Tips voor winterkamperen met de caravan
Met het aanbreken van de koude wintermaanden hoef je je caravan niet in een afgelegen loods te stallen. Steeds meer Nederlanders gaan winterkamperen met de caravan, waarbij ze het aloude vrijheidsgevoel van kamperen willen combineren met een avontuurlijke vakantie in de sneeuw. In landen als Frankrijk en Oostenrijk zijn steeds meer campings geopend in de winter en het is bovendien goedkoper dan in de zomer. Winterkamperen is gewoon cool, al vereist het wel enkele voorbereidingen. Hier vind je enkele handige tips voor winterkamperen met de caravan.
Zorg voor goede isolatie van de caravan
Kijk eerst of je caravan geschikt is voor winterkamperen, want je wilt natuurlijk niet in de kou zitten. Zorg dus voor een goede isolatie die de koude lucht buiten de deur houdt. Vooral bij de wielkasten is het niet altijd even behaaglijk. Die kun je bijvoorbeeld bedekken met isolatiefolie of een extra stuk vloerbedekking. Door goede isolatie hoef je ook minder te stoken.
De verwarming in de caravan
Een belangrijk aandachtspunt is de verwarming, om dezelfde redenen. Alleen een kachel is namelijk niet genoeg. Voor winterkamperen heb je een verwarmingssysteem nodig die de hele caravan verwarmt. Het meest geschikt is centrale luchtverwarming, dat ook wel als ‘ringverwarming’ bekendstaat. Hiermee wordt via een buizenstelsel warme lucht in de caravan geblazen. Test de verwarming wel voordat je op pad gaat. Eenmaal aangekomen op je camping moet je zorgen dat de schoorsteen niet door sneeuw wordt bedekt. Daarvoor zijn speciale opzetstukken te koop. Hou de verwarming altijd aan, ook als je naar buiten gaat om te skiën.
Voorkom bevriezing van de waterleiding
Als de watertank en waterleidingen zich in het interieur van de caravan bevinden, hoef je je niet al teveel zorgen te maken. Bij waterleidingen en een watertank aan de buitenkant bestaat echter de kans op bevriezing. De leidingen kun je beschermen met een vorstbeveiligingskabel of met een touw vastbinden aan de verwarmingsbuizen. De watertank staat in de meeste caravans in de disselbak, maar je kunt deze verplaatsen naar een kastje in de keuken, een bankkast of de toiletruimte. Het water in het spoelreservoir van een chemisch toilet kun je met een zoutoplossing of antivries tegen bevriezing beschermen.
Gasflessen en winterkamperen
Ook de gasflessen kunnen bevriezen (en besneeuwen) als je met de caravan gaat winterkamperen. Dit kun je tegengaan door de gasflessen met een zak of hoes te bedekken. Bevriezing van de drukregelaar kun je voorkomen door er een klein elektrisch verwarmingselement op te monteren. Verder gebruik je in de winter meer gas dan in de zomer, dus is het raadzaam op je camping grotere gasflessen te huren. Zorg altijd voor gasflessen die gevuld zijn met propaangas, want butaangas bevriest zodra de temperatuur onder de 4 °C komt. Met propaangas kun je kamperen tot een temperatuur van liefst -42 °C. Neem uit voorzorg een klein elektrisch kacheltje mee als je onverhoopt geen gas kunt gebruiken.
Rij voorzichtig met een caravan in de sneeuw
Het autorijden in de sneeuw vergt meer inspanning dan het rijden op gewone wegen, zeker met een caravan. Het gewicht van de caravan drukt in de sneeuw behoorlijk door, dus zorg dat je een degelijke trekhaak achter je auto hebt zitten. Pas je snelheid en afstand aan en rem vóórdat je de bocht in gaat (dus niet in de bocht zelf). Laat je bij afdalingen niet opjagen door auto’s achter je en laat ze zo mogelijk passeren.
Plaats je caravan voordat de sneeuw is gevallen
Sommige wintersportcampings bieden de mogelijkheid om je caravan al in oktober of november op het terrein te plaatsen. Zo hoef je niet midden in de winter met je caravan over gladde en besneeuwde bergweggetjes in de Alpen te rijden. Je bent dan wel een hoop tijd kwijt met heen en weer rijden, want in het voorjaar moet je je caravan ook weer ophalen. Informeer bij de camping of hier extra kosten aan zitten.
Neem de juiste uitrusting mee
Tot slot is het verstandig de juiste uitrusting mee te nemen als je gaat kamperen in de sneeuw. Met de volgende spullen moet het winterkamperen met je caravan zeker lukken!
- Föhn met verlengsnoer, om bevriezingen te verhelpen
- Vaseline, talkpoeder of siliconenspray waarmee je de rubbers van ramen en deuren kunt insmeren, zodat ze niet vast vriezen
- Emmer en borstel om je caravan te wassen en te ontdoen van pekel van de autowegen
- Voortent, die als buffer dient tussen de kou en de caravan. Plaats de tent wel schuin, zodat de sneeuw eraf kan glijden
- Extra lange haringen (meer dan 30 centimeter) waarmee je de voortent ook in de sneeuw kunt vastzetten
- Stevige schep om de sneeuw weg te scheppen
- Afdekplaatjes voor de buitenroosters van de koelkast
- Warme dekens en dekbedden
- Startkabels
- Fles antivries
Voor het laatst bijgewerkt op 4 februari 2020. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over winterkamperen met de caravan, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Arlberg Panoracamping; Pixabay; Topcamping.