Onze beste Oktoberfest tips!

Booking Duitsland

Oktoberfest tipsAmsterdam, 6 september 2018 – Oktoberfest: het grootste bierfestival ter wereld. Van iedereen die er geweest is hoor je altijd dat je er minimaal één keer in je leven moet zijn geweest. Het festival in de Duitse stad München trekt ongeveer zes miljoen bezoekers per jaar en al die mensen weten gezamenlijk zo’n 7 miljoen liter bier weg te drinken.

Naast drinken, eten en dansen kun je genieten van verschillende parades en kermisattracties en kijk je je ogen uit naar de kleding (lederhosen en dirndls)  die iedereen draagt. Omdat het Oktoberfest zo populair is, vergt een bezoek nogal wat planning. Bij deze onze tips om je voor te bereiden op dit geweldige evenement!

Wanneer is het Oktoberfest precies?

De maand oktober mag dan wel in de naam zitten, maar toch is het grootste gedeelte van het festival in september. Dit jaar begint het op 22 september en eindigt het op 7 oktober. In deze twee weken ligt het normale leven in München bijna helemaal stil.

Families, collega’s, vrienden; iedereen gaat minstens een dag of twee naar de ‘Theresienwiese’, ofwel de ‘Wiesn’, het grote terrein waar het allemaal plaatsvindt. Dit is al zo sinds 1810, toen kroonprins Ludwig trouwde met prinses Therese en ter ere daarvan een groot feest gaf. Sindsdien is het feest met de jaren uitgegroeid tot wat het nu is.

Wat is de beste tijd om te boeken?

Zoals wel te verwachten is, zitten de hotels, hostels en appartementen tijdens het Oktoberfest bomvol. Het is dus zaak om maanden van te voren te boeken, dan betaal je ook nog een redelijke prijs. Een redelijke prijs is in dit geval alsnog vaak twee keer zo duur als normaal, dus hou daar ook rekening mee. In de lente en zomer boeken de meeste mensen en raakt alles vaak vol, dus de beste tijd om te boeken is in het begin van het jaar.

De eerste week van het Oktoberfest is de afgelopen jaren steeds het drukst geweest, dus voor de tweede week zou je makkelijker -misschien ook later in het jaar- iets kunnen vinden. Het is handig als je voor een hotel kiest dichtbij het Centraal Station, dan kun je namelijk lopend naar het festivalterrein.

Wat is er allemaal te doen?

Voordat het Oktoberfest officieel wordt geopend door de burgemeester vindt er een optocht plaats met versierde paardenkarren van de verschillende brouwerijen, restaurateurs en artiesten. De bands die later op zullen treden in de tenten verzorgen ook hier de feestelijke muziek. Ook de burgemeester rijdt mee in deze optocht. Wanneer hij vervolgens arriveert in de Schottenhamel tent opent hij het festival met het tappen van het eerste biertje en de beroemde woorden: ‘O’zapft is!’ (zoiets als: ‘de tap is geopend!’)

Oktoberfest München

Het bier dat geserveerd wordt moet aan strenge voorwaarden voldoen en er zijn maar zes brouwerijen die dat bier kunnen schenken: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu en Staatliches Hofbräu-München. Het bier krijg je altijd in pullen van 1 liter (een Maß) en die kosten tussen de 10 en 11 euro. Vrij prijzig, maar je hoeft tenminste niet elke 10 minuten nieuw bier te halen 😉 Plus, non-alcoholische dranken zijn vaak nog duurder!

Naast de biertenten is er ook een megagrote kermis met allerlei verschillende attracties en eettentjes. Dat maakt dat het Oktoberfest ook geschikt is voor gezinnen met kinderen. Eerst een rondje over de kermis en daarna vaak nog een tent in. De meeste tenten zijn van 10 uur ’s morgens tot half 11 ’s avonds geopend, dus overdag kunnen ook de kinderen het spektakel meemaken.

Welke tenten zijn er allemaal?

Op het terrein kun je 14 grote festivaltenten vinden. Al zijn het eigenlijk niet eens tenten te noemen, meer kleine gebouwen. Prachtige houtconstructies, versieringen, lange houten tafels, soms heeft een ‘tent’ zelfs twee verdiepingen! Per tent passen er ongeveer 3000 tot 8000 man in, in totaal zijn er ruim 119.000 zitplaatsen!

Dan nu de vraag die veel mensen hebben: bij welke tent moét ik zijn geweest? Daar is eigenlijk geen antwoord op, aangezien elke tent anders is en voor ieder wat wils biedt, maar we zullen hier een paar van de grootste en bekendste op een rijtje zetten.

De Hoffbräu tent is het meest bekend bij buitenlanders, hier vindt je dus ook veel toeristen. Wel is er een goede mix tussen Duitsers en toeristen, want 90 procent van de bezoekers komt alsnog uit Duitsland zelf. Van de Augustiner tent wordt gezegd dat dat de vriendelijkste is van allemaal, hier vind je overdag dus ook veel gezinnen. Elke dinsdag van het feest is er een speciale kinderdag met lagere prijzen. Wat ook speciaal is aan deze tent is het feit dat zij als enige nog uit traditionele houten vaten tappen.

De Schottenhamel tent is de oudste en grootste tent, hier passen wel 10.000 mensen in! Dit is ook de tent waar de burgemeester het evenement opent en waar de vele jongeren komen; een deel van deze tent is zelfs gereserveerd voor studentenverenigingen.

Dan hebben we nog de Hackerbräu tent, ook wel ‘Himmel der Bayern’ genoemd. Het plafond is blauw en bezaaid met wolken en sterren, erg mooi om te zien. Ook hier is een goede mix tussen jong en oud en Duitsers en toeristen te vinden. Hier is soms ook een wat internationaal bekend nummer te horen, al is de echte traditioneel Duitse feestmuziek natuurlijk het belangrijkst.

Over muziek gesproken, het nummer ‘Ein Prosit der Gemütlichkeit’ (‘een proost op de gezelligheid’) wordt in elke tent wel een paar keer per uur gedraaid, dus die zal je snel met alle Duitsers uit volle borst mee kunnen zingen. Verder zal je veel nummers herkennen als je wel eens op wintersport bent geweest en volop mee hebt gedaan aan de après ski. Let trouwens wel op in je enthousiasme, op de tafels staan in ten strengste verboden! Dan kun je zo zonder pardon de tent uitgezet worden.

Moet ik entree betalen en/of reserveren?

Het Oktoberfest is gratis, dus je hoeft geen entree te betalen. Als je met een grote groep bent is het zeer aan te raden om een tafel in een tent te reserveren, vooral in de weekenden. Helaas gaat dat nogal lastig, zelfs als je direct contact opneemt met de brouwerijen zelf. Vanaf februari gaan de tickets vaak in de verkoop, maar dan gaan ze standaard eerst naar Beierse groepen en bedrijven.

Wat je kunt doen is een georganiseerde reis naar het Oktoberfest plannen, dan regelt de reisorganisatie de reserveringen voor tafels. Ook kun je bij sommige organisaties kiezen voor alleen een plek anan tafel in plaats van de hele reis. Anders moet je vroeg op het terrein aanwezig zijn en hopen dat er ergens nog een plekje vrij is. Op doordeweekse dagen is dat rond 2 uur ’s middags en in het weekend vroeg in de ochtend.

Er zijn  ook nog verschillende shifts, die ongeveer 4 tot 6 uur duren. Het leukste zijn natuurlijk de avondshifts, maar daar is het nog lastiger om binnen te komen. Als je echter met twee of drie personen bent weet je vaak nog wel een plekje te bemachtigen als je dat beleefd vraagt aan mensen die nog plekken vrij hebben. Ben je een vrouw en ga je naar een tafel met mannen, is het helemaal gemakkelijk 😉 Contact leggen is op het Oktoberfest sowieso heel makkelijk omdat je aan de tafels dicht bij elkaar zit en al snel in gesprek met elkaar raakt. Een van de leukste dingen van de hele ervaring!

Wat moet ik aan?

Tip nummer één: ga vooral niet met supertoeristische Oktoberfest-hoedjes of iets dergelijks lopen, dat ziet er vaak een beetje stom uit en is bijna beledigend voor de traditionele tracht. Wil je je dus echt tussen de locals mengen, ga voor een lederhose of dirndl! Let wel op, de échte kledingstukken zijn zeer prijzig, voor een complete set ben je minimaal 150 euro kwijt. Er zijn ook winkels in München die traditionele kleding verhuren, dat is een wat goedkopere optie.

In Nederland kun je bij carnavalswinkels ook vaak ‘Duitse setjes’ kopen of huren en daar ben je helemaal niet veel aan kwijt. Wil je het als dame goed doen, zorg er dan wel voor dat je een setje met lange rok hebt, want de korte carnavalsrokjes die je hier vaak ziet zijn absoluut niet hoe je ze in Duitsland ziet.

Foto's © Shutterstock.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Over de auteur

Hi, ik ben Gina Veenis, 23 jaar en woon in het mooie Groningen. Ik ben een echte vakantielover; zonvakanties, wandelvakanties, wintersport, I want it all! Ik hou er ook van om nieuwe verborgen plekjes te ontdekken, of dat nou in mijn eigen stadje is of ergens anders ter wereld. Naast reizen behoren koken en eten ook tot mijn passies, dus waar ik ook kom; de lokale specialiteit moet altijd geproefd worden! Ik hoop nog veel mooie plekken te kunnen bezoeken en die met jullie te delen :)