Reizen met de auto naar Hongarije
Voor je vakantie in Hongarije kun je ook met de auto reizen. Het is comfortabel om twee dagen uit te trekken voor de autorit, want het is toch een flinke afstand. De afstand van Amsterdam naar de hoofdstad Boedapest is circa 1400 kilometer, dus zonder files en ander oponthoud is het zo’n 14 uur rijden. De afstand naar het populaire Balatonmeer is ongeveer hetzelfde.
De snelste route is via Duitsland en Oostenrijk, waarbij je vlak voorbij Wenen de Hongaarse grens oversteekt. Je kunt dan in het zuidoosten van Duitsland overnachten, waarbij een milieusticker nodig is als het hotel zich in een milieuzone bevindt. Let er ook op dat je voor het autorijden in Oostenrijk een Autobahnvignet nodig hebt.
► Bestel een Autobahnvignet voor Oostenrijk bij de ANWB
Een andere route die qua reistijd niet zoveel verschilt, loopt via Duitsland, Tsjechië en een klein stukje van Slowakije. Hierbij passeer je de Hongaarse grens vlak voorbij de Slowaakse hoofdstad Bratislava. Ook voor de tolwegen in Tsjechië en Slowakije dien je verplicht een tolvignet aan te schaffen, al is dit niet heel duur.
Reizen met de auto in Hongarije is goed te doen. De snelwegen en hoofdwegen zijn van goede kwaliteit. Op secundaire wegen en in steden kun je nog weleens wegen tegenkomen met scheuren, bobbels en kuilen. Wees ook voorbereid op hachelijke manoeuvres van Hongaarse automobilisten, die er niet voor terugdeinzen om vlak voor een tegenligger nog even in te halen. In de hoofdstad Boedapest is het erg druk met verkeer, net als in veel andere westerse steden. Wees daar vooral alert op bussen en trams, die altijd voorrang hebben. Trambanen zijn vaak gescheiden van straten met auto’s, maar kunnen elkaar wel kruisen.
Plan hier je vakantie naar Hongarije
Tolwegen en tolvignet in Hongarije
Eenmaal aangekomen in Hongarije moet je wederom je portemonnee trekken om met de auto te kunnen reizen. Voor Hongarije geldt eveneens een vignetplicht om van de snelwegen gebruik te kunnen maken. Alle autosnelwegen zijn tolwegen, met uitzondering van enkele stukjes snelweg rond steden (vooral rond Boedapest). Snelwegen beginnen met de letter ‘M‘ en beginnen allemaal in Boedapest. Vanuit Nederland zal je waarschijnlijk via de snelweg M1 binnenrijden, die loopt van Hegyeshalom (vlak voorbij de Oostenrijkse grens) naar Boedapest.
Het vignet is overigens geen papieren sticker die je achter je voorruit moet plakken, maar een elektronisch vignet dat in Hongarije bekendstaat als een e-vignet of e-Matrica. Het tolvignet geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen met of zonder aanhangwagens, dus voor personenauto’s, motoren, campers, bussen en vrachtauto’s.
De snelwegen in Hongarije hebben geen tolpoortjes, dus je dient het tolvignet vooraf aan te schaffen voordat je de snelweg op rijdt. Je kunt het aanschaffen bij de grens, bij tankstations in de buurt van de grens en bij grote postkantoren, maar het is nog makkelijker om het vooraf via internet te bestellen.
Een tolvignet is geldig voor 10 dagen (een weekvignet), een maand of een jaar. De politie controleert via het kenteken of je over een geldig tolvignet beschikt. Als je het bent vergeten riskeer je een boete die je binnen 30 dagen dient te betalen. Vergeet dus niet je vignet Hongarije en eventuele overige vignetten voor vertrek aan te vragen om goed voorbereid op reis te gaan! Meer informatie over de tarieven vind je op: www.toll-charge.hu
Verkeersregels in Hongarije
Je kunt met de auto naar Hongarije reizen als je in het bezit bent van een geldig Nederlands of Belgisch rijbewijs. In het land zelf mag je hier maximaal één jaar mee autorijden. Voor mensen buiten de Europese Unie is trouwens een internationaal rijbewijs verplicht. Verder is een WA-verzekering vereist en dien je altijd de groene kaart en je kentekenbewijs bij je te hebben.
Verder zijn automobilisten verplicht een gevarendriehoek, een reflecterend vest en een verbanddoos in de auto te hebben liggen. Het veiligheidshesje moet je dragen bij pech of noodsituaties op de snelweg. Bij de verbanddoos mag de houdbaarheidsdatum van de inhoud niet verstreken zijn – de politie controleert hier ook op. Het is verder aan te raden een setje reservelampen mee te nemen.
► Een gevarendriehoek, een verbanddoos, en een reflecterend veiligheidshesje zijn verplicht als je met je eigen auto naar Hongarije op vakantie gaat. Klik op de links om ze alvast te bestellen bij Bol.com
Tijdens het autorijden dienen zowel de bestuurder als alle passagiers een veiligheidsgordel te dragen. Bij daglicht buiten de bebouwde kom moet je altijd de koplampen aan hebben, ook als je op de snelweg rijdt. Toeteren binnen de bebouwde kom is verboden, behalve bij gevaar. Een mobiele telefoon mag je alleen handsfree gebruiken. Alcohol drinken en autorijden in Hongarije is absoluut taboe. Geen enkel alcoholpromillage is toegestaan, dus het mag niet meer zijn dan 0,0%. Als de hoeveelheid alcohol in het bloed van automobilisten minder is dan 0,08%, krijgt hij of zij een boete. Als het promillage hoger is dan 0,08% volgt er een strafzaak. In dat geval heb je minstens vijf glazen bier achter de kiezen.
In Hongarije gelden de volgende maximumsnelheden:
- snelweg: 130 kilometer per uur. Voor auto’s met caravan of aanhangwagen is dat 80 kilometer per uur;
- semi-snelwegen (met twee rijstroken per rijrichting): 110 kilometer per uur;
- hoofdwegen: 90 kilometer per uur;
- binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur. Ook komt een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur steeds vaker voor in dorpen en steden.
Pechhulp in Hongarije
Bij pechhulp in Hongarije kun je Alarmcentrale van de ANWB bellen, waarvoor je wel een ‘Wegenwacht Service Europa’ moet hebben afgesloten. Het telefoonnummer van de Hongaarse automobielclub (Magyar Autóklub) voor assistentie langs de weg is 188, dat 24 uur per dag bereikbaar is. Grote autoverhuurders in Hongarije hebben een eigen pechhulp-service. Daarnaast zijn er nog verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in pechhulp. Bij ongevallen en botsingen bel je het alarmnummer 112.
Maak altijd foto’s als er sprake is van een ongeval of botsing en blijf bij de auto. Ook bij autopech is het raadzaam zoveel mogelijk bij de auto te blijven, ook als deze in de garage wordt gerepareerd. Niet alle garagehouders zijn te vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van goede onderdelen die zijn gestolen, en vervangen door onderdelen van mindere kwaliteit. Ook worden soms veel grotere reparaties uitgevoerd dan eigenlijk nodig blijkt te zijn.
Tanken in Hongarije
In heel Hongarije is brandstof beschikbaar in tankstations. De meeste benzinestations zijn geopend van 6.00 tot 20.00 uur. Langs snelwegen en in grote steden zijn benzinestations 24 uur per dag geopend. Het is gebruikelijk om met contant geld te betalen, maar op steeds meer plekken kun je ook terecht met je bankpas (met Maestro-logo) of je creditcard.
Bij alle tankstations is Loodvrije Euro 95 verkrijgbaar, dat bekendstaat als Szuper Benzin, Olomentes 95 of Super 95. Ook diesel (Diesel/Dizel/Gazolaj) is goed verkrijgbaar. Loodvrije Superplus 98 (Szuper Plusz 98 Oktan) is echter niet overal beschikbaar. Loodvrije Euro 95 en diesel zijn in Hongarije een stuk goedkoper dan in Nederland. In een reservetank mag je maximaal 10 liter benzine meenemen.
Handige tips voor een vakantie in Hongarije
- Reserveer online een hotel in Hongarije
- Zoek je ideale vakantiehuis in Hongarije
- Beste tours en activiteiten in Hongarije
- Vliegtickets naar Boedapest vanaf € 109
- Huur voordelig een auto in Hongarije
- Boek een campingvakantie in Hongarije
- Bekijk de reisgidsen voor Hongarije
- Alle reisorganisaties voor Hongarije
Voor het laatst bijgewerkt op 13 juli 2022. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over reizen met de auto naar Hongarije, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Flickr.com/Paolo Margari; depositphotos.com/kavita.