposante Zitouna-moskee, één van de oudste moskeeën ter wereld. Maar Tunis heeft ook een moderne kant in de ‘Franse wijk’ Ville Nouvelle, met luxe belle epoque-architectuur, modieuze boetiekjes en restaurants waar je een glas wijn kunt drinken. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Tunis
Carthago
De archeologische vindplaats die het meest tot de verbeelding spreekt is Carthago, gelegen aan de Tunesische kust aan de oostkant van het moderne Tunis. Carthago werd waarschijnlijk gesticht in de 9e eeuw voor Christus door de Feniciërs. Eeuwenlang was het een van de meest welvarende handelssteden rondom de Middellandse Zee. Daarmee was het een rivaal van Rome, tot frustratie van de Romeinen die de zeeroutes naar Afrika wilden controleren.
Uiteindelijk wonnen de Romeinen en hebben ze Carthago in 146 voor Christus verwoest. Op de resten bouwden ze een nieuwe Romeinse nederzetting, waar je nu nog de overblijfselen van terugziet. Tot de hoogtepunten behoren de Baden van Antoninus die keizer Hadrianus in de 2e eeuw liet bouwen. Het zijn de grootste Romeinse thermale baden in Afrika en destijds was dit ook het grootste badcomplex buiten Italië.
Je vindt er verder resten van tempels, Romeinse villa’s en een amfitheater dat ooit plek bood aan 30.000 toeschouwers. Helaas is het meeste verloren gegaan, waardoor je wat inlevingsvermogen nodig hebt om te bedenken hoe groot het ooit was. Carthago staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het ruïnecomplex is een van de populairste bezienswaardigheden van Tunesië dat je vanuit Tunis makkelijk kunt bereiken. Boek een georganiseerde dagtrip via GetYourGuide of pak de trein en stap uit bij treinstation Carthage Hannibal. Website: www.tunisiepatrimoine.tn
Dougga (Thugga)
In de noordelijke heuvels van Tunesië ligt Dougga (ook geschreven als Thugga), de best bewaarde oude Romeinse stad in Noord-Afrika. De stad werd gesticht in de 6e eeuw voor Christus en was 1700 jaar lang een welvarend landbouwstadje. Veel karavanen die op weg waren naar Carthago, stopten hier voor olijven en graan. Dougga was de thuisbasis van talloze beschavingen, maar bloeide echt op na de Romeinse verovering in 46 voor Christus.
De Romeinen hebben de stad niet verwoest, maar verrijkt met monumenten, tempels, baden, villa’s, triomfbogen, een amfitheater en aquaducten. Veel ruïnes bevinden zich nog in opmerkelijk goede staat, waaronder een indrukwekkend pre-Romeins mausoleum uit de 2e eeuw voor Christus. Dit was een gebouw van drie verdiepingen dat een piramide in Egyptische stijl combineerde met de zuilen van een Griekse tempel.
Op enige afstand van de belangrijkste monumenten zie je de resten van de Tempel van Juno Caelestis, gebouwd tussen 222 en 235. Dit is een van de best bewaarde tempels van het complex met veel zuilen die nog overeind staan. Dougga is in 1997 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De ruïnestad ligt op een 571 meter hoge heuveltop, zo’n 100 kilometer ten westen van Tunis.
Fort van Monastir
Monastir is een van de populairste badplaatsen van Tunesië met prachtige stranden en kristalhelder water. De kustplaats heeft echter ook een rijke geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 8e eeuw. Toen bouwden Arabische veroveraars hier een fort, oftewel een ribat. Dit is het oudste islamitische fort in het noordwestelijke deel van Afrika dat nog bestaat.
Door de eeuwen heen is het talloze keren uitgebreid en zijn er verschillende wachttorens aan toegevoegd. De laatste keer gebeurde dat tussen 1823 en 1835. Veel muren en torens staan nog overeind, die je kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad en de zee. En misschien herken je het fort van het witte doek, want het bouwwerk figureerde in films als Monty Python’s Life of Brian en Jesus of Nazareth.
Naast het fort is het Mausoleum van Habib Bourguiba een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Dit gigantische mausoleum is de laatste rustplaats van Bourguiba (1903-2000), de eerste president van Tunesië die in Monastir is geboren. Het praalgraf ziet er schitterend uit met een gouden koepel en twee 25 meter hoge marmeren zuilen. In een nabijgelegen zaaltje is het kantoor nagebootst van Bourguiba, met persoonlijke spullen van de Tunesische held.
Djerba
Vlak voor de Tunesische kust ligt Djerba, het grootste eiland van Noord-Afrika. Eigenlijk is het een schiereiland, want sinds enige tijd is het door middel van een 7 kilometer lange dam verbonden met het vasteland. Djerba is geliefd voor een gezinsvakantie met ruim honderd hotels en 120 kilometer aan stranden.
Je vindt er dan ook vele attracties die hierop inspelen, zoals het Djerba Explore Park (www.djerbaexplore.com), een nagebouwd dorp met Djerbische architectuur en een krokodillenvijver. Als toerist kun je verder een boottochtje maken met een piratenschip of een ritje maken op de rug van een kameel.
Op het eiland kun je natuurlijk ook de échte lokale architectuur bewonderen. Dwaal in de hoofdstad Houmt Souk langs traditionele witgekalkte huizen die als menzels bekendstaan, met hun koepels en binnenplaatsen. De El Ghriba-synagoge is een van de oudste synagogen ter wereld dat getuigt van de grote Joodse gemeenschap die Djerba ooit had. Op de souks kun je het handgemaakte keramiek en aardewerk kopen waar Djerba bekend om staat. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden op Djerba
Grote Moskee van Kairouan
Kairouan is de heiligste stad in Tunesië en de vierde heiligste plaats in de islamitische wereld, na Mekka, Medina en Jeruzalem. De stad werd in 670 gesticht en was eeuwenlang de belangrijkste metropool in de Maghreb. Kairouan lag op een ideale plek in de Tunesische steppe, ongeveer even ver van de zee als de bergen. De stad lag ook op een kruispunt van talrijke handelsroutes in Noord-Afrika en richting het Midden-Oosten.
In Kairouan verrezen talrijke monumenten, maar de Grote Moskee is het paradepaardje van de islamitische architectuur. Het is de oudste moskee in Noord-Afrika die ook in 670 werd gebouwd, al was het gebedshuis in het begin nog bescheiden van omvang. In de loop der jaren werd de moskee herbouwd en vergroot door verschillende gouverneurs. Nu zie je een enorme rechthoekige moskee van 126 meter lang, met een grote binnenplaats en een stenen vierkante minaret van 32 meter hoog.
De centrale gebedsruimte is toegankelijk via 17 bewerkte houten deuren en versierd met islamitische tegels en beschilderde houten plafonds. Niet-moslims mogen de gebedsruimte niet betreden, maar je kunt wel naar binnen gluren. Unesco plaatste de oude stad Kairouan met de Grote Moskee in 1988 op de Werelderfgoedlijst. Kairouan ligt een uurtje rijden ten westen van Sousse. Website: www.tunisiepatrimoine.tn
Sousse
Ook Sousse is een van de bekendere badplaatsen in Tunesië, met kilometers lange stranden met luxe resorts. Het is een levendige kustplaats met uitstekende restaurants en volop mogelijkheden om te watersporten, maar een dag aan het strand kun je makkelijk afwisselen met een flinke dosis Arabische cultuur en geschiedenis. Vlakbij de haven ligt de eeuwenoude medina die door Unesco al in 1988 tot Werelderfgoed is uitgeroepen.
Dwaal door het labyrint van smalle kronkelende steegjes, omringd door dikke muren die Sousse ooit moesten beschermen tegen piraten. Binnen de medina vind je de Grote Moskee uit 851 na Christus, dat er met de wachttoren en muren met kantelen eerder uitziet als een fort. Breng er een bezoek aan het voortreffelijke Archeologisch Museum, met de één na grootste verzameling oudheden van het land. En ga ontspannen in een traditionele hamam om van eventuele stress af te komen. ► Lees hier meer over bezienswaardigheden in Sousse
Tozeur
Voor een kennismaking met de Sahara maak je een trip naar Tozeur, een lieflijk oasestadje dat verrassend goed te bereiken is. Tozeur is beroemd om de palmbomen met dadels en ligt aan de rand van uitgestrekte woestijnduinen en een van de grootste zoutmeren van Afrika. Dwaal door de oude ommuurde medina en maak een kamelentocht naar de Sahara, dat hier makkelijk te organiseren is. Boek een tour mét overnachting, want slapen onder de sterrenhemel in de woestijn is onvergetelijk.
Vanuit Tozeur kun je nog meer leuke dagtrips maken. Na een rit door het rulle woestijnzand kom je bij de verlaten filmset van Star Wars, dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de topattracties van Tunesië. Veel koepelvormige huizen en rekwisieten van ruimtehaven Mos Espa staan er nog, deels bedolven onder het zand. Een hoogtepunt zijn ook de drie bergoases Chebika, Tamerza en Midès in de omgeving van Tozeur. Kloven met palmbomen en watervallen vormen een schitterend contrast met het dorre woestijnlandschap. ► Lees hier meer over de bezienswaardigheden in Tozeur
Handige tips voor je vakantie in Tunesië
Voor het laatst bijgewerkt op 29 augustus 2024. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over de beste bezienswaardigheden in Tunesië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Shutterstock.com.