Amsterdam, 24 mei 2017 – Kun je je een zonnebril voorstellen die gemaakt is van oud plastic, en er ook nog stijlvol uitziet? Als het aan het Antwerpse bedrijf W.R. Yuma ligt, gaat iedereen binnenkort naar het strand met een hippe gerecyclede zonnebril van gebruikte materialen.
Yuma heeft een zonnebril bedacht die voor honderd procent van afval is gemaakt. Het bamboe voor het opberghoesje is afkomstig van overschotten uit de meubelindustrie, het plastic is afkomstig van gerecyclede dashboards van Nederlandse auto’s en de transparante kunststof voor de glazen is voor 90 procent gemaakt van gebruikte frisdrankflessen die je vorig jaar zomer misschien nog hebt vastgehouden.
De zonnebrillen worden gefabriceerd met een 3D-printer waarvoor de exacte hoeveelheid materiaal wordt afgemeten, zodat bij de productie in ieder geval geen afval overblijft. De frames worden vervolgens met de hand in elkaar gezet en gepolijst. De donkere glazen bieden volgens Yuma volledige bescherming tegen UV-zonnestralen.
In de toekomst wil het bedrijf de cirkel helemaal rond maken, en kun je je gebruikte zonnebril van W.R.Yuma inleveren en laten recyclen voor een nieuwe. Ook wil het bedrijf zonnebrillen gaan maken van algen, gerecyclede visnetten en resten van koffie en bier.
De Belgische uitvinder ziet een zonnebril als een iconisch modeaccessoire dat kan helpen de wereld te veranderen en duurzamer te maken. De zonnebril is vernoemd naar een van de heetste plekken op aarde, het plaatsje Yuma in Arizona, waar de gemiddelde temperatuur zo’n 42 graden Celsius bedraagt.
Foto © W.R.Yuma.