Booking Australië

Tips voor het maken van een roadtrip in Australië

Door Eva de Reus

Australië is een waanzinnig groot land en dat maakt het de perfecte bestemming voor een roadtrip. Een auto of campervan huren of kopen is gemakkelijk en zelf rondreizen geeft je de vrijheid om alles tussen de grote steden in te ontdekken. Een roadtrip maken is dan ook een populaire keuze onder reizigers.

De route voor je roadtrip

Waar je in Nederland binnen een paar uur van noord naar zuid rijdt, doe je daar in Australië dagenlang over. Australië heeft een oppervlakte van ruim 7 miljoen vierkante kilometer en dat maakt het bepalen van je route behoorlijk lastig. Alles draait om keuzes maken, want alle bezienswaardigheden van het land bezoeken in één vakantie zit er niet in.

Populaire routes zijn de Great Ocean Road en een trip langs de highlights van de oostkust. Sommige reizigers zweren er juist bij om een reis te maken langs de westkust van Australië. Hier zijn minder steden te vinden, maar je vindt er prachtige natuur in de nationale parken.

Overnachten tijdens je roadtrip

Kamperen

Australië is een behoorlijk duur land, maar gelukkig kun je tijdens je reis flink besparen op kosten voor accommodatie. Als je de mogelijkheid hebt om te slapen in je auto of in het bezit bent van een tent kan je op veel plekken gratis of voor een klein bedrag terecht. In Australië vind je vele gratis kampeerplekken. Handige applicaties als WikiCamps en CamperMate helpen je bij het vinden van die plekken. Op deze campings zijn vaak toiletten, picknicktafels, water en soms ook douches aanwezig.

Houd er wel rekening mee dat er rondom grote steden als Sydney weinig tot geen gratis kampeerplekken te vinden zijn. In je auto op straat slapen is in veel staten in Australië illegaal. Hier staan flinke boetes op, dus check van tevoren de regels van de staat waar je naartoe gaat. Naast gratis kampeerplekken zijn er ook vele betaalde campings. Hier vind je vaak meer faciliteiten.

Overnachten in hotels

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om te overnachten in hostels of hotels. In grote steden is er geen gebrek aan accommodaties. In kleinere steden en dorpen zijn er vaak wel motels of een gezellig roadhouse te vinden. In drukke periodes doe je er goed aan om van tevoren te boeken. Zo voorkom je dat er geen plek meer is of dat er alleen nog maar kamers met torenhoge prijzen over zijn.

Let er op dat het in onze winter juist hoogseizoen is in Australië. Alle staten hebben dan de lange schoolvakanties, wat ertoe leidt dat accommodaties in populaire staten als Victoria, New South Wales en Queensland snel uitverkocht raken.

Hier moet je op letten tijdens je roadtrip

Rij voorzichtig

In het verkeer in Australië zul je met andere zaken rekening moeten houden dan in Nederland. Ten eerste, in Australië rij je links! Mocht je nog nooit links hebben gereden, dan is het wellicht geen verstandig idee om je huurauto in het centrum van Sydney op te halen. Verder zal je merken dat de wegen in Australië tussen de steden en dorpen in lang en eentonig zijn. Door de lange afstanden val je hierdoor makkelijk in slaap achter het stuur en dat is natuurlijk levensgevaarlijk. Neem dus regelmatig pauzes tussen de ritten door en zet je auto aan de kant als je merkt dat je slaperig bent.

Rij ook niet in het donker als het niet noodzakelijk is. Naast dat je in het donker sowieso makkelijker in slaap valt achter het stuur, zijn er ook nog de dieren waar je rekening mee moet houden. Kangoeroes zijn het actiefst rondom zonsopkomst en zonsondergang en worden in feite verdoofd door jouw koplampen. Ze zullen dus eerder op de weg blijven staan dan weg springen, met alle gevolgen van dien.

Naast kangoeroes zijn er onder andere koala’s, emoes, slangen, wombats en vee die zomaar op de weg kunnen verschijnen. Vraag dus altijd aan je medepassagiers of ze een oogje in het zeil willen houden. Huur je een auto? Check dan goed de huurovereenkomst. Sommige verhuurbedrijven verbieden het om na zonsondergang en voor zonsopkomst de weg op te gaan.

Wees goed voorbereid

Ben je van plan een roadtrip door de Australische outback te maken? Vergeet dan niet je goed in te lezen over het gebied. Hoe vaak kom je een supermarkt tegen onderweg? Waar is het eerstvolgende benzinestation? Wat is de conditie van de weg op het moment? Neem altijd voldoende water en benzine mee. Ga je écht naar afgelegen gebieden, dan wordt vaak aangeraden om onder andere meerdere reservebanden en een satelliettelefoon mee te nemen. Met een UHF-radio kun je medeweggebruikers om informatie vragen.

De bekende routes, zoals naar Ulūru en de Great Ocean Road, zijn te bereiken via verharde wegen. Wil je echt de outback in en bepaalde tracks afleggen met je auto, dan doe je er goed aan om een four wheel drive (4wd) te huren of te kopen. Een 4wd maakt het rijden op onverharde wegen een stuk veiliger en comfortabeler. Sommige wegen zijn zelfs exclusief voor 4wd’s. Check dit van tevoren dus ook goed bij het plannen van je route.

Kopen, huren of liften?

Liften

De goedkoopste manier om Australië te ontdekken is door te gaan liften. Dit betekent lang niet altijd dat je uren langs de weg moet gaan staan met een bord in je hand. Tegenwoordig kun je via sociale media, zoals Facebook, reismaatjes vinden die van plan zijn dezelfde route te maken. Op deze manier kunnen kosten voor benzine en eventueel eten worden gedeeld. Dit is voor zowel de eigenaar van de auto, als de lifter een voordelige deal. Het is natuurlijk ook nog eens heel gezellig om Australië met meerdere reizigers te ontdekken.

Huren of kopen

Als je van plan bent een roadtrip te maken in Australië, doe je er goed aan om van tevoren te berekenen of het voordeliger is om een auto te kopen of te huren. Het voordeel van een auto of campervan kopen is dat je ‘m na je vakantie weer door kunt verkopen. Met een beetje geluk maak je weinig tot geen verlies of zelfs winst.

Er zitten natuurlijk wel risico’s en verborgen kosten aan het kopen van een eigen auto. Zo moet de auto onderhouden worden, kunnen verzekeringen een hoop geld kosten én loop je natuurlijk altijd het risico dat een duur onderdeel plots kapot gaat. Ook kost het tijd om een goede auto te vinden én ook weer te verkopen.

Huren daarentegen heeft minder risico’s, maar is in Australië vrij prijzig. Daarnaast heb je te maken met bepaalde regels. Zo mag je bijvoorbeeld bij sommige verhuurbedrijven niet in het donker rijden of wordt je verplicht onverharde wegen te mijden. Over het algemeen is het bij een roadtrip langer dan twee maanden voordeliger om een auto of campervan te kopen.

Over Eva

Hallo, ik ben Eva. In mei 2017 ben ik begonnen met een wereldreis en ik ben voorlopig nog niet van plan om terug te komen. Drie jaar geleden stapte ik voor het eerst een vliegtuig in met een internationale bestemming (Thailand). Inmiddels heb ik al veel nieuwe culturen, gerechten en landschappen mogen ontdekken. Mijn favoriete landen tot nu toe zijn IJsland, Mongolië en Zuid-Korea. Volgens de belevenissen van mij en mijn vriend Dominic op ons YouTube-kanaal Jaar van de Wereld.

Voor het laatst bijgewerkt op 29 augustus 2018. Als je aanvullingen, tips of opmerkingen hebt over het maken van een roadtrip in Australië, kun je dat laten weten via het contactformulier. Foto’s © Pixabay/Flo K; Flickr.com/Chris Fithall.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *